31 de persoane care au fost reținute în Diyarbakır, în urma prăbușirii mai multor clădiri la cutremurele din data de 6 februarie, inclusiv contractori, au fost eliberate după ce le-au fost luate declarațiile.

Unele persoane se află sub control judiciar, altora li s-a interzis să părăsească țara.

Interogatoriile a 10 antreprenori, care au fost reținuți în Osmaniye după mandatul de arestare, și a unui proprietar de afaceri, care ar fi provocat prăbușirea completă a unei clădiri prin tăierea unei coloane, continuă la Departamentul de Poliție.

În primele lor declarații, antreprenorii s-au apărat că acele clădiri prăbușite au fost construite în 1995, 1996 și 1997 în limitele posibilităților și condițiilor existente atunci și că era normal să se prăbușească într-un cutremur cu magnitudinea de 7,7.

În raportul de examinare prealabilă întocmit de comisia de experți, s-a precizat că vechimea medie a clădirilor din care s-au prelevat probe de beton și fier era cuprinsă între 25-28 de ani, dar deși erau vechi, nu au fost construite în conformitate cu prevederile perioadei respective.

Documentele referitoare la autorizarea imobilelor demolate și proiectele aprobate ale acestora nu au putut fi studiate, întrucât arhiva direcției de specialitate se află sub dărâmături în clădirea demolată a primăriei.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În cadrul anchetei efectuate de Procuratura Generală cu privire la clădirile prăbușite la Diyarbakır în urma cutremurelor din data de 6 februarie, azi au fost reținute 33 de persoane.

Procuratura Generală din Diyarbakır a deschis ieri o anchetă după ce 7 clădiri, dintre care una goală, au fost distruse în urma cutremurelor din 6 februarie. În cadrul anchetei desfășurate, a fost emis ordin de reținere pentru 33 de suspecți care s-au angajat la construcția imobilelor și ar fi provocat demolarea acestora prin efectuarea unor modificări cu încălcarea regulamentelor zonale.

CITEȘTE ȘI: Cutremure devastatoare în Turcia. 7 zile de doliu național

Cine sunt persoanele reținute

Cele 33 de persoane au fost duse la Sediul Poliției pentru a fi audiate, după ce au fost reținute de polițiști în cadrul unei operațiuni efectuate simultan la mai multe adrese. Printre deținuți se numără proprietarii unui magazin, care în timpul renovărilor au tăiat coloanele sediului unui spațiu comercial situat la parterul unui bloc, precum și administratorul blocului, care deși știa de acest lucru, nu ar fi informat autoritățile.

De asemenea, au fost reținute persoane care se fac vinovate de tăierea unor coloane de susținere la mai multe ansambluri de locuințe, e vorba de 2 blocuri de câte 8 etaje din districtul Bağlar și din districtul Yenişehir.

Au ajuns după gratii și persoane care se fac vinovate de schimbarea destinației unor spații de locuit în spații comerciale, prin modificări de plan și renovări repetate, precum și proprietarii societății care au construit aceste clădiri și inginerii diriginți de șantier.

Cercetările polițiștilor turci continuă pentru a identifica și alți dezvoltatori imobiliari și persoane care să se facă vinovate de prăbușirea clădirilor.

Dovezi colectate de la ruinele clădirilor prăbușite la cutremur

Colectarea dovezilor din ruinele clădirilor prăbușite este realizată în coordonare cu un grup de experți format din ingineri geologici și arhitecți. Autorizațiile de construire, documentele de folosință a clădirii și proiectele arhitecturale ale clădirilor distruse și grav avariate au fost solicitate de urgență de la firmele de inspecție a construcțiilor și de la direcțiile de specialitate ale primăriilor.

Probele de fier și beton prelevate din clădirile prăbușite au fost trimise către laboratoare licențiate afiliate Ministerului Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, la instrucțiunile Parchetului.

Ancheta va urmări dacă s-au efectuat modificări ulterioare proiectului actual, iar la dosarul de investigație vor fi adăugate filme și fotografii cu stâlpii, grinda, planșeul și structura fundațiilor prăbușite.

CITEȘTE ȘI: Președintele Erdoğan: Am decis să declarăm starea de urgență

„Sunt multe informații că antreprenorii încearcă să scape”

Președintele Uniunii Barourilor din Turcia, Erinç Sağkan, face un apel către autorități: „Sunt multe informații că antreprenorii încearcă să scape. Interdicția de a părăsi țara ar trebui impusă imediat”.

Președintele Uniunii Barourilor din Turcia, Erinç Sağka, a avertizat că înainte ca resturile clădirilor prăbușite în cele 10 provincii din Turcia devastate de cutremure să fie îndepărtate și să înceapă construcția noilor case, ar trebui luate imediat probe din clădirile prăbușite, în caz contrar nu se va putea face o anchetă eficientă.

„Am primit mai multe rapoarte că antreprenorii încearcă să scape. Trebuie luate măsuri imediate pentru a preveni dispariția celor responsabili, în special interdicție de a părăsi țara, precum și înghețarea activelor”, a declarat Erinç Sağkan, președintele Uniunii Barourilor din Turcia, pentru Sozcu.

Mai mulți antreprenori imobiliari arestați

Astăzi la Istanbul a fost arestat Mehmet Ertan Akay, antreprenorul și reprezentantul tehnic al șantierului Ayşe Mehmet Polat, care s-a prăbușit la Gaziantep.
De asemenea, tot azi a fost arestat Hasan Alpargün, antreprenorul ansamblului de apartamente cu 16 etaje „Hasan Alpargün” situat în districtul Güzelyalı din Çukurova (Adana). Cadavrele a 70 de persoane au fost găsite până acum în clădire, care s-a dovedit a fi locuită de 92 de persoane. Hasan Alpargün a fugit după cutremur în Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC). Acesta a încercat să transfere 990.000 de dolari, 890.000 de euro, 500.000 de TL din Turcia către Republica Turcă a Ciprului de Nord și a cumpărat și un apartament din regiunea Nicosia Demirhan.
În cursul serii trecute, Mehmet Yaşar Coşkun, antreprenorul unui bloc de 12 etaje și 250 de apartamente din Hatay, care s-a prăbușit total, a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în timp voia să fugă în Muntenegru.

Amnistiile din 2018

Presa turcă a publicat bilanțul amnistiilor din anul 2018 pentru clădirile din cele 10 provincii afectate de cutremur. În cadrul amnistiei guvernamentale emise înainte de alegerile prezidențiale din 2018, la nivel național au fost eliberate 3.152.000 de certificate de înregistrare a clădirilor a declarat secretarul general adjunct al Primăriei Metropolitane Istanbul, dr. Buğra Gökçe. Numărul certificatelor de înregistrare a clădirilor eliberate în cele 10 provincii afectate de cutremurele din 6 februarie 2023 a fost de 294.166.

În Adana au fost amnistiate 59.247 de clădiri care fuseseră construite ilegal, 10.629 clădiri în Adıyaman, 14.719 clădiri în Diyarbakır, 40.224 clădiri în Gaziantep, 56.464 clădiri în Hatay, 39.058 în Kahramanmaraş, 4.897 în Kilis, 22.299 în Malatya, 21.107 clădiri în Osmaniye și 25. 521 în Şanlıurfa.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024