Creșterile galopante de pe piața închirierilor de locuințe din Antalya i-a determinat pe chiriași să folosească toate căile pentru a-și face cunoscută problema. Membrii „Platformei Solidarității Chiriașilor” din Antalya au pornit într-un marș către capitala Turciei, Ankara, pentru a prezenta parlamentarilor turci o propunere de rezolvare a problemei, care are 36 de articole, anunță publicația Sozcu.

Migrația din cauza pandemiei și a războiului dintre Rusia și Ucraina a determinat majorările pentru chiriile locuințelor din Antalya. Astfel, odată cu creșterea cererii de locuințe, taxele de închiriere au atins niveluri exorbitante.

Problema angajamentelor de evacuare

Proprietarii de locuințe care doreau să mărească chiriile au început să recurgă la diferite metode de evacuare a chiriașilor, mai ales de când prin lege nu au mai putut trece de cota de 25%, stabilită de autoritățile turce până în iulie 2024.

Reamintim că în Turcia legea prevede ca toate contractele de închiriere să fie încheiate precizând prețul în lire turcești, iar din cauza devalorizării monedei naționale proprietarii care au aceiași chiriași de mai mult timp sunt total dezavantajați.

În ultima perioadă, sute de chiriași au fost nevoiți să se mute din cauza angajamentelor de evacuare semnate în timpul închirierii caselor, unul dintre cele mai invocate motive de evacuare fiind dorința proprietarilor de a-și vinde locuința.

Probleme între chiriași și proprietari

Conform legislației în vigoare, proprietarii care doresc să scoată la vânzare o casă cu chiriași trebuie să specifice perioada de evacuare a casei. În mod normal, chiriașul nu este obligat să elibereze casa înainte de încheierea contractului de închiriere. Cu toate acestea, noul proprietar poate cere evacuarea chiriașului declarând că are nevoie de acel imobil ca reședință sau loc de muncă. Pentru ca noul proprietar să-l evacueze pe chiriaș, acesta trebuie să anunțe în scris chiriașul în termen de 1 lună de la vânzarea casei.

De asemenea, dacă proprietarul își scoate casa la vânzare, acesta va trebui să plătească chiriașului 5% din valoarea de vânzare, în schimbul evacuării locuinței. Altfel spus, la o casă în valoare de 20 de milioane TL, chiriașul primește 1 milion TL în schimbul evacuării locuinței.

Noul proprietar nu poate închiria casa altcuiva decât fostului chiriaș, timp de 3 ani după ce a eliberat casa în caz de necesitate.

Articolul 355 din Codul Obligațiilor din Turcia nr. 6098 prevede că în cazul unor reparații efectuate la imobil, fostul chiriaș are prioritate în închirierea imobilului reparat în starea sa nouă. Chiriașul poate folosi acest drept în termen de o lună de la notificarea scrisă a proprietarului imobilului. Dacă proprietarul imobilului nu respectă aceste condiții, acesta este obligat să plătească despăgubiri chiriașului. Suma compensației este taxa de închiriere pe un an plătită în ultimul an de închiriere.

„Platforma de solidaritate a chiriașilor”

Chiriașii nemulțumiți din Antalya s-au reunit pe rețelele de socializare și au creat „Platforma de solidaritate a chiriașilor”, la care numărul de membri a ajuns la peste 6.000.

După ce s-au întâlnit în mai multe rânduri în Piaţa Attalos din raionul Muratpaşa și nu au primit niciun răspuns din partea autorităților, aceștia au decis să mărșăluiască din Antalya către Marea Adunare Națională a Turciei, pentru a-și face vocea auzită și a semnala situațiile în care chiriașii au fost aruncați în stradă de proprietari, susține în presa turcă Cengiz Kul, purtătorul de cuvânt al „Platformei Solidarității Chiriașilor” din Antalya.

Ei propun ca proprietarilor de case să nu le mai fie impuse taxe pentru chirii de 4.000 TL și mai mici, creșterea graduală a impozitelor, iar avizele de evacuare să fie obținute în prezența unui notar, sau să fie eliminate.

 „Vom chema parlamentarii aleși de popor să fie alături de noi. Vom explica pe rând dificultățile cu care se confruntă cetățenii cu venituri mici din cauza problemelor locative, mai ales pensionarii, salariații cu venituri minime și studenții”, a declarat Seda Kul, una dintre participantele la marș.

Prețurile în piața imobiliară au explodat

Potrivit analizelor oferite de Endeksa, o platformă care indică valoarea imobiliară, analize ale datelor de locație și previziuni pentru întreaga Turcie, pe primul loc la nivel național în ceea ce privește valorile vânzărilor de case se află Istanbul (Şile), cu o creştere în ultimii 3 ani de 884%. De asemenea, în același interval de timp, se poate constata o creștere de 867% a valorii caselor vândute în Antalya, 815% în Alanya, 638% în Silivri și 713% în Mersin.

Prima alegere pentru zonele de vară din Turcia este Bodrum. Potrivit datelor Endeksa, creșterea prețului caselor de vânzare în Bodrum în ultimul an a fost de 93%, iar conform datelor din aprilie 2023, prețul de vânzare pe un metru pătrat a atins nivelul de 60.456 TL (echivalentul a 2.825 euro, la cursul zilei).

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.