Auroritățile din Turcia au anunțat că 11.302 de clădiri din 10 provincii au fost raportate ca fiind „distruse” în urma seismelor catastrofale din 6 februarie de la Kahramanmaraș. Acest dezastru a readus în discuție calitatea construcțiilor și cât de mult este respectată legislația în domeniu.

După arestarea dezvoltatorului imobiliar al Renaissance Residence din Hatay, acolo unde 250 de apartamente s-au prăbușit după cutremurul din 6 februarie, președintele Uniunii Barourilor din Turcia, Erinç Sağkan, a cerut guvernului și parchetelor să se asigure că anchetele procuraturii legate de cutremur vor fi efectuate eficient, iar cei responsabili, în special antreprenorii clădirilor prăbușite să nu scape.

„Sunt multe informații că antreprenorii încearcă să scape. Interdicția de a părăsi țara ar trebui impusă imediat”, atrage atenția președintele Uniunii Barourilor din Turcia.

Plângere penală la Parchetele provinciilor afectate de cutremur

Președintele Uniunii Barourilor din Turcia spune că ieri a fost depusă o plângere penală la parchetele din 10 provincii afectate de cutremur, cerând punerea în aplicare urgentă a tuturor măsurilor, în special interdicția de a pleca în străinătate și înghețarea bunurilor.

Sunt vizați în special antreprenorii clădirilor distruse, reprezentanții firmelor de inspecție a clădirilor, precum și alți funcționari. Pentru aflarea adevărului, trebuie prelevate mostre din stâlpii și din grinzile clădirilor prăbușite. „E nevoie de toate aceste dovezi, înainte de a fi pierdute”, a declarat Sağkan.

„Trebuie luate măsuri imediate pentru a preveni dispariția celor responsabili”

„Dacă dovezile nu sunt strânse și vor fi pierdute, aceasta va duce la impunitate”, mai spune Erinç Sağkan.

Întrucât volumul de muncă e uriaș, avocații au transmis Ministerului Justiției că se pot alătura procurorilor, fără a avea nicio pretenție de ordin economic. Acesta a adăugat că participarea avocaților la procesul de colectare a probelor și prezența semnăturilor avocaților în procesul-verbal va elimina neliniștea publică și potențialele îndoieli și va crește încrederea populației în autorități.

Declarând că încă nu a primit un răspuns din partea Ministerului Justiției și a Parchetului, Erinç Sağkan a declarat că la acest proces de investigare ar trebui să participe și Camera Inginerilor Civili  împreună cu Camera Inginerilor Electricieni, deoarece aceștia au cunoștințele tehnice și echipamentele necesare pentru colectarea probelor.

Reacția autorităților trebuie să fie rapidă, cu atât mai mult cu cât președintele Erdoğan a declarat că într-un an de zile vor fi construite noi case în zona cutremurului.

„Am primit mai multe rapoarte că antreprenorii încearcă să scape. Trebuie luate măsuri imediate pentru a preveni dispariția celor responsabili, în special interdicție de a părăsi țara, precum și înghețarea activelor”, a declarat Erinç Sağkan, președintele Uniunii Barourilor din Turcia, pentru Sozcu.

Antreprenor imobiliar arestat pe Aeroportul Istanbul

În cursul serii trecute, Mehmet Yaşar Coşkun, antreprenorul ansamblului rezidențial cu 250 de apartamente din Hatay care s-a prăbușit integral, Rönesans, a fost prins pe aeroportul din Istanbul în timp voia să fugă în Muntenegru.

Ansamblul rezidențial Rönesans din Hatay, prăbușit

Clădirea cu 12 etaje și 250 de apartamente din Hatay, care a fost inaugurată în 2013, a fost distrusă total în timpul primului cutremur din Kahramanmaraş. La scurt timp, echipele de operațiuni speciale au salvat de sub dărâmături câțiva oameni în viață.

Blocul Rönesans, Hatay
Blocul Rönesans, Hatay
Blocul Rönesans, Hatay
Blocul Rönesans, Hatay, după cutremur

Clădire construită în 2020, prăbușită la Hatay

Autoritățile din Turcia au început să investigheze companiile de construcții ale căror clădiri s-au prăbușit în urma cutremurelor din 6 februarie. La Hatay, o clădire de birouri finalizată în anul 2020 s-a prăbușit, la fel ca un bloc cu 88 de apartamente, ambele clădiri fiind construite de aceeași companie, Ishar İnşaat.

Clădirea de birouri, Ishar Plaza, care a fost distrusă în urma cutremurului, era promovată intens pe conturile de socializare ale companiei.

Reprezentanții companiei nu pot fi contactați.

Clădirea de birouri construită de Ishar Inșaat
Clădirea de birouri construită de Ishar Inșaat
Clădirea de birouri construită de Ishar Inșaat
Clădirea de birouri construită de Ishar Inșaat
Clădirea de birouri construită de Ishar Inșaat după cutremurul din 6 februarie 2023
Clădirea de birouri construită de Ishar Inșaat după cutremurul din 6 februarie 2023

Încă un dezvoltator imobiliar arestat la Istanbul

În cursul zilei de astăzi un alt dezvoltator imobiliar a fost arestat la Istanbul. Mehmet Ertan Akay, antreprenorul și reprezentantul tehnic al șantierului Ayşe Mehmet Polat, care s-a prăbușit la Gaziantep, a fost reținut de polițiști.

Noi măsuri pe timpul stării de urgență

Potrivit Decretului prezidențial privind măsurile luate în justiție în condițiile stării de urgență în cele 10 provincii devastate de cutremure, perioada de reținere a celor care au comis furturi și jafuri în zona cutremurului a fost majorată de la 4 zile la 7 zile.

Un comentariu la „Uniunea Barourilor din Turcia: „Dezvoltatorii imobiliari încearcă să scape. Interdicția de a părăsi țara trebuie impusă imediat!”

Comentariile sunt închise.