
Un avertisment înfricoșător a venit din partea reputatului seismolog japonez Yoshinori Moriwaki, care spune că în regiunea Mării Marmara există în acest moment 4 puncte periculoase.
Yoshinori Moriwaki a declarat presei din Turcia că rezultatele investigațiilor sale arată că se pot produce cutremure în toată Turcia, dar că acum „există locuri periculoase în 4 locuri în regiunea Marmara”.
„Trebuie să fim pregătiți”
Expertul japonez spune că la întrebarea „Când vine cutremurul?”, răspunsul este unul singur: „Trebuie să fim pregătiți”.
Cu doar o lună înaintea seismelor din Kahramanmaraș, acesta a avertizat: „Linia de falie din Anatolia de Est a început să se rupă. Deci aveți grijă, puteți vedea cutremurul aici.” Din păcate, spune Yoshinori Moriwaki, toată lumea credea că este un avertisment banal.
Acum acesta reamintește că oriunde în Turcia pot avea loc cutremure. Mai mult, linia de falie din Izmir nu a fost încă ruptă, nu a fost eliberată.
De asemenea, Moriwaki a declarat că linia de falie a Anatoliei de Est ar putea fi în Cipru, în interiorul mării și a completat:
„Aveți grijă în Bingöl, în partea de nord a Ciprului. După Bingöl, trebuie să fim atenți până la falia Anatoliei de nord, Muș, Bitlis și Van. După aceea, regiunea Marmara… Aceasta include și Istanbulul. Există 4 puncte periculoase în regiunea Marmara”.
Punctele periculoase din regiunea Marmara
Seismologul japonez Yoshinori Moriwaki, spune că provincia Bursa ar fi primul punct periculos, care nu a întrerupt linia de falie.
Al doilea este în punctul în care strâmtoarea Marmara merge la 20 de kilometri spre sud.
Ambele seisme ar putea ajunge până la 7,5 pe scara Richter.
Al treilea punct de risc seismic este la Silivri, iar al patrulea la Çanakkale. Aceste două seisme ar putea fi de 6,8-7,5 pe scara Richter.
„Nu se poate da o dată, dar după părerea mea, mai întâi falia din Anatolia de Est, apoi cealaltă parte”, a declarat Yoshinori Moriwaki.
Seismologul a subliniat că seismele din Japonia au fost la 30 de kilometri distanță de sol, cu epicentrul în mare și că ultimele cutremure din Turcia au avut loc într-un punct și mai apropiat de sol.
„Putem spune că seismul din Turcia este unul dintre cele mai mari cutremure de pe uscat”, consideră Yoshinori Moriwaki.
Atenție la noile construcții, avertizează seismologul japonez
Acesta mai spune că antreprenorii ar trebui să fie cu siguranță arhitecți sau ingineri: „Oricât de bine construim o clădire, dacă terenul este rău, această clădire cu siguranță se va prăbuși. Motivul demolării clădirilor din Kahramanmaraş este terenul prost. Zonele de munte ale orașului au sol bun pentru construcții”, a mai spus seismologul Yoshinori Moriwaki.
Acesta spune că abordarea cutremurelor ar trebui tratată cu multă responsabilitate, mai ales când e vorba de reconstrucția clădirilor din zonele afectate de seismele din 6 februarie: „Trebuie să găsim un teren stâncos, un teren bun. Desigur, nu va fi nicio problemă dacă se construiesc clădiri noi în locurile cu teren bun.”
Riscul de tsunami impune clădiri mai înalte
Acesta spune că în regiunea mediteraneană, noile construcții ar trebui să fie făcute la cel puțin 3 metri deasupra nivelului mării, deoarece tsunamiurile pot apărea oricând după un cutremur. „Trebuie să te pregătești de acum. Trebuie să ne facem planurile bine”, a declarat seismologul japonez Yoshinori Moriwaki.
În urma cutremurelor din data de 6 februarie au murit peste 49.500 de oameni, în 11 provincii din Turcia.
CITEȘTE ȘI: Frica de cutremur alungă turiștii din Istanbul