restaurante stele Michelin

În cadrul unei ceremonii oficiale, seara trecută a fost anunțată prima ediție a Ghidului Michelin Istanbul 2023, realizat de unul dintre cele mai prestigioase sisteme de evaluare a restaurantelor din lume.

Stelele Michelin sunt acordate restaurantelor care au standarde înalte pentru preparate și pentru servire. Totodată, stelele Michelin pot crește vânzările unui restaurant cu 40%. Bucătarul este judecat după gustul pe care îl oferă preparatelor, iar restaurantul după serviciul său.

Stelele Michelin au fost proiectate pe trei niveluri în 1936, iar valabilitatea unei stele acoperă o perioadă de un an de zile.

Restaurantele și hotelurile distinse cu stele Michelin se găsesc în 35 de țări. Acest număr a crescut în ultimii 5 ani. Dacă în 2014 existau în lume doar 480 de restaurante cu stele Michelin, această cifră a ajuns în 2021 la 3.188.

Categoriile Michelin

O stea Michelin: Un restaurant foarte bun în zona sa.
Două stele Michelin: Un restaurant excelent.
Trei stele Michelin: Un restaurant atât de bun, încât poți face o excursie special pentru el.

Directorul internațional al Ghidului Michelin, Gwendal Poullennec, a declarat că pentru realizarea ghidului din Istanbul, echipele de inspectori au selectat 53 de restaurante din Istanbul, inclusiv unități de 5 stele.

Restaurantul „Turk Fatih Tutak” din Istanbul, 2 stele Michelin

Restaurantul „Turk Fatih Tutak” din Istanbul a primit 2 stele Michelin, pentru bucătăria sa excepțională. După descrierea de pe site, acesta este un loc care „creează un nou alfabet pentru bucătăria turcească”.

Situat în cartierul Șișli, „Turk Fatih Tutak” oferă preparate moderne și sofisticate pentru gurmanzii care caută arome tipic turcești, acestea fiind reinterpretate inteligent de bucătarul chef, Fatih Tutak.

Cine e Fatih Tutak, proprietarul restaurantului

După o carieră internațională, în 2019 Fatih Tutak s-a întors în Turcia și a deschis acest restaurant rafinat.
Preparatele culinare, care prezintă adesea note delicate acrișoare și afumate, sunt directe, precise și exprimă dragostea bucătarului pentru rădăcinile sale. În meniul restaurantului sunt iconice celebrele mantı (un fel de ravioli), care reprezintă un omagiu adus mamei sale.

„Vă vom hrăni mai întâi mintea și sufletul”

Fatih Tutak spune că prin meniul oferit interpretează gusturile într-un mod modern, elegant și simplu. Fiecare fel de mâncare are un caracter aparte, dar și o poveste inspirată din istoria, amintirile și tradițiile Turciei. „Vă vom hrăni mai întâi mintea și sufletul”, spune Fatih Tutak.

Restaurantul este situat în Istanbul / Şişli, Cumhuriyet Hacıahmet Silahşör Cad, Yeniyol Sk. No:2, iar rezervările se pot face AICI.

Turk Fatih Tutak - restaurant 2 stele Michelin
Turk Fatih Tutak – restaurant 2 stele Michelin

Restaurantele „Araka”, „Mikla”, „Neolokal” și „Nicole” din Istanbul, câte o stea Michelin

Inspectorii Ghidului Michelin au decis ca 4 restaurante, care sunt reprezentative pentru produsele și aromele turcești, să primească fiecare câte o stea MICHELIN.

Restaurant Araka

Situat în cartierul Yeniköy, „Araka” propune o evadare departe de agitația orașului. În meniu, bucătarul Zeynep Pınar Tașdemir a creat o bucătărie extrem de personală și îndrăzneață. Aromele fierbinți, acrișoare și picante se combină și se echilibrează minunat. Recomandarea Michelin e piureul de dovleac servit cu legume marinate și măsline calde, într-un sos picant.

Restaurant Mikla

Bucătăria restaurantului „Mikla”, din cartierul Beyoğlu, reinventează și inovează tradițiile anatoliene. Recomandarea Ghidului Michelin este caracatița fiartă apoi pusă pe grătar, asezonată cu o glazură ușor dulce și servită cu salată de fasole verde murată și cu vinegretă cu mere.

