Istanbul Ruta Culturală Beyoğlu

Singura metropolă din lume care se întinde pe două continente, Istanbul, lansează un festival internațional care este dezvoltat de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia. Festivalul „Ruta Culturală Beyoğlu” are loc în perioada 30 octombrie – 14 noiembrie 2021, cu participarea a peste 1.000 de artiști, în 60 de locații din Istanbul.

„Ruta Culturală Beyoğlu” evidențiază valoarea internațională a Istanbulului și atuurile sale istorice, arhitecturale, economice și turistice.

Cel mai mare proiect de artă și cultură din Turcia

Festivalul „Ruta Culturală Beyoğlu” cuprinde concerte, expoziții, ateliere, producții de operă și teatru, care vor avea loc în 60 de locații. Printre locații, Centrul Cultural Atatürk (recent reconstruit), Turnul Galata, Cinematograful Atlas, Cabana Galata Mevlevi, Casa Memorială Mehmet Akif și Teatrul Cultural Tarık Zafer Tunaya, împreună cu numeroase alte elemente istorice, culturale și arhitecturale.

Organizatorii spun că festivalul va avea loc anual, pentru a se asigura că acest proiect este prezentat la nivel internațional.

Fiind cel mai mare proiect de artă și cultură din Turcia, Festivalul „Ruta Culturală” reunește o gamă largă de lucrări și discipline, de la arte clasice la arte contemporane, digital și film, muzică, dans și literatură. Sunt prezentați artiști contemporani și studenți, împreună cu lucrări de colecție și piese produse pentru festival, adunând astfel sub aceeași cupolă valorile culturale și artistice ale Turciei.

Festivalul, susținut de tehnologie

Ministerul Culturii și Turismului a lansat și aplicația mobilă Beyoğlu Culture Route, care oferă informații despre evenimentele și locațiile festivalului, precum și indicații către diferite locații. Utilizatorii își pot crea profiluri personalizate, își pot planifica și urmări activitățile festivalului și pot fi la curent cu știrile conexe și postările pe rețelele sociale.

Festivalul include 40 de expoziții și proiecte speciale, 75 de concerte, 45 de ateliere, 20 de interviuri, 15 spectacole de lumini (mapping video) și 10 spectacole.

Repere din programul festivalului

  • Centrul Cultural Ataturk din Istanbul găzduiește 11 expoziții majore, de la artă clasică, la artă contemporană, artă digitală și inteligență artificială. Expozițiile sunt concepute pentru a oferi o experiență captivantă din trecut până în viitor, atât în ​​conținut, cât și în tehnologie. Cele două săli de concerte găzduiesc 27 de concerte și spectacole majore, ale celor mai importante orchestre simfonice din lume, plus producții de operă, balet și teatru.
  • La Centrul de Artă pentru Copii AKM, artiști celebri se întâlnesc cu tinerii iubitori de artă, la atelierele pentru copii.
  • Centrul Cultural Moscheea Taksim, un alt loc al festivalului, găzduiește expoziții, ateliere de artiști, interviuri și concerte de muzică religioasă.
  • În Galataport, un spectacol audio-vizual digital cu cei mai mari maeștri ai lumii se întinde pe o suprafață de 850 de metri pătrați.
  • Pentru Festival au fost selectate și sute de lucrări ale studenților de la universitățile de arte plastice și de liceu.
  • Pe străzile din Beyoğlu vor fi expuse instalațiile pregătite de 12 artiste, completând vitalitatea și dinamismul zonei. În plus, sunt prezentate și instalații proiectate de alți artiști locali și străini. În expoziția „Transformare”, publicul asistă la transformarea materiei și a deșeurilor în artă. De asemenea, au loc lecturi, discuții, comemorări și excursii cu cei mai renumiți scriitori și poeți turci, în popasuri literare și de poezie.
  • Un reper foarte important în derularea festivalului este Muzeul Cinematografiei Atlas, care găzduiește expoziții de film și fotografie.
  • În total, sunt programate aproape 100 de concerte, cu muzicieni de la cei mai faimoși și populari artiști din Turcia până la cele mai importante orchestre simfonice din lume (operă, teatru, muzică religioasă, muzică rap etc)

Programul complet al Festivalului „Ruta Culturală Beyoğlu” poate fi accesat pe site-ul oficial.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.