În ultima perioadă, în Turcia se vorbește tot mai des de pericolul iminent al unui cutremur puternic la Istanbul, metropola cu peste 15 milioane de locuitori. „Permiteți-mi să dau un sfat locuitorilor din Istanbul: ar trebui să se pregătească pentru magnitudinea 7,6”, a precizat unul dintre cei mai mari geofizicieni ai Turciei, prof.dr. Celal Şengör.

De altfel, și ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat recent că autoritățile se pregătesc pentru un scenariu de cutremur cu magnitudinea de 7,5 care va lovi Istanbulul.

Recent, guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a anunțat că începând din 20 februarie, elevii a 93 de școli ale căror clădiri sunt în pericol de prăbușire în caz de cutremur sunt transferați în unități protejate împotriva cutremurelor.

Îngrijorările legate de un cutremur la Istanbul, centrul industrial și financiar al Turciei, sunt legate și de faptul că ultimul seism major a fost în anul 1894. De asemenea, au trecut aproape 24 de ani de la tragedia cutremurelor din 1999. care au afectat Istanbulul.

Prof.dr. Celal Şengör

Unul dintre cei mai mari geofizicieni ai Turciei, academician și om de știință, prof.dr. Celal Şengör a declarat: „Permiteți-mi să dau un sfat locuitorilor din Istanbul: ar trebui să se pregătească pentru magnitudinea 7,6.”

În emisiunea găzduită de Candaş Tolga Işık, la care a participat și lectorul Institutului de Cercetare al Observatorului Seismic Kandilli, prof. dr. Mehmet Nuray Aydinoglu, academicianul Celal Şengör a indicat zonele periculoase din Istanbul:

„Între Büyükçekmece și Küçükçekmece, între Küçükçekmece și Cornul de Aur, acestea sunt locuri care merg paralel cu coasta. Avcılar, Samatya, Yedikule… Când mergem în partea anatoliană, Fenerbahçe, când mergem puțin mai departe, Kartal-Tuzla și Insule. Aceste regiuni sunt foarte aproape de falie. (…)

Permiteți-mi să dau un sfat locuitorilor din Istanbul: ar trebui să se pregătească pentru magnitudinea 7,6”, a mai spus prof.dr. Celal Şengör.

Imediat după cutremurele din sud-estul Turciei din data de 6 februarie, acesta a atras atenția și în presa germană că ar trebui să ne așteptăm la un cutremur mare la Istanbul.

„Probabilitatea unui cutremur cu magnitudinea 7 în următorii 30 de ani este de 70%. Consecințele unui astfel de cutremur ar fi groaznice! Mă tem că vor muri între 50.000 și 100.000 de oameni. 60% din clădirile din Istanbul sunt ilegale și se estimează că 8.000 de clădiri ar putea fi complet demolate”, spunea prof.dr. Celal Şengör.

Principalul lucru pe care trebuie să îl facă statul este să permită doar construcția caselor rezistente la cutremur, chiar dacă este mai scump.

„Iar dacă locuiți astăzi în centrul Istanbulului, vă recomand să vă mutați. Ieşiţi din oraş, la o depărtare de vreo 100 de kilometri”, a mai declarat prof. Şengör.

Seismologul francez Xavier Le Pichon

Seismologul și geofizicianul francez Xavier Le Pichon, referitor la un posibil cutremur la Istanbul spune:

„Diferitele regiuni ale Istanbulului vor fi afectate diferit de cutremur. Există mulți cercetători turci, precum și studii chineze pe acest subiect. Cred că va fi un singur cutremur de peste 7,6 în Marmara. Știu că nu toți colegii mei cred așa. Unii cred că vor fi 2 sau 3 cutremure. Vom vedea cui va da istoria dreptate”, declară seismologul francez.

Acesta mai spune că nu este de așteptat un tsunami puternic la Istanbul, deoarece nu va fi ca într-o mare deschisă, ci se va solda doar cu pagube materiale.

Referitor la cutremurele devastatoare din 6 februarie, Xavier Le Pichon spune că primul cutremur a fost prezis, dar al doilea cutremur a avut caracteristici foarte diferite și a fost unul complet imprevizibil.

Profesorul japonez dr. Toda Shinjin

Și profesorul japonez Toda Shinjin, de la Universitatea Tohuku din Japonia, a declarat la TRT News că în mod evident cineva nu poate ghici când și unde va avea loc un cutremur, dar pentru Istanbul nu trebuie ignorată posibilitatea unui cutremur puternic.

Principalul motiv pentru care seismele sunt devastatoare în Turcia este că epicentrul este aproape de suprafață, consideră prof. Toda Shinjin. Acesta spune că sunt unele dintre cele mai mari cutremure care au loc pe uscat.

Referitor la seismele din 6 februarie, acesta spune că energia eliberată a fost de 15 ori mai mare decât cutremurele de la Kobe și Kumamoto.

Prof. dr. Naci Görür: „Situația din Istanbul nu este deloc bună”

Un alt reputat seismolog turc, prof. dr. Naci Görür, spune că situația la Istanbul nu este deloc bună.

Reamintim că prof. dr. Naci Görür a atras atenția autorităților în mod repetat asupra riscului de cutremur devastator în Kahramanmaraș, mai ales în intervenția din data de 11 aprilie 2022.

„Situația din Istanbul nu este deloc bună. Așa cum am scris „suntem îngrijorați pentru Maraș”, acum sunt îngrijorat pentru Istanbul. Toate cercetările științifice arată că vine vremea la Istanbul”, a spus prof. Dr. Naci Görür.

De asemenea, seismologul spune că specificitatea tectonică a unui cutremur similar celui din 1999 indică un risc imens. „Jucăm în prelungiri acum. Există un precedent pentru asta, plus sau minus 15 ani”, atenționează prof. dr. Naci Görür.

Acesta spune că la Istanbul deja se cunosc districtele în care clădirile sunt riscante, au fost efectuate deja cercetări, iar ele trebuie distruse sau întărite.

CITEȘTE ȘI: Care este numărul clădirilor în pericol de prăbușire în caz de cutremur la Istanbul, pentru fiecare cartier

Date referitoare la cutremurele din Turcia

Aproximativ 70% din teritoriul Turciei se află în zone seismice, marcate de trei linii majore, cunoscute sub numele de faliile Anatoliei de Nord, de Est și de Vest.

Aproximativ 14.000 de cutremure, cu magnitudinea între 4 și 7,9, au lovit Turcia de la începutul secolului XX, conform Autorității de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență, AFAD. Acestea au provocat moartea a aproximativ 87.000 de persoane și au distrus peste 600.000 de clădiri. Aceasta înseamnă o medie de două cutremure cu victime mortale sau pagube materiale pe an.

Turcia ocupă locul 3 în lume în ceea ce privește victimele cauzate de cutremur și locul 8 în ceea ce privește numărul total de persoane afectate, potrivit AFAD.

CITEȘTE ȘI: Care ar fi consecințele unui cutremur puternic la Istanbul? RAPORT Primăria Istanbul

Un comentariu la „Sfat pentru locuitorii din Istanbul: „Ar trebui să se pregătească pentru magnitudinea 7,6”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.