istanbul pod fatih mehmet

În urma cutremurelor majore din sud-estul Turciei, care au ucis peste 50.000 de persoane și au distrus sute de mii de clădiri, problema unui cutremur de mare intensitate la Istanbul continuă să domine agenda publică a Turciei. Pe fondul riscurilor unui cutremur de magnitudine semnificativă de-a lungul liniei de falie din regiunea Marmara, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia a demarat acțiunile de protejare a structurilor vitale ale Istanbulului, inclusiv podurile de peste Bosfor.

CITEȘTE ȘI: Puncte seismice periculoase în zona Mării Marmara, avertizează un reputat seismolog japonez

„Obiectivul nostru principal va fi să desfășurăm rapid echipe de căutare și salvare, precum și personal medical, atât pe plan intern, cât și internațional”, declara recent ministrul turc al transporturilor și infrastructurii, Abdulkadir Uraloğlu. „În al doilea rând, ne vom concentra pe facilitarea accesului la apă, alimente și provizii de urgență pentru regiunea afectată. În al treilea rând, vom muta persoanele aflate în pericol în zone securizate”, a mai spus acesta.

Conform oficialilor turci, Istanbul este una dintre cele mai riscante metropole din lume. Aproape un sfert din Istanbul este în pericol. În cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7, s-ar prăbuși 600.000 de clădiri, spunea cu puțin timp în urmă ministrul mediului, urbanizării și schimbărilor climatice, Mehmet Özhaseki, iar acest lucru ar afecta infrastructura și ar împiedica transportul în metropola Turciei. Proiectul inițiat de autorități prevede demolarea clădirilor riscante și că deciziile sunt luate în colaborare cu primarul Istanbulului, Ekrem Imamoğlu, dar și cu cei 39 de primari ai districtelor provinciei Istanbul.

Permiteți-mi să dau un sfat locuitorilor din Istanbul: ar trebui să se pregătească pentru magnitudinea 7,6”, preciza recent unul dintre cei mai mari geofizicieni ai Turciei, prof.dr. Celal Şengör.

CITEȘTE Și: Care este numărul clădirilor în pericol de prăbușire în caz de cutremur, pentru fiecare cartier

Măsuri la podurile de pe Bosfor

Până în acest moment, au fost deja luate măsuri preventive pentru a fortifica structurile pivot la podurile de pe Bosfor, prin înlocuirea tuturor cablurilor de suspendare a Podului Martirilor din 15 iulie și continuă lucrările pentru modernizarea Podului Fatih Sultan Mehmet, urmând ca planul să se extindă la consolidarea drumurilor din Istanbul.

Ministrul Uraloğlu mai spune că a fost evaluată și reziliența Aeroportului Istanbul, a tunelului Eurasia și a căii ferate Marmaray, pentru a verifica dacă îndeplinesc cerințele seismice.

„Autostrada D-100 care leagă Istanbulul de Podul 15 iulie, autostrada TEM și autostrada Marmara de Nord, constituind liniile de salvare ale orașului, au fost proiectate pentru a fi rezistente la cutremure”, dă asigurări ministrul turc al transporturilor și infrastructurii, Abdulkadir Uraloğlu. Într-o extindere a planului de evacuare, Podul Osmangazi a fost, de asemenea, încorporat planului pregătirii pentru cutremur. Au fost actualizate și planurile pentru utilizarea aeroporturilor Sabiha Gökçen și Atatürk. Conform ministrului, noua pistă de la Sabiha Gökçen se apropie de finalizare, fiind însoțită de un nou terminal. Mai mult, Aeroportul Atatürk se mândrește cu o pistă robustă, capabilă să gestioneze un trafic aerian substanțial, asigurând utilizarea acestuia.

CITEȘTE ȘI: Primarul Istanbulului recomandă consolidarea clădirilor cu polimer de carbon

Va fi promulgată o lege specială pentru cutremur

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice este în proces de dezvoltare a unui plan în 4 etape, ca parte a obiectivului de a promulga o lege specială pentru cutremur.

În acest moment, proiectul de consolidare continuă în cele 39 de cartiere ale Istanbulului, fiind în desfășurare lucrările de renovare a aproximativ 165.000 de locuințe.

