Recentele cutremure devastatoare din sud-estul Turciei au readus în discuție riscul unui cutremur la Istanbul, referitor la care experții atrag atenția că ar putea avea ca rezultat un dezastru și mai mare. Ei spun că cele mai riscante zone din punct de vedere al cutremurelor sunt pe partea europeană și lângă coasta Mării Marmara.

Specialistul în urbanism, dr. Murat Güney, arată în presa din Turcia că Legea dezastrelor conferă statului competențe largi: „În baza acestei legi, statul a obținut autoritatea de a expropria regiunile pe care le consideră riscante în ceea ce privește cutremurele, folosind puterea publică. Deși la prima vedere pare o lege care ar permite reînnoirea acestor regiuni și făcute rezistente la cutremure, s-a văzut curând că s-a abuzat de puterea exproprierii forțate.”

Dr. Murat Güney spune că regenerarea urbană din Istanbul nu se concentrează pe protejarea vieții cetățenilor împotriva cutremurelor: Până acum, zonele cele mai riscante ale Istanbulului nu au fost niciodată incluse în lucrările de transformare și îmbunătățire urbană. Cele mai riscante zone din punctul de vedere al cutremurelor sunt pe partea europeană și lângă coasta Mării Marmara.”

Zeytinburnu, Bahçelievler și Küçükçekmece, în pericol

Reputatul specialist, dr. Murat Güney, spune că districte din Istanbul precum Zeytinburnu, Bahçelievler și Küçükçekmece sunt în pericol.

„Cu toate acestea, din păcate, lucrările de transformare urbană nu se realizează niciodată în aceste locuri”, a spus el.

De asemenea, Güney afirmă că Legea dezastrelor nu se aplică aproape niciodată în districte precum Fatih și Bahçelievler, care sunt zonele cele mai riscante din Istanbul în ceea ce privește terenul și fondul de locuințe.

În Güngören, Tozkoparan este unul dintre locurile în care legea dezastrelor este folosită pentru închiriere. Acolo locuitorii cartierului se opun procesului de transformare urbană, iar dr. Murat Güney a explicat cum legea a fost folosită ca instrument: „Deși instanța a anulat declarația de zonă riscantă ca urmare a obiecțiilor cetățenilor, o parte din Tozkoparan a fost declarată din nou zonă de risc în 2020, cu o modificare adusă în lege”, spune dr. Murat Güney.

Kadıköy, cartierul reînnoit cel mai mult

Dr. Murat Güney atrage atenția asupra faptului că districtul Kadıköy este cartierul în care clădirile au fost cel mai mult reînnoite în Istanbul. De exemplu, în Kızıltoprak Kadıköy, multe ansambluri de blocuri vechi P+ 3 au fost demolate cu acordul proprietarilor și a fost construită câte o clădire nouă de cel puțin P+10.

În Fikirtepe, un alt district din Kadıköy, care include cartierele Eğitim și Dumlupınar, legea a fost folosită pentru a impune procesul de transformare urbană inițiat pentru a genera mai multă chirie, mai ales datorită apropierii de Kadıköy. „Cu toate acestea, multe proiecte din Fikirtepe nu au putut fi finalizate și au rămas neterminate.”

CITEȘTE ȘI: Sfat pentru locuitorii din Istanbul: „Ar trebui să se pregătească pentru magnitudinea 7,6”

Risc de cutremur, Istanbul
Risc de cutremur, Istanbul

Un comentariu la „Istanbul: Cele mai riscante zone la cutremur sunt în partea europeană și pe coasta Mării Marmara

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.