CANTIK (pronunție: geantîc) este un preparat culinar pe care îl puteți găsi mai ales în brutăriile din provincia Bursa, în special din Bazarul istoric Kayhan.

INGREDIENTE

Pentru aluat:

2 pahare cu apă caldă

1 pachet (10 g) drojdie uscată

1 lingură cu zahăr

5 pahare cu făină

1/2 pahar lapte

1/4 pahar ulei de floarea soarelui

1 albuș de ou

1 lingură sare

*1 gălbenuș de ou și 1 lingură cu melasă (pekmez), pentru a unge marginile

*1 pahar cu făină pentru întins aluatul

Pentru amestecul de carne tocată;

300 g carne tocată

1 ardei capia tăiat cubulețe mici

1 ardei gras tăiat cubulețe mici

2 cepe mici tăiate cubulețe mici

2 roșii tăiate cubulețe mici

1/2 legătură de pătrunjel, tocat foarte mărunt

Sare

Piper negru

1 linguriță cu cimbru uscat

1 linguriță chimen

*la nevoie, 1-2 linguri cu apă

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie, puneți două pahare cu apă călduță, adăugați drojdia, o linguriță cu zahăr și amestecați cu un tel. Lăsați deoparte pentru 5 minute pentru a se activa drojdia.

Într-un alt castron puneți cinci pahare cu făină, 1/2 de pahar cu lapte, 1/4 de pahar de ulei, albușul unui ou, iar peste acestea adăugați maiaua activată și începeți să frământați. Când aluatul s-a închegat, având totuși o consistență ușor moale puneți o folie alimentară deasupra și lăsați-l să crească.

În acest timp, într-un alt castron puneți ardeiul capia, ardeiul verde, ceapa și roșiile, toate tăiate cuburi mici. Adăugați pătrunjelul tăiat mărunt, carnea tocată, apoi asezonați cu sare, piper, puneți cimbru, opțional puțin chimion și începeți să frământați compoziția. În funcție de tipul de carne, puteți adăuga și una-două linguri cu apă.

Când aluatul a crescut, îl puneți pe blatul de lucru, adăugați puțină făină deasupra și începeți să îl frământați. Formați din aluat 6-8 bile, în funcție de mărimea porției finale pe care o doriți. Recomandat ar fi ca bilele de aluat să aibă mărimea unei mandarine. Într-o tavă cu o hârtie de copt, fiecare bilă va fi ușor aplatizată cu degetele, în formă rotundă. Pentru o margine rotundă, frumoasă, recomandăm să aplatizați bila de aluat cu fundul unei căni sau a unui pahar. În mijloc adăugați compoziția din carne, iar cu o pensulă ungeți marginile cu amestecul de gălbenuș de ou și melasă (pekmez).

Acoperiți tava cu un prosop de bucătărie și mai lăsați la dospit pentru 15-20 minute, după care puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180°, pentru aproximativ 25-30 minute (timpul de coacere diferă în funcție de tipul de cuptor).

Afiyet olsun! Poftă bună!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

calatori turisti turci Wanda Vista Hotel Istanbul Autostrada Turcia Marmara de Nord Plaja Istanbul, Silivri Istanbul de 1 Mai, sursa foto: Sozcu foto: Oğuz Yeter/Anadolu Agency