BILANȚ, 7 februarie, ora locală 9.45

AFAD anunță că 3.381 de oameni și-au pierdut viața în cutremurele din Kahramanmaraș, 7.840 de persoane au fost salvate, iar 20.426 de persoane au fost rănite.

BILANȚ, ora locală 23*

Autoritățile anunță că au murit 2.316 persoane, 13.293 au fost rănite și 6.217 clădiri s-au prăbușit.

BILANȚ, ora locală 22*

Ultimul bilanț indică 1.762 de morți și 12.068 răniți, în urma celor două cutremure din sudul Turciei. 5.606 clădiri s-au prăbușit.

BILANȚ, ora locală 21*

Peste 1.651 de morți și 11.119 răniți, în urma cutremurelor puternice care au lovit sudul Turciei, afectând alte câteva provincii. S-au prăbușit 5.606 clădiri.

Cel puțin 1.651 de persoane au murit și alte 11.119 au fost rănite în 10 provincii ale Turciei, în urma celor două cutremure puternice care au zguduit luni sudul țării, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat doliu național timp de 7 zile.

Luni dimineața un cutremur cu magnitudinea de 7,7 pe scara Richter a avut loc la ora 4.17 a.m., ora Turciei, având epicentrul în cartierul Pazarcık. Seismul a avut loc la o adâncime de 7 kilometri și s-a simțit în provinciile Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis.

Apoi, la ora locală 13.24, un alt cutremur, cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter, a lovit districtul Elbistan din Kahramanmaras, la o adâncime de 16,4 km.

Cel de-al doilea seism a fost cu atât mai șocant, cu cât a avut loc chiar în timpul transmisiunii în direct a postului de televiziune CNN TÜRK. Seismul a fost resimțit și în Diyarbakır, Ankara, Adana și Malatya. Cele două cutremure au avut peste 145 de replici, anunță Anadolu Agency.

În regiune au fost repartizați aproape 9.700 de membri ai echipelor de căutare și salvare.

Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) a anunțat că în urma cutremurelor nu a existat nicio amenințare de tsunami pentru coastele mediteraneene de est ale Turciei.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că acesta este „cel mai mare dezastru” de la cutremurul de la Erzincan din 1939.

Autoritățile din Turcia au anunțat că Aeroportul Hatay este închis pentru zboruri, iar aeroporturile din Kahramanmaras și Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Turcia înființează „coridorul de ajutor aerian”

După cutremur, forțele armate turce au creat un „coridor de ajutor aerian” pentru a aduce echipe de căutare și salvare în regiune.

„Ne-am mobilizat avioanele pentru a trimite echipe medicale, echipe de căutare și salvare, precum și vehiculele acestora, în zona cutremurului. Am maximizat disponibilitatea aeronavelor noastre pentru a furniza serviciul de transport necesar”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că echipe din toate cele 81 de provincii continuă acțiunile de căutare și salvare.

Școlile și căminele vor fi folosite pentru cazare

Școlile au fost închise în Turcia până pe 13 februarie, deoarece clădirile acestora precum și a căminelor vor fi folosite pentru adăpostirea celor care au rămas fără locuințe. De asemenea, căminele și sălile de sport ale universităților vor fi folosite pentru cazare.

Autoritățile au inspectat toate barajele din regiune, pentru a verifica faptul că nu au fost afectate de seisme.

Liniile de transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale au înregistrat daune foarte grave. De altfel, în cursul dimineții, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez, a declarat că seismul a provocat daune grave infrastructurii energetice a Turciei.

Din fericire, două conducte de petrol și o centrală nucleară, aflate în prezent în construcție, au rămas nedeteriorate.

Autoritățile spun că se așteaptă ca numărul victimelor să crească, deoarece sunt mult persoane care se află în continuare prinse sub dărâmături.

CITEȘTE ȘI: Cutremur devastator în sud estul Turciei

Ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, a anunțat că 3 militari au murit în urma cutremurului. De asemenea, de la primele ore au fost mobilizate avioanele militare pentru a trimite echipele medicale, căutare și salvare în zona cutremurului.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia