Turcia a decis să înceapă procesul de ratificare a aderării Finlandei la NATO, a declarat vineri președintele Recep Tayyip Erdoğan, subliniind pași concreți făcuți de autoritățile de la Helsinki pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei.

Anunțul a venit după ce președintele Erdoğan s-a întâlnit azi la Ankara cu omologul său finlandez, Sauli Niinisto, la o zi după ce acesta din urmă a vizitat regiunea de sud-est a Turciei, care a fost lovită luna trecută de 2 cutremure devastatoare.

„Am decis să începem procesul de aprobare în parlamentul nostru a protocolului de aderare al Finlandei la NATO”, a declarat președintele Erdoğan, conform Anadolu Agency.

De altfel, cererea Finlandei de aderare la alianța NATO a dominat agenda întâlnirii celor doi lideri, a declarat Erdoğan în conferința de presă, invocând eforturile Turciei de a-și respecta promisiunile, ca parte a Memorandumului la Madrid.

Președintele Erdoğan și-a exprimat speranța ca aderarea Finlandei la NATO să fie ratificată înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din data de 14 mai.

La rândul său, președintele Sauli Niinisto a salutat planul Turciei, spunând că acest fapt este „pentru toată Finlanda, foarte important”.

Turcia nu e pregătită pentru aderarea Suediei

În același timp, președintele Erdoğan a specificat că Turcia nu este pregătită să aprobe cererea Suediei, spunând că aceasta nu a răspuns pozitiv cererilor de extrădare ale Ankarei pentru teroriști.

„Turcia va continua să poarte discuții cu Suedia pe probleme legate de terorism, iar apartenența la NATO a Stockholmului se va baza direct pe măsurile lor”, a spus el.

După ce mult timp au aderat la politicile militare de nealiniere, Finlanda și Suedia și-au exprimat intenția de a adera la NATO pe măsură ce conflictul Rusia-Ucraina a escaladat.

Cererile lor au fost acceptate în luna iunie la un summit NATO și ar fi trebuit să fie ratificate de toate cele 30 de parlamente ale membrilor alianței, un proces care a fost blocat de Turcia și Ungaria.

NATO a sperat să primească oficial ambele țări la un summit planificat pentru luna iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

Turcia a blocat aderările, invocând ceea ce consideră că este un angajament insuficient al Suediei și Finlandei de a lupta împotriva terorismului, în primul rând cu referire la Suedia, pentru susținerea PKK și a Grupului Terorist Gülenist (FETÖ).

Context

Acordul de la Madrid prevede ca Finlanda și Suedia, ca viitori aliați NATO, să manifeste solidaritate și cooperare deplină cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele și manifestările sale, împotriva tuturor amenințărilor la adresa securității sale naționale.

La sfârșitul lunii ianuarie, Turcia a suspendat discuțiile trilaterale pentru cererile celor două țări, după ce Suedia a autorizat o personalitate de extremă dreaptă să ardă o copie a Coranului sub protecția poliției, în fața Ambasadei Turciei la Stockholm și a permis simpatizanților teroriști PKK să participe la manifestații împotriva Turciei.

Președintele Erdoğan a reamintit Suediei de solicitarea făcută pentru a ratifica aderarea la NATO: „Am dat Suediei o listă cu 120 de persoane și le-am spus să extrădeze acei teroriști. Dacă nu îi extrădează, atunci îmi pare rău pentru asta”, a concluzionat președintele turc.

CITEȘTE ȘI: Analiza relației Suedia – Turcia – NATO. Cât va cântări protecția Suediei pentru YPG / PKK

Un comentariu la „Turcia a decis să înceapă procesul de ratificare a aderării Finlandei la NATO

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.