Situată în cartierul Galata din cartierul Beyoğlu, Moscheea Arabă, cu minaretul său dreptunghiular înalt, iese în evidență printre blocurile de beton. Moscheea Arabă este singura moschee din Istanbul care a fost convertită dintr-o biserică romano-catolică și este unul dintre rarele exemple de arhitectură gotică din metropolă. Se spune că acesta ar fi fost primul loc din care s-a auzit chemarea la rugăciune la Istanbul.

Interesant este că clopotnița în stil gotic al Moscheei Arabe funcționează ca un minaret. În timpul restaurărilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, sub structură au fost găsite mai multe pietre funerare genoveze, iar acum acestea sunt expuse la Muzeele Arheologice din Istanbul.

Inițial a fost construită în secolul al XIV-lea și numele ei era Biserica San Domenico (Sfântul Dominic), deoarece a fost comandată de călugării dominicani. De altfel, reamintim că există zeci de biserici ortodoxe bizantine în Istanbul care au fost transformate în moschee, cum ar fi Hagia Sofia, Muzeul Chora și Moscheea Zeyrek.

Înainte de construcția bisericii a existat o mică capelă construită în timpul Ocupației Latine a Constantinopolului (1204 – 1261) și cu hramul San Paolo (Sfântul Paul). În prima jumătate a secolului al XIV-lea, capela a fost extinsă și a devenit o biserică cu numele de Biserica San Domenico.  Aceasta a funcționat până la cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

Biserica transformată în moschee

După cucerirea Constantinopolului, biserica a fost transformată în moschee și numele ei a fost Moscheea Galata (Moscheea Galata). Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XV-lea sultanul otoman Baiazid al II-lea i-a așezat în jurul moscheii pe arabii andaluzi – care au fost deportați din Spania în timpul Inchiziției spaniole. Prin urmare, moscheea a început să fie cunoscută drept „Moscheea arabă”. După Marele Incendiu de la Galata din 1731, moscheea a fost parțial avariată, iar în timpul restaurării moscheii unele elemente arhitecturale gotice au fost înlocuite cu elemente arhitecturale otomane.

Cum ajungi la Moscheea Arabă?

La Moscheea Arabă se poate ajunge cu tramvaiul și coborâți la stația Karaköy. Moscheea Arabă se află la doar zece minute de mers pe jos de la stația de tramvai Karaköy în direcția nord-vest. De asemenea, puteți lua Tunnel (Tünel) din Șișhane și coborâți la stația Karaköy, iar în acest caz Moscheea Arabă se află la doar cinci minute de mers pe jos de Karaköy Tunel.

Moscheea poate fi vizitată zilnic între orele 9-18, fiind însă închisă la orele de rugăciune.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.