Membrii principalului partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), i-au acordat președintelui formațiunii politice, Kemal Kılıçdaroğlu, autoritate deplină în procesul de nominalizare la alegerile prezidențiale din data de 14 mai.

Reuniunea grupului CHP a fost condusă chiar de liderul partidului, Kemal Kılıçdaroğlu, și s-a desfășurat cu prezența fizică a delegaților, cu excepția reprezentanților provinciilor afectate de cutremur, care au participat online.

Reprezentanții presei nu au avut acces la ședință, dar surse din interiorul partidului au declarat că au fost discutate subiecte legate de cutremurele din Kahramanmaraş, precum și stadiul pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Autoritate deplină în procesul de nominalizare la alegerile prezidențiale

În acest context, grupul parlamentar CHP i-a acordat lui Kemal Kılıçdaroğlu autoritate deplină în procesul de nominalizare la alegerile prezidențiale.

Vicepreședintele grupului CHP, Özgür Özel, a declarat: „În întâlnirea noastră extraordinară, pe care am ținut-o ca grup parlamentar CHP, la 26 februarie 2023, ora 10, președintele Kemal Kılıçdaroğlu a fost autorizat în unanimitate să ia decizii în numele grupului nostru în toate procesele ulterioare referitoare la alegerile prezidențiale.”

Alegerile parlamentare și prezidențiale vor avea loc în Turcia în data de 14 mai.

Care este poziția celorlalte partide din opoziție

Rămâne de văzut dacă la viitoarea întâlnire „a celor 6”, adică a tuturor reprezentanților opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu va rămâne singurul candidat împotriva actualului președinte Recep Tayyip Erdoğan pentru funcția de președinte al Turciei.

Este posibil ca și celelalte partide din opoziție să își dorească să participe la alegerile prezidențiale cu câte un candidat.

De altfel, la o recentă întâlnire a celor 6, liderul Partidului IYI, Meral Akşener, a făcut mai multe declarații dure și sceptice referitoare la felul în care CHP ia decizii referitoare la alegeri, atitudine care a căzut ca o bombă pe agenda politică a Turciei.

CITEȘTE ȘI: Opoziția din Turcia a anunțat principalele priorități după alegeri. Care e soluția pentru refugiați și cum vrea să se deruleze relațiile cu Rusia și SUA

De ce se teme o parte a opoziției de candidatura lui Kılıçdaroğlu

O parte a opoziției din Turcia se teme de o eventuală candidatură a lui Kemal Kılıçdaroğlu la președinție, deoarece sondajele arată că nu ar fi foarte popular. Mult mai bine la acest capitol stăteau actualul primar al Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, dar mai ales primarul Ankarei, Mansur Yavaș.

Principalul avantaj al lui Mansur Yavaș la alegerile prezidențiale din Turcia ar fi fost că acesta ar fi putut aduna voturi atât de la partidul pe care îl reprezintă acum, CHP, cât și de la MHP, fosta sa formațiune politică.

De aceea până azi era frecvent vehiculată ideea că liderul CHP, Kemal Kılıçdaroğlu și liderul IYI Parti, Meral Akșener, ar fi putut să cadă de acord asupra unei candidaturi a lui Mansur Yavaș la prezidențiale.

CITEȘTE ȘI: „În 2023, cele mai importante alegeri din lume vor avea loc în Turcia”, titrează „Washington Post”

Un comentariu la „Alegeri Turcia: Principalul partid de opoziție din Turcia, CHP, și-a numit candidatul la alegerile prezidențiale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
președintele Erdogan turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO