
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a plecat ieri la summitul G-20 din India, urmând a avea discuții cu liderii mondiali și să transmită punctele de vedere asupra subiectelor summitului. Acesta este însoțit de prima doamnă, Emine Erdoğan, dar și de o delegație de miniștri și consilieri, printre care ministrul de externe Hakan Fidan, ministrul Trezoreriei și Finanțe, Mehmet Șimşek, șeful Organizației Naționale de Informații (MIT), Ibrahim Kalın, directorul Direcției de Comunicații, Fahrettin Altun, și consilierul șef prezidențial, Akif Çağatay Kılıç.
De la summit lipsesc președinții Rusiei și Chinei
Adunarea liderilor celor mai bogate și influente țări din lume în capitala New Delhi este un eveniment unic datorită mai multor factori, printre care absența președintelui chinez Xi Jinping și a președintelui rus Vladimir Putin, cele două mari puteri aliniate împotriva Occidentului. În egală măsură, summitul este găzduit de India, o putere în ascensiune nealiniată în Asia.
Tema summitului G-20 din India este „Un pământ, o familie, un viitor”, iar pe durata acestuia liderii G-20 vor face schimb de opinii pe parcursul a 3 sesiuni. Aceste întâlniri îi vor oferi președintelui Erdoğan șansa de a continua eforturile internaționale ale Turciei de a propune soluții în rezolvarea problemelor globale, de la conflictul dintre Rusia și Ucraina, la „Acordul cerealelor”, ori criza siriană. În India, președintele Erdoğan va evidenția și pașii Turciei de a lupta împotriva schimbărilor climatice, fiind printre țările care au cea mai semnificativă contribuție la Acordul de la Paris privind clima, conform Anadolu Agency.
Reamintim că în decembrie anul trecut, Adunarea Generală ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție prezentată de Turcia privind inițiativa „zero deșeuri”, declarând ziua de 30 martie drept „Zi internațională pentru zero deșeuri”.
Ce spun analiștii despre acest summit
Potrivit lui Hüsamettin Inaç, profesor la Departamentul de Relații Internaționale al Universității Dumlupınar din Turcia, citat de Daily Sabah, summitul are loc într-un moment în care ordinea mondială unipolară condusă de SUA stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial nu mai este dominantă. „În ziua de azi, există mai multe țări care se opun ordinii mondiale neoliberale, cum ar fi Brazilia, India, Mexic și altele”, a declarat el pentru Agenția Anadolu (AA). Ca exemplu, el a citat eforturile țărilor de a respinge dolarul american.
Un analist senior la International Crisis Group, Praveen Donthi, consideră că războiul Rusia-Ucraina va „umbri” summitul din India, iar acest conflict „conduce la o criză a multilateralismului în ordinea globală de astăzi”. „Pentru că este direct rezultatul conflictului dintre Occidentul condus de SUA și blocul Rusia-China”, a mai spus acesta. „India este o putere mijlocie în ascensiune. Este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere și este ceea ce numim „un stat swing geopolitic”, care încearcă în același timp să-și traseze propriul curs și să influențeze ordinea regională și ordinea globală”, a completat acesta.
Este BRICS o amenințare pentru actuala ordine mondială?
Analiștii consideră că în timp ce dolarul american își pierde statutul de monedă de rezervă globală, neoliberalismul și economia politică a Occidentulu își pierd credibilitatea, iar una dintre cele mai mari amenințări este BRICS (organizație formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, țări care au invitat recent încă 6 țări – Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Egipt și Etiopia). Reamintim că BRICS a propus, de asemena, o taxă de înlocuire a dolarului american cu propria sa monedă comună până în 2030. Chiar în această săptămână, ambasadorul Rusiei în Africa de Sud, Ilya Rogachev, i-a prezentat șefului misiunii diplomatice a Emiratelor Arabe Unite, Mahash Saeed Alhameli, o bancnotă simbolică din moneda BRICS.
O altă temă discutată tot mai mult de analiști, este aceea că dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, se poate agăța de putere împotriva oricărui pronostic, sistemul global se va prăbuși și din cenușa acestuia va apărea un nou sistem, în care China va avea multă putere, iar acest scenariu este exact ceea ce India vrea să prevină.
Relația bilaterală a Indiei cu China este destul de tensionată din cauza crizei la frontieră, ceea ce ar putea explica decizia președintelui Xi de a rămâne departe de summit, cu atât mai mult cu cât sosirea președintelui american Joe Biden la New Delhi semnalează o nouă apropiere a Indiei de Statelor Unite ale Americii.
În egală măsură, India încearcă să-și echilibreze și legăturile cu Rusia, deoarece la fiecare rezoluție a ONU, India s-a abținut pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia.
Summitul G-20 din India
Tema principală a celui de-al 18-lea Summit al liderilor G-20, găzduit de India, este „Un pământ, o familie, un viitor”.
În cadrul ceremoniei oficiale de bun venit, la care a participat și președintele Recep Tayyip Erdoğan, prim-ministrul indian Narendra Modi a salutat fiecare lider participant la summit. Ca parte a ceremoniei, liderii țărilor participante s-au reunit în „Zona Liderilor”, după care au intrat în Centrul de congrese pentru a participa la începerea lucrărilor.
Summitul va acoperi o gamă largă de subiecte, de la asistență acordată națiunilor, până la reforme ale structurilor internaționale referitoare la securitatea alimentară și energetică, la schimbările climatice, precum și la dezvoltarea durabilă. În urma summit-ului, liderii sunt așteptați să adopte o declarație comună.
Acest summit G-20 din India, va arăta în mod clar modul în care SUA și UE abordează relațiile lor cu Turcia și întrucât vor apărea noi modele de integrare globală, Turcia își va cu certitudine locul cuvenit în noua ordine mondială.




Un comentariu la „Cine face parte din delegația Turciei la summitul G-20”
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.