După cutremurul din data de 17 august 1999, care a provocat pierderi mari de vieți omenești, autoritățile din Turcia au luat măsuri pentru a minimiza daunele cauzate de seisme.

Printre aceste măsuri, una este taxa de cutremur, cealaltă este asigurarea obligatorie pentru cutremur.

Taxa pentru cutremur

După cutremurele din data de 6 februarie, care au lovit cel puțin 10 provincii și s-au soldat cu peste 38.000 de morți, discuțiile legate de taxa pentru cutremur s-au intensificat. Banii încasați din „taxa specială de comunicații”, cunoscută sub denumirea de „taxa de cutremur” face obiectul mai multor dezbateri.

Din bugetele publicate de Ministerul Trezoreriei și Finanțelor din Turcia, reiese că în ultimii 23 de ani a fost colectată suma de aproape 88 de miliarde TL, echivalentul a 4,3 miliarde euro, titrează Euronews.

Venitul din impozitul special pentru comunicații a fost în anul 2022 de 9,3 miliarde TL.

Câte case ar fi putut fi construite din taxa de cutremur?

Pentru a calcula câte case se pot construi cu taxele de cutremur încasate, jurnaliștii de la Euronews arată că trebuie cunoscut costul construcției pentru fiecare an, dar rezultatul final indică faptul că între anii 2000 și 2022, s-ar fi putut construi 1.315.000 case cu o dimensiune de 96 de metri pătrați, sau 1.127.000 de case de 112 metri pătrați.

Unde sunt banii din taxa de cutremur?

Din declarațiile oficiale, reiese că banii din taxa de cutremur nu au fost colectați într-un fond special, ci au mers la bugetul guvernului, împreună cu veniturile fiscale regulate.

Modul în care sunt cheltuite aceste venituri este o dezbatere asiduă după fiecare cutremur puternic, iar de-a lungul anilor au fost oferite diverse explicații.

După cutremurul din localitatea Van, din anul 2011, fostul ministru de Finanțe Mehmet Șimşek a declarat că banii adunați erau cheltuiți ca orice alt venit fiscal pentru a finanța servicii publice: serviciile de sănătate și proiecte de infrastructură (pentru drumuri, aeroporturi).

Ce a făcut guvernul pentru a îmbunătăți pregătirea împotriva cutremurelor?

Conform datelor oficiale, din banii colectați din taxa de cutremur, Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) a înființat centre logistice în 25 din cele 81 de provincii ale țării pentru a răspunde nevoilor urgente în urma dezastrelor.

Au fost înființate depozite de asistență logistică în 60 de provincii pentru a stoca proviziile care ar fi necesare urgent după dezastre.

În baza unei legi din 2012, guvernul turc a lansat un program amplu de „transformare urbană”, care vizează aplicarea normelor pentru construcții rezistente la cutremur.

Tot din 2012, Ministerul Mediului și Afacerilor Urbane a cheltuit aproximativ 13 miliarde TL (646.164.110 euro la cursul actual) ca parte a proiectelor de transformare urbană, în principal sub formă de asistență pentru chirie pentru instituții și persoane fizice, sprijin pentru împrumuturi, plăți de expropriere și lucrări de reînnoire.

Suma ar fi echivalentă cu aproximativ 18% din veniturile din „taxe cutremur”, conform  analizei publicate de Al-Monitor.

Asigurarea pentru cutremur

În anul 2000 a fost înființat Fondul de Asigurare de Catastrofă Naturală (DASK), care este o instituție publică cu identitate juridică responsabilă de achiziționarea, implementarea și gestionarea Asigurării Obligatorii de Cutremur în Turcia.

Înființat prin Decretul Lege nr. 587 și oferind acoperire pentru reședințe începând cu 27 septembrie 2000, DASK a dobândit un cadru legal prin Legea asigurărilor pentru dezastre nr. 6305, care a intrat în vigoare la 18 august 2012.

Pornind de la expresia „Cutremurul va trece, viața va continua”, DASK își propune să se asigure că cetățenii își pot relua viața în siguranță după cutremur.

Această asigurare oferă securitate financiară proprietarilor de case asigurați împotriva riscurilor de incendiu, explozii, alunecări de teren, ori tsunami induse de cutremur.

În termeni generali, Asigurarea Obligatorie pentru Cutremur este un sistem de asigurare dezvoltat pentru a acoperi pierderile materiale cauzate de cutremure pentru locuințele din limitele unui municipiu.

Pe site-ul DASK, cel mai recent raport referitor la acest subiect a fost publicat în 2022.

Ce înseamnă asigurarea în caz de cutremur

Asigurarea obligatorie pentru cutremur nu este un tip de impozit.

Este un produs de asigurare care asigură acoperire pentru pagubele cauzate de un cutremur. Durata asigurării obligatorii pentru cutremur este de un an. Contractul de asigurare trebuie reînnoit în fiecare an înainte de data expirării poliței.

Asigurarea obligatorie pentru cutremur nu poate fi deținută de un chiriaș în nume propriu. Chiriașul poate deține o Asigurare Obligatorie de Cutremur emisă în numele proprietarului, în calitate de „Asigurat”. În toate cazurile, despăgubirea se plătește persoanei desemnate ca Beneficiar în titlul de proprietate.

Clădirile puternic avariate nu pot fi asigurate până la reconstrucția lor, iar pentru cele moderat deteriorate, asigurarea implică obligația de a repara și/sau moderniza clădirile.

Prețul terenului locuinței nu este inclus în suma asigurată.

Cum se calculează asigurarea de cutremur

Suma primei care trebuie plătită pentru asigurarea în caz de cutremur este determinată de suma asigurării (suma garanției), care determină cea mai mare limită care poate fi obținută după cutremur.

Există 14 prețuri tarifare determinate în funcție de 7 grupuri de risc și 2 stiluri de construcție diferite (beton armat și altele).

Suma minimă a primei care urmează să fie determinată nu poate fi mai mică de 80 TL (aproximativ 4 euro), de la prima grupă la a șaptea grupă conform grupelor de risc.

Pentru clădirile cu anul de construcție este anterior 2000, tariful se aplică prin majorarea cu 10%. Pentru imobilele cu 8 sau mai multe etaje supraterane, tariful se aplica prin majorarea lui cu 10%. În cazul în care asigurarea este reînnoită în termen de cel târziu 30 de zile la sfârșitul perioadei poliței, se face o reducere de 20% la prețurile tarifare pentru polița reînnoită.

Grupurile de risc de cutremur sunt determinate utilizând resursele hărții Turciei pentru cutremur, condițiile solului și caracteristicile clădirii.

Suma maximă de garanție care poate fi acordată pentru o locuință este de 320.000 TL, indiferent de tipul clădirii.

Legea poate fi consultată AICI.

Principalele obiective ale asigurării în caz de cutremur

  • Securizarea tuturor caselor din domeniu împotriva cutremurelor, cu prime plătibile;
  • Asigurarea partajării riscurilor;
  • Repartizarea răspunderii financiare a daunelor cauzate de cutremur prin asigurări;
  • Reducerea poverii financiare a statului rezultată din cutremure, în special din construcția de case dezastre după cutremur;
  • Prevenirea eventualelor taxe suplimentare care să se reflecte asupra cetățenilor, care decurg din sarcinile financiare ale statului,
  • Utilizarea sistemului de asigurări ca instrument de stimulare în producția de clădiri sănătoase;
  • Asigurarea acumulării de resurse pe termen lung în acoperirea daunelor cauzate de cutremur;
  • Contribuția la dezvoltarea conștientizării asigurărilor și solidarității sociale în societate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia