centrală nucleara akkuyu.com

Centrala nucleară de la Akkuyu, provincia Mersin, este cel mai mare proiect energetic implementat de Turcia și Rusia. Costul total al proiectului este de aproximativ 20 de miliarde dolari americani. În 2022 a fost lansată construcția celui de-al patrulea și ultimul reactor al acestei prime centrale nucleare din Turcia.

Centrala nucleară de la Akkuyu este construită de Rosatom

Rosatom este o firmă de stat din Rusia pentru energie nucleară. Acordul de cooperare între Turcia și Rusia a fost semnat în anul 2010, iar construcția centralei a început în 2018.

Cea mai recentă fază a proiectului Centralei Nucleare Akkuyu (Central Nuclear Plant – CNP) a fost lansată în data de 21 iulie, în cadrul unei ceremonii la care au participat oficiali din ambele țări. „Lumina de la capătul tunelului a început să apară acum în călătoria energetică nucleară a Turciei, care a durat mai bine de jumătate de secol”, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez.

În momentul în care va fi finalizată, centrala nucleară de la Akkuyu va produce anual 35 de miliarde de kilowați-oră (kWh). Acest lucru va asigura aproximativ 10% din necesarul de energie electrică domestică a Turciei.

Prima unitate a centralei, operațională în 2023

Prima unitate a uzinei, dintr-un total de patru, va deveni operațională până la jumătatea anului 2023, odată cu împlinirea a 100 de ani de la întemeierea Republicii Turcia. Restul de trei reactoare urmează să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2026, la o rată de unul pe an.

Centrala Nucleară de la Akkuyu este un proiect dezvoltat pe baza proiectului Novovoronezh NGS-2 (Rusia, Regiunea Voronezh). Durata de viață estimată este de 60 de ani, care poate fi prelungită cu încă 20 de ani.

Primul proiect de centrală nucleară implementat prin modelul build-own-operate

Preluarea acestui model de proiect înseamnă că AKKUYU NÜKLEER A.Ş. va fi responsabilă nu numai de proiectarea și construcția centralei electrice, ci și de întreținerea, exploatarea și dezafectarea acesteia. Acest model oferă o asigurare suplimentară pentru calitatea construcției, deoarece toate activitățile vor fi efectuate de o singură companie din sectorul nuclear.

Potrivit termenilor acordului, partea rusă are dreptul de a vinde altor investitori până la 49% din acțiunile proiectului. Condiția absolută pentru intrarea investitorilor în proiect este aprobarea lor de către partea turcă. Mai multe detalii despre acționarii Centralei Nucleare de la Akkuyu găsiți AICI.

Majoritatea echipamentelor și a produselor de înaltă tehnologie sunt furnizate de companii rusești. Proiectul prevede și posibilitatea ca pentru lucrările de construcție și asamblare să participe și companii turcești. În consecință, experții turci sunt implicați în exploatarea centralei în toate etapele ciclului de viață al acesteia.

Personal specializat în Rusia

În conformitate cu termenii Acordului interguvernamental, compania AKKUYU NUCLEAR A.Ș este responsabilă de formarea personalului de operare la Universitatea Națională Rusă de Cercetare Nucleară (MEPhI) și la Universitatea Politehnică din Șt. Petersburg (SPbPU).

În martie 2018, a absolvit prima generație de studenți turci pregătiți în domeniul energiei nucleare, la Universitatea Națională de Cercetare Nucleară din Rusia (MEPhI). Este vorba de 35 de tineri profesioniști, care au finalizat cu succes un curs de formare de 6,5 ani. Toți au primit diplome de studii superioare în Rusia și au fost angajați pentru a implementa proiectul primei centrale nucleare din Turcia.

În 2019, încă 53 de tineri specialiști turci care au absolvit studii superioare de specialitate în Rusia au fost angajați de companie.

