Ministerul de Externe din Turcia l-a convocat joi pe ambasadorul suedez la Ankara, pentru a protesta împotriva propagandei anti-Turcia a simpatizanţilor terorişti PKK/YPG. Este a doua convocare a diplomatului suedez la Ministerul de Externe din Turcia, după semnarea Memorandumul tripartit între Turcia, Finlanda și Suedia, în data de 28 iunie.

Reacția Turciei a venit după ce susținătorii PKK/YPG s-au adunat în fața sediului istoric al primăriei din Stockholm, au spânzurat o marionetă – care semăna cu președintele Recep Tayyip Erdoğan – de picioarele unui stâlp din fața clădirii, iar filmările video le-au postat pe rețelele sociale și în mass-media. Imaginile postate ulterior pe un cont de socializare afiliat grupului terorist aveau subtitrări în limba turcă.

Autoritățile din Turcia își exprimă astfel nemulțumirea față de propaganda teroristă, care l-a vizat atât pe președintele Recep Tayyip Erdoğan, cât și statul turc, considerând că astfel este încălcat memorandumul privind candidatura la NATO.

Reamintim că Turcia a cerut Suediei să nu permită astfel de activități, care încalcă în mod deschis memorandumul trilateral privind candidatura țării la NATO și a solicitat să fie luate măsuri împotriva autorilor.

„Îndemnăm autoritățile suedeze să ia măsurile necesare împotriva grupărilor teroriste fără alte întârzieri”, a scris pe Twitter directorul prezidențial pentru comunicare, Fahrettin Altun. Mesajul său a venit ca răspuns direct la o declarație postată pe Twitter a ministrului de externe al Suediei, Tobias Billstrom, care condamna videoclipul. Suedia susține „o dezbatere deschisă despre politică”, dar „se distanțează de amenințările și ura împotriva reprezentanților politici”, a scris Billstrom.

Purtătorul de cuvânt al Președinției turce, Ibrahim Kalin, a condamnat propaganda „în cei mai fermi termeni”, spunând că Turcia a transmis autorităților suedeze toate îngrijorările și așteptările sale.

Memorandumul tripartit

În data de 28 iunie, la summitul NATO de la Madrid, Suedia și Finlanda au promis că vor răspunde preocupărilor Turciei în materie de securitate și că vor îndeplini cerințele cheie: legi mai stricte împotriva terorismului și extrădarea suspecților de terorism.

Oficialii turci, inclusiv președintele Erdoğan, au avertizat că Turcia nu va acorda atenție aderării Suediei și Finlandei până când memorandumul nu va fi pe deplin implementat.

Renunțând la nealinierea lor militară de lungă durată, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Suedia și Finlanda au solicitat în luna iunie în mod oficial aderarea la NATO. Pentru ca cele două țări să adere la alianță, cererile lor trebuie să fie ratificate de toți cei 30 de membri NATO.

În timp ce 28 de membri au făcut acest lucru, Turcia și Ungaria nu și-au dat acordul. Ankara a criticat în mod special Suedia, că adăpostește membri ai diferitelor grupuri teroriste, precum PKK, și în ultimii ani, Grupul Terorist Gülenist (FETÖ), organizația care s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat în Turcia, din 2016.

CITEȘTE ȘI: Analiza relației Suedia – Turcia – NATO. Cât va cântări protecția Suediei pentru YPG / PKK, după recentul atentat de la Istanbul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.