Azi, la Istanbul, s-a desfășurat întâlnirea în cadrul căreia a fost semnat Acordul referitor la transportul în condiții de siguranță a cerealelor în așteptare din porturile ucrainene. La „summitul cerealelor” au participat delegațiile militare ale ministerelor apărării din Turcia, Federația Rusă, Ucraina și delegația Națiunilor Unite.

În urma întâlnirii, a fost semnat de către Turcia, Federația Rusă, Ucraina și Națiunile Unite, un Acord referitor la transportul în siguranță de cereale și produse alimentare din porturile ucrainene.

Turcia, la fel ca multe alte state, este afectată de lipsa cerealelor din cauza războiului din Ucraina. Trebuie spus că pentru soluționarea problemei, recent o delegație din Turcia a Ministerului Apărării Naționale a mers la Moscova pentru a se întâlni cu omologii ruși, iar apoi o delegație militară ucraineană a venit în Turcia. Într-o declarație recentă, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că întâlnirile cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu şi cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, au evoluat pozitiv.

La începutul acestei luni, premierul britanic în exercițiu la acel moment, Boris Johnson, spunea că Turcia se află într-o „poziție esențială” pentru a rezolva problema, dar dacă nu se va ajunge la un acord pentru a extrage cerealele din Ucraina, vor trebui luate în considerare și alte rute alternative, inclusiv transportul pe Dunăre.

Totodată, vă reamintesc că Rusia, care deține controlul parțial al regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a semnat un memorandum de înțelegere pentru a asigura exporturile de cereale din această regiune în principal către Orientul Mijlociu, în mare parte către Irak, Iran și Arabia Saudită.

Articole

insule grecești statut nemilitare people walking on a bazzar Turkish Airlines agricultura Antalya