președintele turc RT Erdogan

Președintele Turciei a promis luni că va reconstrui provinciile afectate luna trecută de două cutremure puternice, care au provocat moartea a peste 46.104 de persoane, fiind afectați peste 13,5 milioane de oameni, conform Anadolu Agency.

O echipă ideală de căutare și salvare ar trebui să fie formată între 20 și 80 de persoane. Chiar și cu un număr minim de personal, s-a putut interveni în 1.750 de clădiri în același timp. Numărul de clădiri care aveau nevoie de căutare și salvare a fost la fel de mare ca și numărul total de personal de căutare și salvare”, a declarat președintele Erdoğan.

Pe 6 februarie, 2 cutremure cu magnitudinea 7,7 și 7,6 au lovit 11 provincii din Turcia: Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye și Şanlıurfa.

244.000 de locuințe și încă 75.000 de case în zonele rurale

„Scopul nostru este să începem în următoarele două luni construcția a 244.000 de locuințe și încă 75.000 de case în zonele rurale”, a spus Recep Tayyip Erdoğan, adăugând că deja a început construcția a 22.000 de locuințe. Într-un an de zile, pentru victimele dezastrelor din zonele afectate de cutremur vor fi construite 488.000 de case noi.

Președintele turc spune că vor fi instalate 100.000 de containere, pentru ca 500.000 de victime ale cutremurului să trăiască în condiții mai bune.

230.000 de clădiri inutilizabile în urma cutremurelor

În cele 11 provincii afectate de seismele din 6 februarie, numărul de clădiri prăbușite, distruse sau grav avariate, adică clădiri neutilizabile, ajunge la 230.000, iar numărul de secțiuni independente ajunge la 645.000.

„Unii dintre cetățenii noștri ale căror case sunt neavariate sau ușor avariate nu pot intra în casele lor din cauza anxietății pe care o trăiesc din cauza replicilor. 3.320.000 dintre cetățenii noștri au fost evacuați și au plecat în alte provincii. Peste 1,5 milioane de oameni locuiesc în corturi, 53.000 de oameni locuiesc în containere, iar 153.000 de oameni locuiesc în spațiile instituțiilor publice. Găzduim în hoteluri aproximativ 137.000 de victime ale cutremurului”, a mai spus președintele turc, reamintind că au fost șterse datoriile agenților economici din zona cutremurului, precum și datoriile celor care și-au pierdut viața.

Sprijin financiar pentru cetățenii afectați de cutremur

Pe lângă amânările plăților la împrumuturile pentru retail și IMM-uri, au fost adăugate încă 100 de miliarde TL la pachetul de împrumuturi de 250 de miliarde TL.

Vor fi oferite împrumuturi de până la 250.000 TL angajaților din locurile grav avariate de cutremur, cu o scadență de 60 de luni și o dobândă de 7,5%, din care jumătate va fi plătită de Trezorerie.

S-au luat măsuri și pentru elevi, care vor relua cursurile în spațiile amenajate în corturi și containere. Pentru sprijin psihosocial sunt delegați peste 8.000 de angajați.

Fermierii vor primi din partea statului de la plăți de sprijin, până la aditivi pentru furaje și îngrășăminte, a mai spus președintele Erdoğan: „Nu neglijăm celelalte nevoi ale poporului nostru. Am făcut o plată de ajutor de urgență de 10.000 TL per gospodărie pentru mai mult de 1.061.000 de victime ale cutremurului. Am început să plătim 10.000 TL pe gospodărie, pentru cei ale căror case au devenit inutilizabile. Oferim sprijin între 3.000-5.000 TL victimelor cutremurului care vor închiria apartamente. Plătim 100.000 TL victimelor cutremurului ale căror rude au murit.”

Locuințe mai sigure, construite de stat

Noile case care vor fi construite în zonele afectate de seisme vor avea 3-4 etaje, vor păstra arhitectura locală și vor fi predate beneficiarilor în termen de 1 an.

Locuințele construite în provinciile afectate de seisme de către Administrația de stat pentru dezvoltarea locuințelor (TOKI) au rezistat fără pagube materiale.

„În calitate de guvern, am efectuat studii ample pentru a ne pregăti țara pentru cutremure și alte dezastre. Planificăm în detaliu măsurile pe care le vom lua împotriva posibilelor efecte ale evenimentelor naturale precum inundațiile, incendiile, alunecările de teren, secetele și crizele politice și sociale în țara noastră. Faptul că 98% din clădirile distruse în urma cutremurelor recente au fost construcții înainte de anul 2000, indică faptul că sectorul privat a parcurs un drum lung în acest domeniu în ultimii ani.”

Pentru a accelera proiectele de transformare urbană, în următoarele zile va fi implementată metoda finanțării subvenționate, ale cărei detalii au fost stabilite în întâlnirea cu cei 110 oameni de știință și experți, de la Dolmabahçe, Istanbul, a mai declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan.

CITEȘTE ȘI: Frica de cutremur alungă turiștii din Istanbul

Un comentariu la „Președintele turc se angajează să reconstruiască într-un an provinciile afectate de cutremur

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.