putin erdogan kazahstan

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care se află la Astana pentru cel de-al șaselea summit al Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), s-a întâlnit astăzi cu președintele rus Vladimir Putin. Întâlnirea celor doi președinți de stat este de o mare importanță, mai ales într-un moment în care Rusia își intensifică atacurile asupra Ucrainei.

Declarând că efectele crizei din Ucraina au fost resimțite puternic, înaintea întâlnirii cu Vladimir Putin președintele Erdoğan a declarat ca scopul principal al întâlnirii este „să fie oprită vărsarea de sânge cât mai curând posibil”.

Trebuie menționat că președintele Erdoğan a apărat relațiile comerciale în plină expansiune ale Ankarei cu Moscova, în timpul celei de-a patra întâlniri cu omologul rus Vladimir Putin, în ultimele trei luni. Întâlnirea bilaterală de astăzi a avut caracter privat.

Centrala nucleară de la Akkuyu, cel mai mare proiect Rusia-Turcia

După întâlnire, președintele turc și-a exprimat speranța că anul viitor va fi inaugurată Centrala nucleară de la Akkuyu. Acesta chiar a înaintat ideea că are în plan construcția celei de-a doua centrale nucleare. „În ceea ce privește cooperarea Turcia-Rusia, producția de energie de la Akkuyu va acoperi 10% din nevoile noastre. Dacă se construiește o a doua centrală nucleară, aceasta va acoperi încă 10%”, a spus președintele Turciei.

Vladimir Putin a dat asigurări că acordurile din cadrul întâlnirii bilaterale de la Soci din luna august sunt în curs de implementare, inclusiv în ceea ce privește investițiile și construcția Centralei Nucleare Akkuyu. „Lucrările se desfășoară conform planului și implică 20.000 de oameni la fața locului. Ne îndeplinim programul și se pare că vom putea îndeplini acordurile și vom putea lansa prima unitate energetică până la centenarul Republicii Turcia. În jurul lunii mai 2023, intenționăm să livrăm combustibil nuclear, finalizând astfel o altă etapă a acestui proiect comun”, a declarat Putin.

Acordul de la Istanbul va continua?

În cadrul întâlnirii bilaterale de azi, cei doi președinți au spus că este necesar să se consolideze Acordul de la Istanbul și să-l extindă prin Turcia pentru a se asigura că îngrășămintele rusești sunt livrate în cele mai sărace țări ale lumii. Președintele Erdoğan a declarat că este hotărât ca transportul cerealelor și îngrășămintelor rusești în țările subdezvoltate să fie făcut de către Rusia prin Turcia.

„Putem lucra împreună pentru că suntem mai preocupați de țările sărace, decât de statele bogate.(…) În timp ce pașii Turciei și Rusiei vor perturba anumite cercuri, vor face fericite țările mai puțin dezvoltate”, a spus președintele Erdoğan. Acesta a mai declarat că dezvoltarea transporturilor de marfă Ro-Ro și începerea transporturilor Ro-Pax, în primul rând în portul Novorossiysk, vor stimula relațiile dintre Rusia și Turcia.

Reamintim că Rusia nu a beneficiat de prevederile acordului, din cauza sancțiunilor internaționale, astfel că reînnoirea Acordului se află acum sub semnul întrebării.

Prețurilor gazelor naturale determinate „într-un mod echilibrat”

Anterior întâlnirii din Kazahstan, președintele Putin a precizat că Turcia a devenit cea mai sigură cale de aprovizionare cu gaze în acest moment. „Am anunțat intenția noastră de a face din Turcia cea mai fiabilă rută și nod de gaze pentru UE în ceea ce privește furnizarea de gaze”. Putin a mai spus că datorită acestui centru care urmează să fie înființat în Turcia, prețurile gazelor naturale pot fi determinate „într-un mod echilibrat”. „Astăzi prețurile la gaze sunt foarte mari. O putem reglementa cu ușurință la un nivel normal de piață, fără nicio influență politică”.

Construirea unui hub de gaze în Turcia

Acesta mai spune că pentru a livra gaz în țările europene sunt folosite rute de tranzit prin Turcia. „Turcia este în prezent cea mai de încredere țară de tranzit pentru aprovizionarea cu gaze către Europa, datorită poziției dumneavoastră ferme în ceea ce privește construcția TurkStream. Deși, după cum probabil ați auzit, au existat încercări de a arunca în aer această conductă de gaz pe teritoriul Rusiei. Din fericire, nu s-a întâmplat și conducta continuă să funcționeze”, a specificat președintele rus.

Acesta a mai spus că la „Săptămâna Energiei din Rusia”, după consultări cu ministrul turc al Energiei și CEO-ul Botas, s-a ajuns la un acord cu Gazprom. „Dacă Turcia și potențialii cumpărători din alte țări sunt interesați, putem lua în considerare construirea unei alte gazoducte și înființarea unui hub de gaze în Turcia pentru comerțul cu țările terțe, în primul rând cu țările europene, desigur, dar numai dacă acestea sunt interesati.”

Acest hub, construit de Rusia și Turcia împreună, ar servi drept platformă atât pentru aprovizionare, cât și pentru prețuri, deoarece prețurile sunt o problemă critică în aceste zile, a mai completat Vladimir Putin. „Prețurile astăzi sunt exorbitante. Am putea să le reglementăm corespunzător la nivel de piață, fără implicații politice.”

V. Putin - R.T. Erdogan în Kazahstan
V. Putin – R.T. Erdogan în Kazahstan

Președintele Putin: Noi centre de putere se dezvoltă în Asia

Remarcând că lumea trece printr-un proces important de schimbare în politica și economia globală, președintele rus Vladimir Putin a declarat: „Lumea devine cu adevărat multipolară, iar Asia, unde se dezvoltă noi centre de putere, joacă un rol cheie în acest sens”.

Turcia, mediator în războiul din Ucraina

Turcia, membră NATO, a rămas neutră pe tot parcursul conflictului din Ucraina. Președintele Erdoğan are relații bune cu Rusia și Ucraina și s-a abținut să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Până acum, Turcia a găzduit de două ori discuții între Moscova și Kiev, inclusiv o întâlnire în persoană din luna martie între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba. Acestea au fost și primele discuții la nivel înalt care au avut loc după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Cu toate acestea, negocierile de pace au stagnat de atunci. Mai mult, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu va purta discuții cu Putin, după ce Kremlinul a susținut că a anexat patru teritorii ale Ucrainei.

Turcia a jucat, de asemenea, un rol cheie într-unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri între Rusia și Ucraina de la începutul campaniei militare de la Moscova, în care au fost eliberați peste 200 de prizonieri.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024