Restaurantul Nicole

„Nicole”, amplasat în cartierul Beyoğlu, propune o bucătărie subtilă, în care rețetele tradiționale turcești se combină cu condimentele din Orientul Mijlociu. Chef Serkan Aksoy, care și-a început cariera în Bodrum, acordă o atenție deosebită originii preparatelor sale. Dolmele lui (un fel de ardei umpluți) servite cu iaurt afumat și miel fraged, accentuate de o reducție de suc de struguri au captivat echipele Ghidului Michelin.

Restaurant Neolokal

Situat în Muzeul de Artă Modernă, „Neolokal” servește preparate tipic anatoliene. Tehnicile îndrăznețe și inovația culinară au ca rezultat mâncăruri care fac o punte între tradiție și modernitate. Spre exemplu, inspectorii Michelin ne asigură că veți găsi în meniu cupcakes picante din bulgur. De asemenea, e recomandat și un demi-glace de pui condimentat și acoperit cu cartofi crocanți.

Steaua Verde Michelin pentru Neolokal

Inițiativele „Neolokal” au fost premiate cu Steaua Verde Michelin, distincție care are scopul de a promova restaurantele dedicate unei gastronomii durabile. Bucătarul Maksut Așkar și echipa sa se angajează în mod deosebit să protejeze și să promoveze moștenirea culinară turcească.

10 restaurante din Istanbul în categoria „Bib Gourmand” Michelin

Pentru raportul calitate-preț excepțional, 10 restaurante din Istanbul au primit distincția Bib Gourmand.

Fanii bucătăriei tradiționale turcești ar trebui să se îndrepte către „Pandeli, situat deasupra Bazarului Egiptean și decorat magnific cu ceramică albastră.

Popularul local „Karaköy Lokantası a cucerit inspectorii și pentru numeroasele sale meze (aperitive) superb executate, precum și pentru meniul cu un raport calitate-preț excepțional.

În restaurantul „Alaf ești întâmpinat de o ambianță foarte modernă. Mâncărurile magnifice, pregătite de bucătarul Deniz, se cufundă într-o serie de influențe și vor completa perfect unul dintre numeroasele cocktail-uri oferite.

„Ahesteeste un restaurant condus de bucătarul-șef Volkan Türe, care oferă o atmosferă romantică, în care să savurați specialități turcești, precum și câteva creații mai originale – inclusiv mâncăruri vegetariene.

Nu trebuie ratat nici restaurantul Tershane din cartierul Beyoğlu. Pe lângă faptul că oferă priveliști uluitoare asupra zonei istorice a orașului, restaurantul situat la etajul opt al hotelului „Momento” oferă o bucătărie generoasă, plină de arome și aperitive rafinate.

La „Giritli puteți să vă bucurați de o minunată terasă, iar meniul vă oferă și creații mai inovatoare, pe lângă meze excepționale (aperitive) și preparate clasice, tradiționale.

Restaurantul „Calipso, situat în partea asiatică, este un restaurant excelent de pește și fructe de mare, care atrage locuitorii Istanbulului. Mezele sunt delicioase, la fel ca și salatele deosebit de aromate. Dar, desigur, peștele proaspăt și fructele de mare sunt preparatele de bază, gătite cu precizie și multă dexteritate.

În inima cartierului Çukurcuma, restaurantul Cuma servește preparate din bucătăria de inspirație mediteraneană și internațională. Aici, cele mai bune produse de sezon sunt preparate ca tapas, pizzete, preparatele sofisticate din paste și multe altele.

La restaurantul „Sade Beș Denizler Seas Mutfağı este prezentată Anatolia, cu specialități fin executate, inclusiv limba de bou iute cu chili.

În cele din urmă, Aman da Bravo oferă o viziune tipic turcească a bistronomiei moderne. Produsele din surse locale sunt în centrul atenției în mâncărurile gustoase, deși bucătarului îi place să adauge câteva tușe speciale preparatelor pentru o întorsătură exotică.

Premiile Michelin pentru cel mai tânăr bucătar și pentru servicii în Istanbul

Premiul Michelin Young Chef

Premiile Michelin Young Chef and Service identifică și premiază profesioniștii pentru expertiza și talentul lor.
Premiul Michelin Young Chef a fost acordat lui Mevlüt Özkaya de la „Mürver”. Acesta are 33 de ani și conduce bucătăria acestui restaurant de 2 ani. O stea în devenire a gastronomiei, Mevlüt Özkaya i-a impresionat pe inspectori printr-un stil personal și precis de gătit.