În februarie 2020, alți 54 de absolvenți turci ai Universității Naționale de Cercetare Nucleară din Rusia s-au alăturat colectivului centralei de la Akkuyu.

La începutul lunii septembrie 2022, 55 de noi experți au început să lucreze la Centrala Nucleară Akkuyu. Tinerii specialiști și-au finalizat studiile superioare la Universitatea Națională de Cercetare Nucleară din Rusia (NRNU MEPhI) și la Universitatea Politehnică din Petersburg (SPBPU).

Scurt istoric

Intenția Turciei de a construi o centrală nucleară pe teritoriul său datează din anii 1960. În 1955, Turcia a fost una dintre primele țări care au semnat „Acordul de cooperare privind utilizarea civilă a energiei atomice între Guvernul Turciei și SUA”. Primele cercetări privind crearea unei centrale nucleare au început în 1965.

De ce a fost amplasată centrala la Akkuyu

În 1974, zona Akkuyu din provincia Mersin a fost considerată adecvată pentru crearea primei centrale nucleare. Până în 1976 a fost sondat terenul, iar în urma rezultatelor, șantierul a obținut licență pentru construirea unei centrale nucleare. După o pauză lungă determinată de motive financiare și politice, Turcia a decis să apeleze la anii de experiență în domeniul tehnologiei nucleare ai Rusiei.

Conform site-ului oficial al Centralei Nucleare de la Akkuyu, la 12 mai 2010, a fost semnat un Acord de cooperare între guvernul Federației Ruse și guvernul Republicii Turcia. Acesta prevede construirea în provincia Mersin, pe coasta de sud a Turciei a Centralei Nucleare Akkuyu, cu o putere totală instalată de 4800 MW, cu patru reactoare VVER-1200.

La 13 decembrie 2010, în conformitate cu termenii acordului, partea rusă a înființat în Turcia compania de proiect AKKUYU NÜKLEER A.Ş.

În 2014, Ministerul Mediului și Urbanizării din Turcia a aprobat raportul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de construcție a Centralei Nucleare Akkuyu.

În 2015 a avut loc ceremonia de construcție a fundației structurilor hidraulice offshore ale centralei nucleare. A fost semnat un contract cu compania turcă Cengiz İnşaat pentru proiectarea și construirea acestora.

2017 – ceremonia solemnă de începere a lucrărilor

În 2017, Autoritatea de Reglementare a Pieței Energetice a emis AKKUYU NÜKLEER A.Ş. o licență de producere a energiei electrice valabilă până la data de 15 iunie 2066 (pentru 49 de ani).

O ceremonie solemnă a avut loc la șantierul Centralei Akkuyu și au fost începute lucrările de construcție la instalațiile centralei nucleare, cu excepția clădirilor și structurilor legate de siguranța „insulei nucleare”.

2018 – începe construcția primei unități a centralei nucleare

În luna aprilie 2018, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. a primit statutul de investitor strategic în Republica Turcia. A fost emis un certificat actualizat de investiții strategice în baza legii privind statutul „Investiției strategice”, care intrase în vigoare la 27 martie 2018. Statutul de investitor strategic prevede beneficii fiscale și vamale.

Autoritatea Turcă pentru Energie Atomică (TAEK) i-a acordat AKKUYU NÜKLEER A.Ş. licența de construcție pentru a construi prima unitate a centralei nucleare.

În data de 3 aprilie 2018, a avut loc o ceremonie solemnă de turnare a fundației primei unități a Centralei Nucleare de la Akkuyu, cu participarea prin videoconferință a președinților Federației Ruse și ai Republicii Turcia.

Anul următor, în 2019, a fost finalizată betonarea fundației clădirii primului reactor. Tot atunci au început lucrările de excavare a fundației pentru cea de-a doua unitate a centralei nucleare.

În același an a fost semnat un acord pentru conectarea Centralei Akkuyu la rețeaua electrică a Republicii Turcia.

