NATO

Parlamentul Turciei a aprobat cererea de aderare a Finlandei la NATO, devenind ultima națiune, după Ungaria, care a dat undă verde pentru aderarea țării nordice la blocul militar.

Toți cei 276 de parlamentari turci prezenți au votat ieri în unanimitate în favoarea candidaturii Finlandei la NATO,  la câteva zile după ce și parlamentul Ungariei a făcut același lucru.

Într-o declarație lansată la scurt timp după aprobarea Parlamentului turc, președintele finlandez Sauli Niinisto a mulțumit tuturor membrilor NATO pentru aprobarea aderării.

„Finlanda va fi un aliat puternic și capabil, dedicat securității Alianței”, a spus Niinisto, adăugând că Helsinki este gata să se alăture NATO.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei.

„Salut votul Marii Adunări Naționale a Turciei pentru a finaliza ratificarea aderării Finlandei. Acest lucru va face întreaga familie NATO mai puternică și mai sigură”, a declarat acesta, citat de presa turcă.

Reamintim că după o întâlnire recentă la Ankara cu președintele finlandez Sauli Niinisto, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că a început procesul de ratificare pentru admiterea Finlandei în alianță. Președintele turc a citat eforturile țării nordice de a-și respecta promisiunile ca parte a memorandumului de la Madrid.

Suedia și Finlanda au abandonat politica de nealiniere și au solicitat aderarea la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Toți membrii NATO, cu excepția Turciei și Ungariei, și-au ratificat aderarea, dar era necesară unanimitatea.

Turcia și Ungaria încă au rezerve cu privire la aderarea Suediei și au spus că o vor aproba după ce condițiile lor vor fi abordate.

CITEȘTE Și: Ambasadorul Suediei la Ankara, convocat pentru încălcarea memorandumului privind candidatura la NATO