Premiul Michelin Service Award

Premiul Michelin Service Award, acordat de Mastercard, este oferit echipei restaurantului „Sunset Grill & Bar”. Aici, arta ospitalității este definită de un stil care amintește de timpuri mai vechi, în care confortul și bunăstarea mesenilor sunt priorități absolute. Meniul de vinuri este de asemenea sublim, inspectorii Michelin considerându-l unul dintre cele mai bune din Istanbul.

Restaurantele din Istanbul recomandate de Ghidul Michelin

Dintre restaurantele Istanbulului recomandate de inspectorii Ghidului Michelin reținem: „Zuma”, „Nobu” și „Inari Omakase Kuruçeşme”. În timp ce primul restaurant este apreciat pentru tempura și sushiul său minunat, Al doilea restaurant servește preparate din bucătăria japoneză îmbogățită cu influențe sud-americane. Al treilea restaurant adaugă câteva note californiene creațiilor sale.

La „Çok Çok Thai”, Thailanda este sărbătorită cu mâncăruri extraordinar de proaspete și autentice. Pentru mai multe arome asiatice, gurmanzii ar trebui să se îndrepte spre „Banyan”.

Fanii bucătăriei italiene ar trebui să aleagă „Glens”, sau pentru a gusta creații foarte bune de inspirație rusă, „1924 Istanbul”.

De partea cealaltă, „Spago”, „St. Braseria Régis” și „Azur” oferă meniuri care celebrează bucătăriile lumii.

Iată lista completă a restaurantelor din Istanbul, recomandate de Ghidul Michelin.

Promovarea culinară a Turciei

Prezent la ceremonie, ministrul Culturii și Turismului Mehmet Nuri Ersoy a subliniat importanța includerii Istanbulului în Ghidul Michelin. Ministrul turc speră că în viitor se vor alătura familiei Michelin și orașele İzmir, Bodrum și Çeşme.

FIlm promoțional de promovare culinară a Turciei

Recent Turcia a lansat un film promoțional în care sunt puse în evidență toate experiențele gastronomice din Istanbul, de la restaurantele stradale la cele extrem de elegante. Filmul a fost deja difuzat pe canalele de televiziune și digitale din 200 de țări. În ultimii 2 ani Istanbul a fost aleasă drept cea mai bună destinație de călătorie, de către cititorii celor mai importante reviste de profil din lume.

Scurt istoric al Ghidului Michelin

Ghidul Michelin nu a fost la început un ghid alimentar. Versiunea originală a fost mult mai modestă: ghidul a fost conceput inițial doar pentru a încuraja cât mai mulți șoferi să călătorească.

Totul a început în 1889, când frații Andre și Edouard Michelin și-au fondat compania de anvelope omonimă în Clermont-Ferrand, în centrul Franței. Era o perioadă în care în Franța erau mai puțin de 3.000 de mașini.

Ghid cu informații utile

Pentru a-i ajuta pe șoferi să-și îmbunătățească călătoriile, să crească vânzările de mașini și, astfel, achizițiile de anvelope, frații Michelin au pregătit un mic ghid plin cu informații utile. Acesta cuprindea hărți, informații despre cum se schimbă o anvelopă și o listă cu locațiile în care cititorii puteau alege o cină grozavă.

Timp de 20 de ani ghidul a fost distribuit gratuit, până când Andre Michelin a mers la un magazin de anvelope și a văzut că acesta era folosit pentru a sprijini piciorul unei bănci. Pe baza principiului că „se respectă cu adevărat doar ceea ce se plătește”, în 1920 a fost lansat un Ghid MICHELIN, care costa 7 franci.

Liste cu hoteluri și restaurante

Acest nou ghid Michelin cuprindea o listă de hoteluri din Paris și selecții de restaurante în funcție de anumite categorii. Recunoscând influența tot mai mare a secțiunii de restaurante a ghidului, frații Michelin au însărcinat echipe anonime să viziteze și să inspecteze restaurantele.

Ghidul Michelin din 1926

În 1926, ghidul a început să acorde stele restaurantelor rafinate și inițial le-a marcat doar cu o singură stea. Cinci ani mai târziu, a fost introdusă o ierarhie de la zero, la una, două și trei stele, iar în 1936 au fost publicate criteriile de clasare a stelelor.

15.000 de restaurante în Ghidul Michelin

Datorită abordării sale serioase și unice, Ghidurile Michelin analizează în prezent peste 15.000 de restaurante din peste 35 de locații de pe trei continente. În întreaga lume au fost vândute peste 30 de milioane de Ghiduri Michelin.

2 comentarii la „Care sunt restaurantele cu stele Michelin din Istanbul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.