2020 – construcția celei de-a doua unități a centralei nucleare Akkuyu

Pe 8 aprilie 2020, a început oficial construcția unității 2 a centralei, fiind pusă placa de fundație a clădirii reactorului. De asemenea, au început lucrările de foraj pentru groapa fundației unității 3 și au fost depuse documentele pentru obținerea licenței de construcție a unității 4.

La unitatea 1 a centralei a fost instalat al doilea nivel al carcasei de izolare internă și ecranarea uscată a vasului sub presiune al reactorului. Aceasta este o componentă de siguranță care asigură funcționarea fiabilă în situații de urgență, inclusiv la cutremurele de intensitate de până la 9 grade.

Tot la prima unitate fost instalat fasciculul purtător, unul dintre cele mai importante elemente ale echipamentului puțului reactorului.

Pentru unitatea a doua a centralei au fost livrate elemente ale echipamentului puțului reactorului. Au fost finalizate și lucrările de asamblare pentru instalarea suportului de miez în clădirea reactorului. A fost acordată licența de construcție pentru ce-a de-a treia unitate a centralei nucleare.

2021 – construcția celei de-a trei unități a centralei nucleare

La 10 martie 2021, a avut loc ceremonia oficială prilejuită de începerea construcției celei de-a treia unități a centralei. La eveniment au participat prin videoconferință președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Tot în 2021 a fost livrat rotorul cilindrului de înaltă și medie presiune (YOBS). A fost amplasat cazanul reactorului de la prima unitate a centralei nucleare. Asamblarea vasului sub presiune a reactorului a fost realizată folosind tehnologia „Open Top”.

În prima unitate a Centralei Akkuyu, a fost instalat al treilea strat al carcasei de protecție interioară a clădirii reactorului. Construcția cilindrică, care cântărește 322 de tone, a fost instalată în aproximativ o zi. De asemenea, a început construcția plăcii de fundație a stației de pompare a primei unități de putere.

În clădirea reactorului celei de-a doua unități, a fost instalat al doilea strat al carcasei interioare de protecție, precum și grinzile de susținere și de tracțiune.

Consiliul de Reglementare Nuclear a aprobat acordarea licenței de construcție pentru cea de-a patra unitate a centralei.

2022 – construcția celei de-a patra unități a centralei nucleare

În prima parte a anului 2022, a fost instalat al cincilea strat al carcasei interioare de protecție la prima unitate. A fost livrat și lotul format din 4 generatoare de abur pentru cea de-a doua unitate. În data de 21 iulie 2022 a început construcția unității numărul patru.

Rosatom – companie rusă pentru energia atomică

Rosatom – compania rusă de stat pentru energie atomică are o experiență de peste 70 de ani. Compania ocupă primul loc în lume în ceea ce privește portofoliul de proiecte străine. Este vorba de 36 de unități de putere în diferite stadii de implementare în 12 țări.

Corporația de stat furnizează 17% din piața globală a combustibilului nuclear.

Domeniul de activitate include și producția de echipamente și produse izotopice pentru nevoile medicinei nucleare, cercetării, științei materialelor, software-ului, precum și fabricarea diverselor produse inovatoare nucleare și ne-nucleare.

Strategia Rosatom State Corporation este de a dezvolta proiecte de generare de energie verde, inclusiv energie eoliană.

ROSATOM – locul 2 în lume în ceea ce privește producerea de energie nucleară

Rosatom State Corporation are 300 de întreprinderi și ocupă locul 2 în lume și locul 1 în Rusia în ceea ce privește producerea de energie nucleară. De asemenea, ocupă locul 2 în lume la rezervele de uraniu și locul 4 în ceea ce privește producția sa.

Soluția energetică emblematică a Rosatom State Corporation este un design revoluționar pentru reactor VVER-1200. Acesta a fost dezvoltat pe baza versiunilor construite CNE Bushehr (Iran), CNE Kudankulam (India), CNE Tianwan (China).