Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat vineri formarea unui Consiliu prezidențial pentru politici de management al dezastrelor, pentru a avea o abordare diferită în fața dezastrelor naturale. Guvernul va coopera cu oamenii de știință și alți experți pentru a lua măsuri concrete în urma celor două două cutremure catastrofale care au zguduit sud-estul țării în data de 6 februarie.

La aproape o lună de la cele două cutremure mortale, care au provocat peste 45.000 de morți în sud-estul Turciei, președintele Recep Tayyip Erdoğan a găzduit un grup de experți la Biroul Prezidențial Dolmabahçe din Istanbul.

Cutremurele din 6 februarie constituie un reper

“Cutremurele din 6 februarie vor fi un reper în Turcia. Vom lua măsuri pentru a contracara dezastrele naturale, cu contribuțiile oamenilor de știință”, a declarat Recep Tayyip Erdoğan, conform presei din Turcia. El a menționat că noua abordare va pregăti Turcia pentru dezastre naturale și țara ar depăși astfel de fenomene cu un număr minim de victime și cu recuperare rapidă.

Reamintind că aceste cutremure au provocat pierderi mari de vieți omenești și distrugeri  în 11 provincii, președintele Erdoğan a spus: „Lucrăm zi și noapte pentru a vindeca rănile acestui dezastru, care i-a determinat să migreze în alte locuri. (…) Suntem o țară care trebuie să facă față simultan diferitelor riscuri, inclusiv dezastre precum inundațiile și cutremurele, dar și terorismul”, a spus președintele turc în discursul său la Reuniunea Națională a Scutului de Risc din Turcia.

În conturarea noului model de abordare a dezastrelor vor fi implicați oameni de știință din întreaga Turcie și din întreaga lume, precum și personal tehnic de la agențiile publice specializate în prevenirea și reducerea dezastrelor, sub coordonarea Ministerului Mediului, Urbanismului și Schimbărilor Climatice.

„Ar trebui să includem și planificarea împotriva pandemiilor, terorismului, fluxului migrațional și crizei economice. Trebuie să luăm în considerare problemele teroriste la care suntem expuși din cauza geopoliticii și haosului social din regiune. Trebuie să adaptăm o abordare dincolo de politică”, a mai spus președintele Erdoğan.

CITEȘTE ȘI: Președintele Erdoğan, despre intervenția la cutremure: „Au existat neajunsuri și întreruperi”