Cutremur Turcia Malatya Foto- Kemal Özdemir:Anadolu Agency

Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter, la o adâncime de 6,96 kilometri, s-a produs în Malatya astăzi, la ora locală 12.04. În urma cutremurului, o persoană și-a pierdut viața, 110 persoane au fost rănite și 32 au fost salvate de sub dărâmături.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a precizat că dintre răniți, 3 se află la terapie intensivă, anunță Anadolu Agency.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Autorității pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD), seismul a avut epicentrul în Yeşilyurt, provincia Malatya, dar a fost resimțit și în provinciile Kahramanmaras, Gaziantep, Adıyaman și Şanlıurfa. Imediat după cutremur, localnicii au ieșit panicați în zone deschise, departe de orice pericol.

Seismul de astăzi a survenit în timp ce Turcia continuă să facă față consecințelor a 2 cutremure consecutive, devastatoare, din data de 6 februarie, în care au murit conform datelor oficiale cel puțin 44.374 de oameni.

În urma cutremurului, 29 de clădiri din Malatya și alte provincii s-au prăbușit, de aceea Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) recomandă cetățenilor să nu pătrundă în clădirile avariate și să nu stea în preajma clădirilor care prezintă risc de prăbușire.

Ultimele evaluări ale autorităților turce arată că în urma cutremurelor din 6 februarie, în 11 provincii 44.595 de clădiri sunt grav avariate și în risc de prăbușire.

Seismologii atrag atenția ca astfel de cutremure, de magnitudine 5-6, vor mai apărea în sud-estul Turciei cel puțin un an de zile de acum încolo.

Din 6 februarie și până în acest moment, au fost înregistrate 10.282 de replici, din care 45 au fost cu magnitudinea 5 până la 6, pe scara Richter.

După cutremurele din 6 februarie, 1.116.040 de supraviețuitori au fost evacuați din provinciile devastate și au fost direcționați către alte zone ale Turciei.

A început construcția noilor locuințe în Gaziantep

Guvernul turc a anunțat că a început construcția a 855 de unități de locuințe în Gaziantep, una dintre cele 11 provincii afectate de ceea ce este descris drept „cel mai mare dezastru din istoria modernă a Turciei”.

Administrația de stat pentru dezvoltarea locuințelor (TOKI) a construit în ultimele 2 decenii aproximativ 1 milion de case, toate rezistente la cutremur. De altfel, clădirile construite de TOKI în zonele afectate de seismele din 6 februarie au rezistat la magnitudini de 7.6, respectiv 7.7 pe scara Richter.

Aproape 200 de constructori arestați

În urmă cu câteva zile, în Centrul de coordonare pentru securitate și situații de urgență din Diyarbakır, ministrul de interne, Süleyman Soylu, și ministrul justiției, Bekir Bozdağ, au făcut declarații referitoare la situația anchetelor pentru constructorii ale căror clădiri noi s-au prăbușit în urma cutremurelor din 6 februarie.

Ministrul justiției,Bekir Bozdağ, a anunțat că au fost emise mandate de arestare pentru 184 de persoane, dintre care 79 sunt dezvoltatori imobiliari. Restul sunt fie proprietari care au facut modificări neautorizate în apartamente sau spații comerciale, fie diriginți de șantier, sau subcontractori.

Ministrul de interne, Süleyman Soylu, a declarat că autoritățile extind ancheta asupra contractanților suspectați că au încălcat legislația din domeniul construcțiilor. În acest sens, „au fost identificați 564 de suspecți și mulți alții sunt anchetați”.

CITEȘTE ȘI: Primarul Istanbulului recomandă consolidarea clădirilor cu polimer de carbon

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.