twitter rețele social media

O actualizare a algoritmului Twitter care crește vizibilitatea criticilor la adresa guvernului turc provoacă îngrijorări înaintea alegerilor din Turcia.

Algoritmul promovează postări ale simpatizanților terorismului înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia din 14 mai, arată concluziile unui studiu realizat de ziarul turc Sabah.

Acum algoritmul, care împarte cronologia în secțiuni „Pentru tine” și „Următorul”, ascunde în mod deliberat conținutul apolitic sau conținutul creat de susținătorii partidului de guvernământ din Turcia, AKP – Partidul Justiție și Dezvoltare.

În schimb, afișează tweet-uri din conturile individuale și bot ale susținătorilor organizației teroriste PKK și organizației lui Fethullah Gülen (FETÖ).

Manipulare intenționată?

Incidentul are loc cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din 14 mai, astfel că autoritățile din Turcia vorbesc de o formă de manipulare intenționată, asemănător scandalului „Cambridge Analytica”.

Reamintim că firma de consultanță care a lucrat în SUA pentru campania electorală din 2016 a lui Donald Trump a obținut acces la informațiile personale a milioane de conturi Facebook pentru profilarea și țintirea alegătorilor.

Grupul-mamă al „Cambridge Analytica” are birouri și în Turcia

SCL Elexion, grupul-mamă al Cambridge Analytica, și-a deschis birouri și în Turcia, titrează presa turcă.

Surprinzător sau nu, recent Twitter a devenit un teren propice pentru roboții mânuiți în mod eficient de grupuri teroriste și persoane care servesc scopuri specifice.

De exemplu, de la cutremurele din data de 6 februarie, o campanie de dezinformare a început să se răspândească în special pe platformele de socializare pentru a induce frica, îngrijorarea și panica în rândul cetățenilor, anunță presa din Turcia.

Raportul publicației „Sabah”, care a analizat postările pe Twitter făcute între 6 februarie și 13 martie, arată că din cele 266.334.080 milioane de postări făcute de 21.493.445 de conturi, un total de 5.362.720 au fost făcute de conturi bot, ceea ce corespunde la aproximativ 25,55%.

Aproximativ 27% din aceste 5,3 milioane de postări, 1.493.256 mai exact, au fost făcute de conturi bot gestionate de organizațiile teroriste FETÖ și PKK.

Algoritmul Twitter, schimbat din ianuarie

Profesorul asociat Selman Tunay Kamer, de la Universitatea Kastamonu, expert în cultură digitală și științe politice, spune că schimbarea algoritmului a intrat în vigoare în luna ianuarie.

„Este un fapt cunoscut că platformele de social media au fost implicate în trecut în manipulare, în special în afectarea comportamentului oamenilor. Scandalul „Cambridge Analytica” este notoriu și chiar și managerii de campanie (ai lui Trump) au recunoscut că nu ar putea câștiga alegerile „fără Facebook”. În cele din urmă, site-urile de social media au afectat cu succes alegerile, provocând o schimbare de cel puțin 7%-8% în alegerile alegătorilor”, a spus el.

Profesorul Levent Eraslan, șeful Centrului pentru Educație și Cercetare în Rețelele Sociale și Securitatea Digitală, a declarat presei din Turcia că grupurile teroriste folosesc în mod activ rețelele sociale.

Prin urmare, a fost, fără îndoială, suspect că Twitter a promovat conținutul produs de utilizatorii FETÖ și de cei afiliați PKK.

Comisia Europeană a cerut lămuriri de la Twitter

Comisia Europeană a cerut luna trecută lămuriri de la Twitter pentru o presupusă deficiență în abordarea dezinformării, spun jurnaliștii turci.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, spune că la fel ca și alte companii de social media, Twitter trebuie să prezinte un raport privind datele referitoare la veniturile din publicitate, numărul sau valoarea reclamelor politice acceptate sau respinse și cazurile detectate de comportamente manipulative.

Manipularea alegerilor prin social-media

Odată cu dezvoltarea platformelor social-media, manipularea din timpul campaniilor electorale este în centrul atenției.

O companie israeliană a încercat să influențeze peste 30 de alegeri din întreaga lume pentru clienții săi prin sabotaj, piratare și dezinformare, fiind subiectul unei ample anchete de presă.

„Team Jorge”, este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene care spune că poate controla conturi Telegram (presupuse sigure) și mii de profiluri false de pe rețelele sociale.

Ancheta jurnalistică a fost efectuată de un consorțiu de jurnalişti din 30 de instituţii, inclusiv The Guardian din Marea Britanie, Le Monde din Franţa, Der Spiegel din Germania şi El Pais din Spania, sub conducerea organizaţiei nonprofit Forbidden Stories din Franţa.

„Metodele și tehnicile descrise ridică noi provocări pentru marile platforme”, titrează The Guardian. „Dovezile unei piețe private globale de dezinformare care vizează alegerile vor fi, de asemenea, un semnal de alarmă pentru democrațiile din întreaga lume.”

Șeful „Team Jorge”, Tal Hanan, le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, adesea numite „operații negre”, sunt disponibile agențiilor de informații, campaniilor politice și companiilor private.

„Acum suntem implicați într-o singură campanie, în Africa… Avem o echipă în Grecia și o echipă în Emirate… (Am finalizat) 33 de campanii la nivel prezidențial, dintre care 27 au avut succes”, l-a citat publicația „The Guardian”.

Tal Hanan spune că firma sa a publicat un reportaj pe cel mai important canal de știri de televiziune din Franța, referitor la impactul sancțiunilor împotriva Rusiei asupra industriei de yachting din Monaco.

Pentru manipularea dezvoltată pe rețelele sociale, echipa sa lucrează cu o platformă care ar putea fi folosită pentru a crea conturi de utilizator verificate.

Astfel, echipa controla o „armată” de peste 30.000 de roboți, profiluri de pe rețelele de socializare pe care oamenii reali nu le susțin, a relatat cotidianul britanic The Guardian. Acestea au fost proiectate excepțional și inteligent și sunt reprezentate simultan pe diverse platforme precum Facebook, Twitter și YouTube.

În ultimii ani și alte companii similare au fost amintite în rapoartele media sau sancționate de companii occidentale, pentru rolul lor în încercarea de a influența alegerile și opinia publică.

CITEȘTE ȘI: Alegeri Turcia: Va accepta alianța opoziției oferta partidului kurzilor, HDP?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.