Comisarul Uniunii Europene pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, se află la Ankara în perioada 5-7  septembrie, pentru a discuta relațiile Turcia-Uniunea Europeană cu autoritățile de la Ankara.

Presa turcă spune că relațiile Turcia-UE sunt aproape de o resetare pozitivă, iar comisarul european se va întâlni cu mai mulți oficiali de rang înalt. Această vizită marchează o evoluție în relația complicată dintre UE și Turcia, în special în privința procesului de aderare a acesteia la structurile europene.

UE ar trebui să deschidă calea Turciei, așa cum Turcia ar putea deschide calea Suediei la NATO

Reamintim că la summit-ul NATO din Lituania, președintele Recep Tayyip Erdoğan și-a exprimat speranța pentru un impuls nou, pozitiv, în procesul aderării Turciei la Uniunea Europeană, mai exact că UE ar trebui să deschidă calea Turciei, așa cum Turcia ar putea deschide calea pentru aderarea Suediei la NATO.

„Există o Turcie care așteaptă la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani și aproape toate țările membre NATO sunt și membre ale Uniunii Europene. Fac un apel către aceste țări care au făcut ca Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani și voi spune și la Vilnius. În primul rând, să deschidem calea pentru Turcia în Uniunea Europeană, apoi să deschidem calea pentru Suedia, așa cum am deschis calea pentru Finlanda”, declara președintele Erdoğan.

De altfel, în cursul zilei de marți, ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan, a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referitor la revigorarea „Acordului cerealelor” și la aderarea Suediei la NATO.

Înainte de declarațiile președintelui Turciei, Bruxelles-ul își exprimase deja dorința pentru un proces reînnoit de aderare a Turciei, oficialii UE anunțând că va fi elaborat un raport privind starea relațiilor Turcia-UE de către Comisia Europeană, anunță Daily Sabah.

Ce spune reprezentantul UE

Într-o declarație pe platforma de socializare X, comisarul Uniunii Europene pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, a scris: „Sunt aici pentru a asculta Turcia, partenerul cheie și țară candidată, dar și pentru a intensifica eforturile noastre pentru a ne duce mai departe agenda comună. Stabilitatea, bunăstarea și securitatea regiunii noastre este prioritatea noastră comună”.

La Summit-ul UE din luna iunie, înaltul reprezentant al UE pentru Relații Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a întocmit un raport privind starea relațiilor cu Turcia, amintindu-se că a fost semnat un acord pe participarea la Programul Europa Digitală cu un buget de 7,5 miliarde de euro.

Vizita lui Varhelyi este prima vizită oficială la nivel înalt a unui reprezentant al UE în Turcia, după alegerile din luna mai. Cu acest prilej, UE se angajează să sprijine în continuare refugiații din Turcia, prin fondul de 3 miliarde de euro alocat în acest sens, și pentru finanțarea cu 781 de milioane de euro, ca plasă de siguranță socială, pentru solicitanții de azil.

Pe lângă ministrul afacerilor externe, Hakan Fidan, comisarul european Oliver Varhelyi se va întâlni și cu ministrul comerțului, Ömer Bolat, ministrul familiei și serviciilor sociale, Mahinur Özdemir Göktaș, ministrul energiei și resurselor naturale, Alparslan Bayraktar și ministrul industriei și tehnologiei, Mehmet Fatih Kacır.

Turcia anticipează rezultate concrete

Uniunea Europeană și-a exprimat de mai multe ori disponibilitatea de a consolida legăturile cu Turcia, în timp ce mai multe țări europene se bucură deja de relații apropiate cu guvernul de la Ankara, care la rândul său anticipează rezultate concrete, în special pentru o actualizare privind uniunea vamală și liberalizarea vizelor.

Criteriile pe care Turcia trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la UE sunt incluse în 9 capitole, printre care eforturile de combatere a terorismului, de securitate și apărare, de cooperare financiară și comunicații.

Istoricul aderării Turciei la UE

Turcia a semnat în 1964 un acord de asociere cu predecesorul Uniunii Europene, Comunitatea Economică Europeană (CEE), acesta fiind considerat un prim pas pentru a deveni în cele din urmă candidat.

Cererea pentru candidatura oficială a fost depusă în 1987, dar Turcia a trebuit să aștepte până în 1999 pentru a primi statutul de țară candidată. Pentru începerea negocierilor, Turcia a trebuit să aștepte încă 6 ani, până în 2005, un proces unic ca lungime prin comparație cu alți candidați.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a declarat recent că piedicile din procesul de aderare al Turciei la UE a fost o „orbire strategică”, care a costat Turcia peste 5 decenii, timp în care „încrederea reciprocă pentru ambele părți a fost mult timp scăzută”.

Mai mult, pe fondul conflictului Rusia-Ucraina, Uniunea Europeană valorifică un nou val de alianțe, atât timp cât Ucraina și Moldova sunt luate în considerare pentru aderarea la UE fără a îndeplini criteriile necesare, deși Turcia este cu mult înaintea lor din multe perspective.

CITEȘTE ȘI: Erdoğan: „Mai întâi, să deschidem drumul Turciei în Uniunea Europeană, apoi noi deschidem drumul Suediei în NATO”

Foto: Anadolu Agency

Un comentariu la „Relațiile dintre Turcia și Uniunea Europeană, aproape de o resetare pozitivă

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.