Declarațiile din raportul referitor la aderarea Turciei, adoptat ieri de Parlamentul European și declarațiile oficialilor europeni au provocat o reacție dură din partea autorităților de la Ankara, care critică apelul Parlamentului European referitor la sancțiunile împotriva Rusiei.

Raportul Turciei inițiat de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a fost adoptat ieri după votul din Adunarea Generală a PE. Raportul elaborat de raportorul pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, a primit 434 de voturi pentru, 18 împotrivă și 152 de abțineri.

Sancțiunile împotriva Rusiei, cap de afiș?

La Summit-ul liderilor G-20 desfășurat în India săptămâna trecută, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că pentru a revitaliza Acordul privind coridorul cerealelor, ar trebui ca  unele dintre cererile Rusiei să fie acceptate. SUA și alți aliați occidentali nu au acceptat această propunere.

Comisarul european Oliver Varhelyi, care s-a aflat la Ankara în perioada 5-7 septembrie, a declarat că apreciază eforturile Turciei de a pune în aplicare acest acord și consideră că Ankara ar trebui să lucreze în cooperare cu UE. La sesiunea de ieri, Varhelyi a declarat: Este important ca Turcia să fie alături de UE, iar aceasta include sancțiuni împotriva Rusiei și a produselor sancționate”.

Care a fost reacția Turciei?

Ministerul Afacerilor Externe din Turcia a dat un răspuns foarte dur la declarațiile comisarului european Oliver Varhelyi:  „Acest raport, plin de acuzații nedrepte și prejudecăți bazate pe dezinformarea din cercurile anti-Turcia, este o reflectare a abordării obișnuite, superficiale și lipsite de viziune a Parlamentului European atât față de relațiile cu țara noastră, cât și de viitorul UE.”

De asemenea, ministerul turc de externe consideră că „raportul arată perspective părtinitoare cu privire la problemele Mării Egee, Mediteranei de Est și Cipru și nu se aliniază cu adevărurile istorice sau juridice”.

Ministrul de externe Hakan Fidan a avut azi o convorbire telefonică cu Oliver Varhelyi, comisarul UE responsabil cu extinderea, care a efectuat recent o vizită în Turcia și s-a întâlnit cu Fidan înainte de publicarea raportului.

Repere din raportul european privind Turcia

Raportul inițiat de Nacho Sanchez Amor privind Turcia, adoptat de Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului european și votat ieri, arată că ar trebui găsit un cadru paralel și realist pentru relațiile UE-Turcia, iar dacă guvernul din Turcia nu își schimbă direcția, procesul de aderare al Turciei la UE nu poate începe. Acest cadru trebuie realizat cu atât mai mult cu cât Turcia este un aliat NATO și un partener important în probleme precum securitatea, relațiile comerciale, economice și migrația.

Cum au fost văzute alegerile din Turcia, din luna mai

În raportul prezentat în Parlamentul European se arată că rezultatele recentelor alegeri prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt considerate „un semn care prevestește continuitatea politică în țară” și că „după cum a reflectat misiunea OSCE/ODIHR de observare a alegerilor, lipsa unor condiții de concurență echitabile a oferit un avantaj nejustificat titularului în funcție”.

Poziția UE vs. ratificarea aderării Suediei la NATO de către Turcia

Raportul salută poziția Turciei în favoarea condamnării războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei în cadrul Adunării Generale a ONU și angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar „regretă că Turcia nu sprijină sancțiuni în afara cadrului ONU”

Raportul îndeamnă Turcia să ratifice aderarea Suediei la NATO fără nicio întârziere, deși în același document este subliniat faptul că procesul de aderare la NATO al unei țări nu poate fi în niciun fel legat de procesul de aderare la UE al altei țări, întrucât procesul de aderare la UE rămâne bazat pe propriile merite.

Captură foto din Raportul referitor la Turcia, prezentat în Parlamentul European
Captură foto din Raportul european referitor la aderarea Turciei

Același raport salută eforturile Turciei de a continua să găzduiască cea mai mare populație de refugiați din lume, de aproape 4 milioane de persoane și anunță furnizarea în continuare a finanțării UE pentru refugiați și comunitățile gazdă din Turcia, exprimând angajamentul ferm de a susține acest lucru în viitor. Trebuie precizat că aceeași comisie este invitată să prezinte o propunere pentru continuarea finanțării pentru refugiații sirieni și comunitățile gazdă din Turcia, după anul 2024.

Raportul face referiri critice la faptul că a fost înăsprită legislația referitoare la conținutul online, condamnă lipsa de independență a sistemului judiciar și cere Turciei să pună în aplicare pe deplin toate hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului.

De asemenea, raportul a condamnat cenzura și hărțuirea jurnaliștilor și își exprimă îngrijorarea cu privire la deteriorarea drepturilor femeilor și la discursul de ură pe scară largă și a discriminării împotriva comunității LGBTQ+.

Referitor la problema kurdă, raportul reiterează urgența reluării unui proces politic credibil, care să implice toate partidele relevante și forțele democratice, pentru a duce la soluționarea pașnică a acesteia.

Membrii și-au reafirmat sprijinul pentru o uniune vamală îmbunătățită, cu un domeniu de aplicare mai larg, reciproc avantajos, care ar putea cuprinde o gamă largă de domenii de interes comun, inclusiv digitalizarea și alinierea Green Deal.

Cum va fi influențată decizia Turciei referitoare la aderarea Suediei la NATO?

Reamintim că la summit-ul NATO din Lituania, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că în procesul aderării Turciei la Uniunea Europeană se așteaptă ca aceasta să deschidă calea Turciei, așa cum Turcia ar putea deschide calea pentru aderarea Suediei la NATO.

„Fac un apel către aceste țări care au făcut ca Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani (…). În primul rând, să deschidem calea pentru Turcia în Uniunea Europeană, apoi să deschidem calea pentru Suedia, așa cum am deschis calea pentru Finlanda”, declara președintele Erdoğan.

Cât a contat poziția Turciei față de Rusia?

Faptul că Turcia a decis să nu aplice sancțiunile europene către Rusia a fost criticat în raportul semnat de parlamentarul Nacho Sanchez Amor, chiar dacă Turcia a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei.

În raport se arată că a existat recent un interes din partea guvernului turc de a revitaliza procesul de aderare la Uniunea Europeană. Nacho Sanchez Amor spune că acest lucru se va întâmpla nu în urma negocierilor geopolitice, ci numai dacă oficialii turci arată un interes real în stoparea declinului continuu al libertăților fundamentale și a statului de drept. „Dacă guvernul turc dorește cu adevărat să revitalizeze calea către UE, ar trebui să demonstreze acest lucru nu prin declarații, ci prin reforme și acțiuni concrete”, a spus el.

2 comentarii la „Noi tensiuni între Turcia și Uniunea Europeană, după raportul privind aderarea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.