După cutremurele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 care au avut loc în districtele Pazarcık și Elbistan din Kahramanmaraș și au afectat 11 provincii din Turcia, 1.116.040 de supraviețuitori au fost direcționați către celelalte provincii, anunță Anadolu Agency.

Cei care au dorit să rămână în zonele afectate de seisme s-au instalat în corturi, în case din containere sau alte locuri de cazare sponsorizate de guvern în provinciile distruse de seisme.

Victimele cutremurelor din 6 februarie care au plecat către alte provincii, inclusiv cele care au părăsit regiunea prin mijloace proprii, au fost plasate în hoteluri și pensiuni afiliate Ministerului Tineretului și Sportului, precum și la rudele acestora sau în familiile de voluntari.

În capitala Turciei, Ankara, au ajuns peste 205.454 victime ale cutremurului, în Antalya 154.086 persoane, iar în Mersin 65.000.

CITEȘTE ȘI: Cutremurele au provocat pagube ca pentru un seism de nivel 11: peste 61.000 clădiri grav avariate

Anadolu Agency
Anadolu Agency

A început construcția noilor case

Guvernul turc a anunțat că a început construcția a 855 de unități de locuințe în Gaziantep, una dintre cele 11 provincii afectate de ceea ce este descris drept cel mai mare dezastru din istoria modernă a Turciei.

Administrația de stat pentru dezvoltarea locuințelor (TOKI) a inițiat construcția primelor case în cartierele provinciei Gaziantep, a declarat vineri ministrul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, Murat Kurum. El anunța de săptămâna trecută că guvernul va lua în considerare studii geologice detaliate în planurile sale de reconstrucție a orașului și că vor fi organizate licitații.

În ultimele două decenii, TOKI a construit aproximativ 1 milion de case rezistente la cutremur, în timp ce sectorul privat a construit puțin mai mult de 2 milioane de case în aceeași perioadă.

În urma prăbușirii a zeci de mii de clădiri, autoritățile turce au emis noi reglementări pentru domeniul construcțiilor.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan s-a angajat că va reconstrui casele din provinciile afectate de seisme în termen de un an, iar guvernul va acoperi chiria celor care părăsesc orașele afectate de cutremur.

Aproximativ 865.000 de oameni trăiesc în corturi și 23.500 în case containere, în timp ce 376.000 sunt în cămine pentru studenți și pensiuni publice în afara zonei cutremurului.

Sunt necesare 500.000 case noi

Cutremurele au lăsat 1,5 milioane de oameni fără adăpost, fiind necesare 500.000 de case noi.

Potrivit unui decret prezidențial publicat vineri în Monitorul Oficial al țării, companiile sau organizațiile caritabile pot contribui la construirea de noi locuințe în regiune.

Astfel, persoanele, instituțiile și organizațiile vor putea construi locuințe și locuri de muncă pe care le pot dona ministerului de urbanism, iar acele proprietăți vor fi apoi predate celor aflați în nevoie.

171 de dezvoltatori imobiliari arestați

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, a declarat că au fost arestate 171 de persoane în cadrul unei investigații asupra clădirilor prăbușite din zona cutremurului, legate de încălcarea codurilor de construcție, conform Daily Sabah.

El a declarat că ar putea fi necesare modificări legale pentru infracțiunile privind autorizațiile de construcție și că autoritățile ar trebui să discute pedepse mai mari și măsuri de descurajare pentru încălcarea regulilor de zonare, care stabilesc unde și cum pot fi construite în siguranță clădirile.

Ministrul de interne, Süleyman Soylu, a declarat că autoritățile extind ancheta asupra contractanților suspectați că au încălcat siguranța și au multiplicat amploarea devastării. În acest sens, au fost identificați 564 de suspecți și mulți alții sunt încă în curs de anchetă.

Reamintim că seismele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 din data de 6 februarie au ucis peste 44.218 de oameni în Turcia (conform bilanțului raportat în 24 februarie) și aproape 6.000 în Siria vecină.

Au fost distruse 164.000 de clădiri, care conțineau aproximativ 520.000 de apartamente.