UPDATE, ora locală 21.45: Autoritățile anunță că până la această oră sunt 5.434 decese și 31.777 răniți.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că a luat decizia de a declara pentru 3 luni de zile starea de urgență pentru cele 10 provincii, care au fost afectate de cutremurele devastatoare din Kahramanmaraș.

„Pe baza autorității care ne-a fost dată de articolul 119 din Constituție, am decis să declarăm starea de urgență. Vom finaliza rapid procedurile Președinției și Parlamentului referitoare la decizia privind starea de urgență, care va acoperi timp de 3 luni cele 10 provincii, care au fost afectate de cutremure”, a declarat președintele turc.

Declarația a fost făcută la Centrul de Coordonare a Informațiilor din Kahramanmaraș, unde se desfășoară acțiunile de coordonare privitoare la consecințele cutremurelor recente.

Replicile seismice au afectat și mai mult clădirile avariate

Numeroasele replici seismice au afectat și mai mult clădirile avariate, însă indiferent de dificultatea condițiilor, vor fi continuate acțiunile de căutare și salvare cu sprijinul tuturor celor implicați: echipe specializate și voluntari.

În prezent, 53.317 de persoane sunt implicate în acțiunile de căutare și salvare, iar acest număr crește odată cu sosirea echipelor suplimentare care vin în Turcia din străinătate.

Președintele Turciei a declarat că evoluțiile acțiunilor de căutare și salvare sunt urmărite prin Centrul Prezidențial de Criză și că au fost alocate instituțiilor pentru ajutor și sprijin de urgență suma de 100 de miliarde TL (aproximativ 5 miliarde de euro).

„Este vital să menținem deschise liniile de transport și comunicații”

Subliniind că este de o importanță vitală menținerea liniilor de transport și comunicații, Erdoğan a spus: „Din cauza condițiilor dure de iarnă, există încă dificultăți în livrarea către echipele de căutare și salvare a echipamentelor și materialelor de ajutor. Pentru asta, nimeni nu trebuie să mai folosească drumurile care duc în zona cutremurului decât dacă este necesar.”

Mulți membri ai forțelor de securitate, în calitate de membri ai Ministerului de Interne și ai Forțelor Armate Turce, au fost desemnați pentru operațiuni de căutare și salvare.

Unde vor fi adăpostite victimele?

Pentru nevoile de adăpostire a victimelor au fost alocate toate clădirile adecvate, dar se în calcul și varianta de a folosi hotelurile care au activitățile suspendate pe timpul iernii. Președintele Erdoğan a spus că în regiunea Antalya au fost pregătite deja în acest scop 50.000 de paturi.

Continuă lucrările de asigurare a fluxului controlat de energie electrică și gaze naturale, care au fost întrerupte din cauza avariei liniilor de distribuție sau ca măsură de precauție. De asemenea, în regiune au fost trimise terminale de transmisie prin satelit pentru a se asigura că există nu este nicio întrerupere în comunicare.

Desigur, există locuri în care nu putem atinge viteza pe care o dorim în eforturile de căutare, salvare și ajutor din cauza dimensiunii zonei dezastrelor, a gravității distrugerilor și a condițiilor meteorologice nefavorabile, dar cetățenii noștri afectați de dezastru ar trebui să fie siguri că statul lucrează din toată puterea să îi ajute, să le salveze viețile și să le facă viața mai ușoară. Vom începe rapid îndepărtarea resturilor și apoi activitățile de reconstrucție”, a mai spus acesta.

Donații în conturile AFAD

Președintele Turciei a declarat că invită cetățenii și oamenii de afaceri care doresc să ajute în această perioadă să doneze în conturile AFAD.

„Nu se va percepe nicio taxă pentru transferurile efectuate în lire turcești și pentru conturile în valută ale AFAD”, a declarat președintele turc, conform Anadolu Agency.