închisoare justiție court scales and smoking pipe

Parlamentul turc a adoptat ieri un articol controversat referitor la difuzarea de informații în spațiul public. În Codul Penal Turc (TCK) a fost adăugată infracțiunea de „difuzare publică a informațiilor false”. Cei care comit această infracțiune vor fi condamnați la închisoare, de la 1 la 3 ani. Proiectul de lege numit „legea anti-dezinformare”, elaborat de alianța de la guvernare AKP și MHP, a fost votat în Marea Adunarea Generală a Parlamentului și a devenit lege.

Articolul, adoptat de Marea Adunare Națională a Turciei

Articolul 29 din proiectul adoptat de parlamentul turc arată că orice persoană care difuzează public informații false referitoare la ordinea publică, securitatea internă și externă, într-un mod care afectează liniștea publică, având intenția de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului, este condamnată la închisoare de la unul la trei ani.

Articolul mai precizează că în cazul în care făptuitorul săvârșește infracțiunea prin ascunderea identității sale reale, sau în cadrul activității unei organizații, pedeapsa dată în conformitate cu alineatul de mai sus se majorează cu jumătate.

Articolul a deschis calea ca pentru infracțiunea de difuzare a informațiilor false către public, jurnaliștii și utilizatorii rețelelor de socializare să fie condamnați de la unul până la trei ani de închisoare. În plus, persoanele care vor fi urmărite penal pot fi judecate în detenție.

Hotărârile camerelor penale ale curții de apel regionale, care vor fi date pentru infracțiunea de „difuzare publică a informațiilor false” pot fi atacate cu recurs.

Conținutul care constituie infracțiune împotriva activităților și personalului Agenției Naționale de Informații va fi inclus în catalogul infracțiunilor.

Parlamentarii partidului de guvernământ au votat pentru adoptarea noului articol, iar parlamentarii opoziției din Turcia au votat împotrivă (CHP, IYI Party și HDP).

Ce alte modificări legislative au fost făcute

Articolul 31 a completat paragraful articolului 6 din Legea privind reglementarea emisiunilor realizate pe internet și combaterea infracțiunilor săvârșite prin aceste emisiuni. Astfel, acum autoritatea statului care gestionează acest aspect poate lua decizii de eliminare și/sau blocare a accesului la tot conținutul de pe site-urile web. Notificarea deciziei se va face la adresele de e-mail din paginile web ale furnizorului de conținut sau de găzduire.

De asemenea, este reglementat în mod special conținutul de internet cu informații și documente legate de atribuțiile și activitățile Organizației Naționale de Informații (MIT), precum și identitățile și birourile membrilor MİT și ale familiilor acestora.

Reglementări pentru rețelele sociale

Furnizorii de rețele sociale originari din străinătate, care oferă acces pentru mai mult de 1 milion de utilizatori din Turcia, trebuie să locuiască în Turcia și să fie cetățeni turci. Dacă accesul zilnic din Turcia este mai mare de 10 milioane de utilizatori, reprezentantul rețelei, persoană fizică sau juridică va fi pe deplin autorizat și responsabil pentru aspectele tehnice, administrative, juridice și financiare, fără a aduce atingere responsabilităților furnizorului rețelei sociale.

În cazul în care reprezentantul nu este o persoană fizică, ci o persoană juridică, va fi obligatorie deschiderea în Turcia a unei sucursale înființată direct de furnizorul rețelei de socializare ca societate de capital.

Obligația de a furniza informațiile solicitate de Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK)

Furnizorii de rețele sociale vor fi obligați să furnizeze informațiile solicitate de Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK).

Cei care nu vor respecta deciziile BTK de a elimina conținutul și de a bloca accesul pot fi interziși de la publicitate timp de până la șase luni. Decizia de interzicere a publicității va fi publicată în Monitorul Oficial.

Pe lângă interdicția de publicitate, lățimea de bandă a traficului de internet a furnizorului de rețele sociale va fi redusă cu 50%, până la îndeplinirea deciziei de a elimina conținutul acestuia sau de a bloca accesul. Dacă furnizorul de rețele sociale nu respectă decizia de a elimina conținutul și de a bloca accesul în termen de 30 de zile, rata de limitare a lățimii de bandă va crește la 90%.

Președintele BTK va putea aplica o amendă administrativă de până la 3% din cifra de afaceri globală din anul calendaristic precedent, furnizorului de rețele de socializare care nu își îndeplinește obligațiile prevăzute de lege.

Ce se întâmplă dacă nu sunt eliminate titlurile semnalate de autorități

Furnizorul de rețele sociale este obligat să stabilească un mecanism eficient pentru eliminarea titlurilor semnalate de autoritatea turcă. Dacă nu a eliminat imediat, sau în cel mult patru ore de la notificare, conținutul ilegal raportat de autoritatea turcă, acesta poate fi considerat responsabil de încălcarea legii.

Furnizorii de rețele sociale care nu și-au desemnat încă un reprezentant vor trebui să numească unul în termen de 6 luni. Dacă nu vor face acest lucru, se poate aplica o amendă administrativă de 30 de milioane TL (echivalentul la cursul zilei a 1.649.834 euro), o interdicție de publicitate și o penalizare prin reducerea lățimii de bandă cu 90%.

Modificări care îi privesc pe jurnaliști

Site-urile de știri au fost incluse în sfera publicațiilor periodice și vor fi supuse Legii presei, iar angajații acestora vor putea obține carduri de presă.

Conținuturile publicate pe site-urile de știri vor fi păstrate timp de 2 ani, iar atunci când e necesar trebuie să fie predate Parchetului General.

Angajații site-urilor de știri de pe internet vor putea obține, de asemenea, carduri de presă.

Publicarea anunțurilor și reclamelor oficiale pe site-urile de știri se va face prin intermediul Agenției de Publicitate în Presă.

Conform Anadolu Agency, potrivit legii, cererea de card de presă se va face către Direcția de Comunicații, iar o comisie de 19 membri o va analiza. Din comisie fac parte 3 membri reprezentând Direcția de Comunicații, 2 membri care urmează să fie numiți de sindicatul cu cel mai mare număr de deținători de card de presă și 3 membri care urmează să fie determinati din rândul decanilor facultăților de comunicare, precum și jurnalişti care deţin carnete de presă.

Printre condițiile necesare obținerii cardului de presă este aceea de de a avea cazier curat (de a nu fi fost condamnat pentru fals, înșelăciune, infracțiuni contra secretului de stat, infracțiuni contra apărării naționale și infracțiuni contra liniștii publice). În cazul în care titularul cardului de presă nu are calificările prevăzute de lege sau a pierdut ulterior aceste calificări, cardul de presă va fi anulat de către Direcția Comunicații.

Un comentariu la „Turcia: „Difuzarea publică a informațiilor false”, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 3 ani

Comentariile sunt închise.