agricultură cereale

Ministerul rus al Apărării a transmis o declarație prin care condiționează prelungirea acordului cerealelor.  În comunicatul oficial se arată că extinderea acordului pentru transportul de cereale depinde de țările occidentale. Altfel spus, Occidentul trebuie să slăbească restricțiile asupra produselor agricole și exporturilor de îngrășăminte ale Rusiei.

Oficialitățile ruse susțin că sancțiunile de logistică, plăți, transport și asigurări impuse de țările occidentale împiedică Rusia să exporte substanțe chimice precum îngrășăminte și amoniu. Rusia consideră că relaxarea acestor sancțiuni este unul dintre punctele importante ale acordului de cereale semnat în iulie de Rusia și Ucraina și mediat de Turcia și ONU.

În timpul întâlnirii de ieri de la Moscova, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, l-a înștiințat pe secretarul general adjunct al Națiunilor Unite (ONU), Martin Griffiths, că extinderea acordului este „legată direct de implementarea integrală a altor acorduri convenite anterior”.

Subiectul prelungirii Acordului pentru culoarul cerealelor a fost abordat și în cadrul recentei întâlniri bilaterale dintre președinții Erdoğan și Putin din Kazahstan.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că doar o mică parte din cereale a mers către cele mai sărace țări, așa cum prevedea acordul.

 „Putem lucra împreună pentru că suntem mai preocupați de țările sărace, decât de statele bogate.(…) În timp ce pașii Turciei și Rusiei vor perturba anumite cercuri, vor face fericite țările mai puțin dezvoltate”, a dat asigurări președintele Erdoğan.

Reamintim că în data de 13 iulie, la Istanbul a fost semnat Acordul referitor la transportul în condiții de siguranță a cerealelor în așteptare din porturile ucrainene. Astfel a fost redeschisă calea pentru exportul de cereale din orașele din sudul Ucrainei. Acordul este valabil doar 120 de zile.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.