Cutremurele care au provocat pagube imense și pierderi de vieți omenești de peste 36.000 de persoane, spun seismologii că deși au fost cotate de institutele de fizică a pământului la 7.7, respectiv 7.6 pe scara Richter, acestea au avut o putere ca a unui seism de magnitudine XI.

Pagube ca pentru un seism de nivel XI

„Cutremurul are două scări. Putere și intensitate. Magnitudinea indică energia eliberată în timpul unui cutremur. Cel mai mare cutremur de până acum este cutremurul din Chile din 1960. Acest cutremur a avut o magnitudine de 9,5 grade. Intensitatea unui cutremur, pe de altă parte, descrie gradul de deteriorare al structurilor create de om și a structurilor naturale. Este scris cu cifre romane și exprimat cu valori cuprinse între I-XII.

Cutremurele din Kahramanmaraş şi Elbistan au fost de 7,5 grade. Cu toate acestea, aceste cutremure au produs pagube la nivelul XI. Mii de clădiri au fost distruse. Sistemul de infrastructură s-a prăbușit. Podurile au fost distruse și căile ferate au fost avariate. În regiune au avut loc alunecări de teren de mare amploare. Aceste pagube arată că intensitatea cutremurului a ajuns la XI”, declară în presa turcă prof. dr. Hasan Sözbilir, director al Departamentului de Inginerie Geologică, Centrul de Cercetare și Aplicare a Cutremurelor (DAUM) din Universitatea İzmir Dokuz Eylül (DEÜ)

Din cauza cutremurelor care s-au dezvoltat la 9 ore distanță unul de celălalt, a avut loc o distrugere fără precedent.

În Antakya, unde distrugerile sunt imense, a fost al patrulea mare cutremur din ultimii 2000 de ani. La primul cutremur care a avut loc în anul 115 d.Hr., au murit 260.000 de oameni. În al doilea cutremur major, în anul 526 d.Hr., sunt date care arată că au murit 250.000 de oameni, iar la cutremurul din 1822 au murit 20.000 de oameni.”

Antakya se află la intersecția faliilor din Anatolia de Est și cea a Mării Moarte. Prof. Dr. Sözbilir consideră că Antakya este situată în cea mai riscantă regiune în ceea ce privește pericolul de cutremur din Turcia.

Acesta este principalul motiv pentru care legile, regulamentele și directivele existente cu privire la alegerea amplasamentului și codul de cutremur în clădiri ar trebui revizuite înainte de restructurarea orașului. În plus, toți inginerii, arhitecții, antreprenorii și planificatorii oraș-regionali care nu sunt calificați și competenți ar trebui excluși din acest proces consideră prof. dr. Sözbilir.

Sute de kilometri de fracturi ale faliei terestre

Seismologii turci spun că primul cutremur a creat sute de kilometri de fracturi între Hatay, Adıyaman și Malatya. Astfel, se poate constata mișcarea blocului anatolian în direcția laterală stângă. Aceasta este deformarea cauzată de primul șoc al cutremurului, adică fractura de suprafață. Odată cu șocul principal, în regiune s-au produs cutremure, alături de valuri de cutremur. Aceste valuri creează valuri în interiorul pământului, similar cu modul în care se formează undele circulare atunci când aruncăm pietre în aceeași apă, mai spun specialiștii.

Astfel s-au format în Antakya crăpături și văi mari, acestea fiind ceea ce în limbajul de specialitate se numește răspândire laterală cu efectul gravitației.

CITEȘTE ȘI: Presa turcă a publicat bilanțul amnistiilor pentru clădirile din cele 10 provincii afectate de cutremur

61.000 de clădiri grav avariate

Potrivit declaraţiei Ministerului Mediului, Urbanizării şi Schimbărilor Climatice continuă evaluarea pagubelor în regiunile afectate de cutremurele din Kahramanmaraş, care sunt descrise drept „dezastrul secolului”.

Direcția Generală de Construcții, afiliată Ministerului, continuă să lucreze în zonele distruse de cutremure cu o echipă de peste 7.000 de experți, inclusiv 400 de profesori și conferențiari din peste 20 de universități.

Până în data de 16 februarie, ministerul a inspectat 2.196.088 de unități independente situate în 481.865 de clădiri.

Primele concluzii arată că 61.722 de clădiri au fost grav avariate.

CITEȘTE ȘI: Istanbul: Care este numărul clădirilor în pericol de prăbușire în caz de cutremur, pentru fiecare cartier