În a doua etapă se vor stabili suprafețele locuințelor de rezervă, în care să se construiască case noi, solide. „Cred că vom face al doilea pas de pregătire pentru cutremur prin mutarea celor mai riscante structuri în locații noi”, a declarat ministrul turc al transporturilor și infrastructurii, Abdulkadir Uraloğlu.

A treia etapă se va referi la derularea unei campanii a început imediat după seismele din 6 februarie, prin care statul turc ajută cetățenii să-și demoleze și să-și reconstruiască clădirile, acoperind jumătate din cost. Până acum au fost înregistrate peste 1 milion de cereri, numărul clădirilor care au deja acorduri 100% fiind de 14.000, ceea ce înseamnă 71.000 de unități locuibile.

În cea de-a patra etapă, se ia în considerare adoptarea unei legi speciale pentru Istanbul, prin care să fie eliminate toate obstacolele întâlnite în lucrările de transformare urbană din Istanbul.

CITEȘTE ȘI: Cele mai riscante zone la cutremur sunt în partea europeană și pe coasta Mării Marmara

Harta riscurilor în caz de dezastru

Ministerul de Interne din Turcia a publicat la începutul anului 2022 o hartă a riscurilor în caz de dezastru, realizată de Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD).

Conform unei cercetări efectuate de Primăria Provinciei Istanbul și Universitatea Boğaziçi, într-un scenariu al consecințelor unui cutremur cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, numărul clădirilor puternic deteriorate din Istanbul va fi de 48.000, iar numărul clădirilor cu daune medii și mai mari va fi de 194.000.

Primăria Provinciei Istanbul a publicat broșuri pentru cele 39 de districte pe site-ul web „https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz, în care au fost analizate și raportate componente precum deteriorarea clădirilor, posibilele pierderi de vieți umane și răniți, deteriorarea infrastructurii și necesitatea adăpostului temporar într-un posibil cutremur.

turcia cutremur harta risc

Cutremurele din 1999

Din cauza pagubelor provocate de seismele din 1999, Istanbulul este în pericol, mai ales în lumina avertismentelor repetate ale experților cu privire la posibilitatea apariției „cutremurului cel mare”, anticipat cu o magnitudine de 7 sau mai mare.

Cutremurul Marmara

Reamintim că pe 17 august 1999, la Izmit – Gölcük (aproximativ 120 km de Istanbul), la ora locală 03:02, a avut loc unul dintre cele mai devastatoare seisme din istoria Turciei moderne, cu o magnitudine de 7,6 pe scara Richter și o durată de 45 de secunde. Seismul s-a resimțit nu numai în zona Kocaeli, ci și la Ankara și İzmir, precum și în toată regiunea Mării Marmara. Cifre mari ale victimelor cutremurului au fost raportate în orașele Gölcük, Derince, Darıca și Sakarya (Adapazarı). Mai spre vest, în Istanbul, cutremurul a provocat sute de decese și distrugeri masive. În urma cutremurului au murit 18.373 persoane, 23.781 de persoane au fost rănite și 505 au rămas invalide. Seismul din 1999 de la İzmit mai este numit în Turcia și cutremurul de la Marmara, sau cutremurul Gölcük.

Cutremurul Düzce

La 12 noiembrie 1999, la ora 18.57, a avut loc un alt cutremur devastator, de 7.2 grade pe scara Richter, cu o durata de 30 de secunde, la Düzce (aproximativ 220 km de Istanbul), așadar la 87 de zile de la cutremurul din Marmara, din 17 august 1999. Acest cutremur s-a produs ca urmare a rupturilor de falie în urma seismului din 17 august, de la Izmit – Gölcük. Numărul morților este de 845, iar cel al răniților este de 4.948. Numărul clădirilor avariate și care au fost demolate a fost de 3.395, iar numărul celor distruse sau grav avariate a fost de 12.939.

La 24 de ani de la tragedie, seismologii turci atrag atenția populației și autorităților că, din cauza caracteristicilor faliei seismice, în continuare sunt așteptate cutremure majore în această zonă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.