NATO

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a decis să amâne discuţiile privind aprobarea aderării Suediei la NATO. Conform Anadolu Agency, decizia de amânare a negocierilor aderării Suediei la NATO a fost luată din cauza faptului că problema în discuție încă nu este clarificată.

Președintele Comisiei, deputatul AKP Fuat Oktay, a declarat că membrii comisiei ar putea readuce proiectul de lege pe ordinea de zi săptămâna viitoare, dar nu este stabilit un calendar clar. Acesta spune că vor fi purtate discuții suplimentare asupra proiectului de lege, deoarece discuțiile actuale nu sunt încă definitive.

„Pentru ca toți oficialii noștri să aprobe aderarea Suediei la NATO, trebuie să fie pe deplin convinși. Toate acestea le vom discuta în următoarea ședință a comisiei pe această problemă”, a declarat după ore de dezbatere președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului.

Reamintim că Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în luna mai a anului trecut, în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Suedia crede că a făcut totul pentru a răspunde preocupărilor Turciei, dar argumentul său pentru aderarea la NATO stă acum în mâinile parlamentarilor.

Înainte de votul plenului adunării generale, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului, după care va fi semnat de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. Acesta declarase anterior că autoritățile de la Ankara așteaptă mai mult de la Suedia în combaterea grupării teroriste PKK.

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului, Fuat Oktay, care anterior a fost și vicepreședintele Turciei, a declarat la începutul acestei luni că problema nu este atât de urgentă pentru Turcia și, prin urmare, va fi inclusă pe ordinea de zi obișnuită, în loc să fie discutată într-o sesiune extraordinară

„Aderarea Suediei la NATO este doar unul dintre acordurile internaționale de pe agenda noastră care așteaptă ratificarea”, a declarat Oktay la ședința parlamentară de marți.

Importanța problemelor de securitate pentru Turcia

Viceministrul Afacerilor Externe, Burak Akçapar, a declarat că la nivel internațional trecem printr-o perioadă de schimbare și transformare profundă, iar conflictele fierbinți continuă în nordul și sudul Turciei.

Războiul din Ucraina și conflictul din Gaza au zguduit profund mediul de securitate din Regiunea Atlantică Europeană, iar aceste fapte indică importanța unei abordări serioase asupra problemelor de securitate.

 „Am subliniat la cel mai înalt nivel încă de la începutul procesului, că Suedia, ca viitor aliat al nostru, ar trebui să ia în considerare preocupările legitime de securitate ale țării noastre și să acționeze în spiritul alianței”, a declarat viceministrul Afacerilor Externe, Burak Akçapar.

Este vorba de angajarea Suediei să prevină finanțarea și activitățile de recrutare ale organizației teroriste PKK, să nu acorde sprijin FETO, PKK/PYD, să întreprindă măsuri legale în lupta împotriva terorismului, să elimine restricțiile privind procedurile de extrădare și deportare și să prioritizeze industria de apărare.

Suedia a informat Turcia că a pregătit un proiect de foaie de parcurs în cadrul unor contacte bilaterale, astfel că va prezenta Turciei responsabilitățile și pașii pe care îi va face în acest proces.

CITEȘTE ȘI: Analiza relației Suedia – Turcia – NATO. Cât va cântări protecția Suediei pentru YPG / PKK

Reamintim că Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un Memorandum la Madrid, în data de 28 iunie 2022, referitor la aderarea celor două țări scandinave la NATO. După cum declara la momentul respectiv președintele Recep Tayyip Erdoğan, „semnăturile celor 3 miniștri de externe nu înseamnă că problema este deja rezolvată”.

Finlanda da, Suedia (încă) nu

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO, dar pe cea a Suediei a amânat-o întrucât nu și-a respectat termenii negociați. Printre aceștia: să nu sprijine PKK/YPG sau Grupul Terorist Gülenist (numiți în Turcia membri FETÖ), să dea curs cererilor în așteptare pentru deportarea sau extrădarea suspecților de terorism, în condițiile în care Turcia a solicitat ca 33 de persoane să fie extrădate din Suedia. Membrii PKK pe care Turcia îi dorește extrădați din Suedia sunt: Derdiye Kül, Nuray Şen, Cahide Adsay, Aysen Alhan, Mehmet Sıraç Bilgin, Mehmet Filiz, İsmet Kayhan, Halef Tak, Aziz Turan, Ragıp Zarakolu.

De altfel, pentru încălcările memorandumului privind candidatura la NATO, ambasadorul Suediei la Ankara, a fost convocat de două ori de oficialitățile turce. Autoritățile de la Ankara au reușit să atragă atenția asupra unor preocupări mai vechi, cu privire la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și la afiliatul său sirian, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG).

PKK și YPG, amenințări de securitate pentru Turcia

De mai bine de 40 de ani, Turcia luptă împotriva terorismului și a avertizat de mult timp cele două țări scandinave pentru oportunitățile și sprijinul pe care acestea le oferă organizației teroriste PKK.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este o organizație desemnată ca fiind teroristă în SUA, Turcia și Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, SUA acordă sprijin Unităților de Apărare a Poporului (YPG), ceea ce constituie o presiune majoră asupra relațiilor bilaterale turco-americane. SUA a colaborat cu YPG în nord-estul Siriei pentru a lupta împotriva grupării teroriste ISIS (Daesh). Turcia s-a opus ferm prezenței YPG în nordul Siriei și sprijinului american pentru YPG, deoarece grupul reprezintă o amenințare de securitate pentru Turcia.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul Turciei: Suedia trebuie să oprească protestele PKK pentru aderarea la NATO

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.