În ultima perioadă de timp, mai mulți seismologi atrag atenția asupra faptului că la Istanbul este foarte posibilă apariția unui seism puternic, motiv pentru care primarul metropolei, Ekrem İmamoğlu, recomandă consolidarea clădirilor vechi cu polimer de carbon.

Acest tip de „armare” este o opțiune bună pentru a face structurile rezistente la cutremure, motiv pentru care este folosită la repararea şi consolidarea elementelor în regiunile seismice.

De altfel, în Antakya, una dintre clădirile care a rezistat tuturor cutremurelor din data de 6 februarie a fost construită cu astfel de materiale.

Consolidarea construcțiilor cu fibre de carbon

Acest tip de consolidare a clădirilor care se află în risc seismic s-a dovedit că creşte ductilitatea şi rezistența la forfecare a elementelor în măsura în carrupturile datorate fragilităţii sunt transformate în moduri de deformare ductilă. Mai mult, rigiditatea crescută obţinută este mai mică decât cea a învelitorii de oţel sau beton.

Aspectul reînnoirii construcţiilor a fost tot mai mult în ultimii ani în atenția cercetătorilor, iar adaptarea seismică a devenit cel puţin la fel de importantă. Una dintre tehnicile folosite pentru consolidarea structurilor este folosirea armărilor cu materiale compozite din polimeri. Acestea sunt privite de către inginerii de structură ca fiind nişte materiale foarte promiţătoare în industria construcţiilor.

Cel mai frecvent, materialele compozite pentru consolidarea structurilor se pot găsi sub formă de benzi (subţiri, unidirecţionale, cu grosimea de aproximativ 1 mm, obţinute prin laminare) și coli (materiale flexibile, făcute din fibre dispuse pe una, respectiv două direcţii diferite şi câteodată pre-impregnate cu răşini. Acest tip de materiale sunt imune la coroziune.

Costurile acestor materiale sunt mai mari decât ale celor folosite în mod uzual.

În practică se folosesc tehnici diferite pentru creștere rezistenței unei clădiri la seism: plăci sau materiale lipite la exterior, cămășuirea cu beton armat, cămășuirea cu oțel etc. Mai multe detalii găsiți AICI.

Blocul din Antakya care a rezistat cutremurelor

Un bloc din Antakya, una dintre localitățile devastate de cutremurele din 6 februarie, a rezistat fără probleme. În perioada octombrie 2008-martie 2009, clădirea a fost întărită prin utilizarea pe pereții săi a polimerului de carbon.

Unul dintre puținele blocuri din Antakya, care a rezistat la cutremure
Unul dintre puținele blocuri din Antakya, care a rezistat la cutremure

Primarul Ekrem İmamoğlu spune că la Istanbul lucrările de consolidare trebuie pornite rapid, întrucât dacă se va continua în același mod ca în ultimii 23 de ani, „nu se va putea termina reînnoirea Istanbulului nici în 100 de ani”. Speranța edilului este ca lucrările să fie terminate în 10 – 15 ani.

Cât de periculos ar fi un cutremur cu magnitudine 7 în Istanbul

Seismologii turci atrag atenția că cele mai riscante zone din punct de vedere al cutremurelor în Istanbul sunt pe partea europeană și lângă coasta Mării Marmara, aceste nefiind niciodată incluse în lucrările de transformare și îmbunătățire urbană.

Un raport al Primăriei Istanbul din 2020 arată că într-un scenariu al consecințelor unui cutremur cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, numărul clădirilor puternic deteriorate din Istanbul va fi de 48.000, iar numărul clădirilor cu daune medii și mai mari va fi de 194.000. Conform datelor oficiale, în cazul unui seism major 22,6 % din clădirile din Istanbul vor fi prăbușite.

De asemenea, pierderea de vieți omenești la un cutremur peste 7,5 pe Richter este estimată la 12.000 de morți.

CITEȘTE ȘI: Istanbul: Care este numărul clădirilor în pericol de prăbușire în caz de cutremur, pentru fiecare cartier