Președintele Erdoğan, despre intervenția la cutremure: „Au existat neajunsuri și întreruperi”

Astăzi președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a vizitat Hatay, una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurele din Kahramanmaraş, prilej cu care a recunoscut neajunsurile intervenției după cutremur.

„Știm că au existat unele deficiențe și întreruperi în primele zile după cutremur, când s-au adăugat și condițiile dure, de iarnă. Capacitatea de intervenție la dezastre a instituțiilor publice și a celor neguvernamentale a fost în mare măsură dezactivată în primul moment, ceea ce a crescut dificultățile”, a declarat președintele turc, conform presei din Turcia.

Acesta spune că din momentul în care a primit informația referitoare la cutremur, au fost mobilizate toate echipele pentru a ajunge în regiune și a iniția acțiunile de căutare și salvare. De asemenea, în ciuda pericolelor celor peste 6.000 de replici ale cutremurului, au fost îndepărtate resturile a peste 71.000 de imobile.

„Suntem pe punctul de a finaliza studiile de evaluare a pagubelor efectuate de Ministerul Mediului și Urbanizării. Cetăţenii pot accesa informaţiile despre starea de deteriorare a caselor lor din sistemul electronic de stat. Peste 12.000 de utilaje grele din diverse părți ale țării noastre au participat la activitățile de îndepărtare a resturilor. Pentru 2.400.000 de cetățeni sunt servite zilnic mese calde”, a spus președintele Erdoğan.

Câți oameni au fost salvați?

Numărul persoanelor salvate de sub dărâmături a ajuns la 114.834.

Pentru locuințele noi care vor fi construite, autoritățile pregătesc zonele rezidențiale, luând în considerare calitatea terenului și distanța până la falie în cadrul unui nou plan urbanistic. De asemenea, vor fi consultați specialiști în construcții din toate universitățile, geofizicieni, seismologi. Noile locuințe vor avea maxim 3-4 etaje.

Președintele Turciei a mai declarat că elevii care doresc să se transfere în alte provincii, își vor putea continua studiile gratuit, în școli-internat.

Datoriile la împrumuturi ale cetățenilor din provinciile afectate de cutremure sunt amânate automat pentru 6 luni.

„Toți cetățenii noștri care au fost răniți în urma cutremurului pot beneficia de o amânare cu 6 luni. Băncile noastre publice șterg datoriile creditare ale cetățenilor noștri care au murit în cutremur. Le-am oferit fermierilor noștri posibilitatea de a-și amâna cu un an împrumuturile de la Ziraat Bank și Tarım Kredi”, a mai spus Erdoğan.

De asemenea, președintele turc a mai precizat că nu este în pericol demografia provinciei Hatay: „Nimeni nu are puterea de a schimba structura demografică din Hatay”.

CITEȘTE ȘI: Într-o provincie din Turcia numărul alegătorilor de origine siriană a crescut cu 130%

%d blogeri au apreciat: