Primăria din Tunceli

Într-o perioadă în care autoritățile locale se confruntă cu probleme financiare, singurul primar comunist al Turciei, cel din Tunceli (Dersim), un oraș de aproximativ 100.000 de locuitori din Anatolia de est, a reușit să achite într-un an de zile datoria de aproape 1 milion de euro moștenită de la vechiul edil, ba chiar a înregistrat în acest timp și un profit.

Ce cheltuieli a eliminat primarul comunist

Conform presei din Turcia, Fatih Mehmet Maçoğlu a fost ales primar în aprilie 2019, pe listele Partidului Comunist din Turcia (TKP). Printre primele cheltuieli tăiate de edil, încă de la instalare, sunt cele legate de reprezentare și de ospitalitate, care au fost reduse de 40 de ori.

Primarul a renunțat și la licitațiile care însemnau externalizarea unor cheltuieli (de exemplu cele legate de înfrumusețarea orașului, de peisagistică, acestea fiind derulate cu proprii angajați, precum și prin solidaritatea cetățenilor, de asemenea lucrările de reparații fiind realizate integral din donații etc).

Primarul din Tunceli (Dersim)
Primarul din Tunceli (Dersim)

Pe lângă reducerea datoriilor, primarul Maçoğlu consideră important să își informeze constant locuitorii cu privire la fiecare problemă a instituției și e mândru de faptul că alături de locuitorii din Tunceli reușește să termine cu costuri mult reduse un proiect, în doar 2-3 zile, care în mod normal ar fi durat 3-4 săptămâni.

Cum a crescut veniturile cu cel puțin jumătate

Primarul Maçoğlu spune că veniturile cresc cu cel puțin jumătate, atunci când munca e făcută cu propriile forțe, nu prin licitații, și astfel se pot întocmi planuri bugetare mult mai prietenoase. Astfel, poate fi lăsată deoparte și mentalitatea „împrumut, cu un nou împrumut”.

Edilul este convins că municipalitatea ar trebui să facă toată treaba cu proprii angajați, salvând astfel locurile de muncă ale instituției și că va salva prin această metodă și bugetul, care era supra încărcat cu licitații la prețuri exorbitante. De exemplu, un studiu arăta că pentru lucrările de întreținere rutieră ar fi trebuit să cheltuiască 1.300.000 TL, dar cu sprijinul cetățenilor și propriilor angajați edilul a cheltuit doar 350 mii de lire, obținând astfel un venit de 900.000 TL.

Primarul Maçoğlu mai spune că nu folosește niciodată vehiculul instituției, ci pe cel personal, plătește benzina din buzunarul său, a renunțat la diurne, iar atunci când pleacă din localitate cu probleme profesionale, nu se cazează la hotel, ci la prieteni, ca să salveze banii din bugetul public.