TOGG

După un anunț mult așteptat, Turcia a stabilit prețul pentru prima sa marcă de mașină electrică fabricată pe plan intern. Primul model, un SUV din segmentul C numit TOGG T10X, va avea un preț cuprins între 953.000 TL (aproximativ 50.230 dolari) și 1,22 milioane TL, se arată într-un comunicat al companiei.

Vehiculul, care se afla de 5 ani în faza de proiectare, este produs de un consorțiu de 5 companii turcești numit „Automobile Initiative Group of Turkey”, sau TOGG, în cooperare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB).

Producția a fost începută la sfârșitul lunii octombrie, iar precomenzile vor fi acceptate până în data de 27 martie. Livrările sunt planificate să înceapă la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

Primul model TOGG, complet electric

TOGG precizează că modelul T10X complet electric va fi vândut inițial cu două opțiuni de baterie. Modelul va avea o autonomie de 314 sau 523 de kilometri, în funcție de dimensiunea bateriei.

TOGG a ales compania Farasis, pentru tehnologia avansată a bateriilor litiu-ion. Se estimează că vehiculul va atinge o încărcare 80% în mai puțin de 30 de minute.

CEO-ul companiei, Gürcan Karakaş, spune că își propune ca prin tehnologia folosită, modelele TOGG să poată concura la scară globală.

Capacitatea actuală de producție este de aproximativ 100.000 de vehicule pe an, o cifră care se așteaptă să ajungă la 175.000 în momentul în care fabrica va atinge capacitatea maximă.

TOGG își propune să producă 1 milion de vehicule în cele cinci segmente până în 2030. Pe lângă SUV, până în 2030 vor fi produse alte patru modele – un sedan, C-hatchback, B-SUV și B-MPV. Producția în masă a SUV-ului va fi urmată de Sedan.

Cota mașinilor electrice în Turcia

Vânzările de vehicule electrice în Turcia au o cotă de sub 1% în totalul pieței de vehicule, care anul trecut a fost de aproximativ 783.000 de unități. Proporția de vehicule electrice în flota totală de automobile a Turciei (cu un total de 14,3 milioane de unități), rămâne așadar foarte scăzută.

În aceste condiții, atingerea nivelului de producție al mașinilor electrice va duce în decurs de un an de zile la dublarea parcului de mașini electrice.

Reamintim că Turcia a anunțat săptămâna trecută că va impune o taxă vamală suplimentară de 40% pentru vehiculele electrice fabricate în China.

TOGG

La lansarea autoturismului TOGG, Turcia a încheiat un acord cu una dintre cele mai importante firme din lume pentru a începe în Turcia producția de baterii litiu-ion.

„Vom pune în curând bazele unei fabrici de baterii care va fi construită pe un teren de 609.000 de metri pătrați lângă instalația TOGG”, declara în luna octombrie președintele turc.

De asemenea, cu sprijinul Ministerului Industriei și Tehnologiei din Turcia a fost implementat un proiect prin care se vor instala peste 1.500 de unități de încărcare rapidă în toate cele 81 de provincii din Turcia.

Președintele Erdoğan a cerut managerilor tuturor băncilor de stat și din sectorul privat să faciliteze împrumuturile, pentru ca oamenii să poată cumpăra cu ușurință autovehiculul electric TOGG. „Din moment ce numim acest vehicul „mașina Turciei”, să facem împreună tot ceea ce este necesar”, a declarat președintele turc.

Mașina e creată de compania de design Pininfarina din Italia

În iunie 2018, cinci giganți industriali: Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell și Zorlu Holding, precum și o organizație-umbrelă, Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia, s-au unit pentru a crea TOGG.

Mașina a fost proiectată de compania de design Pininfarina din Italia, care a creat modele pentru Ferrari și producătorul de mașini electrice Karma din California.

Testele pe pistă au arătat că pentru a accelera de la zero la 100 km/h durează aproximativ 7,6 secunde pentru motorul de 200 de CP și mai puțin de 4,8 secunde pentru motorul de 400 de CP.

Vehiculul va fi conectat în mod constant la internet prin 4G și 5G.

Cu modelul C-SUV, TOGG a devenit primul brand turcesc care a primit un iF Design Award în 2021, unul dintre cele mai prestigioase premii de design din lume.

Numele culorilor mașinii TOGG au fost inspirate de frumusețile fascinante ale Turciei, precum „Anatolia, „Gemlik”, „Oltu”, „Kula”, „Capadoccia” și „Pamukkale”.

Un comentariu la „Turcia a stabilit prețul de 50.000 dolari pentru prima sa mașină electrică, TOGG

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.