Spital Ankara

De astăzi, Turcia are un nou spital de stat cu o capacitate de 4.050 de paturi. Spitalul Municipal Etlik din Ankara este al doilea spital public de o asemenea mărime din capitala Turciei, după spitalul Bilkent, conform Anadolu Agency.

Întreg complexul e constituit din 8 spitale diferite și face parte din setul de reforme ale sănătății.

Noul spital găzduiește, de asemenea, cel mai mare centru de cercetare clinică din Turcia.

Unitatea medicală se întinde pe o suprafață de 1.145.000 mp, are peste 4.000 de paturi, dintre care 691 sunt unități de terapie intensivă, 1.000 de cabinete medicale, 125 de săli de operație, laboratoare și centre de cercetare, precum și un hotel medical, o universitate, un heliport și zone comerciale.

Prezent la inaugurare, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că fiecare spital de acest fel va deveni un brand internațional al Turciei, deoarece combină capitalul uman și oportunitățile tehnologice de la cel mai înalt nivel. Acesta a mai declarat că spitalul Etlik este dotat cu echipamente care vor oferi cel mai înalt confort nu numai pacienților, ci și angajaților.

Ca și alte spitale municipale de stat din Turcia, a fost construit pe principiul „o cameră pentru fiecare pacient”, astfel că majoritatea saloanelor pentru pacienții din acest spital vor oferi confort atât bolnavilor, cât și rudelor acestora, având toaletă, baie, televizor, frigider și dulap.

Spitalul Municipal Etlik este descris ca fiind un simbol al revoluțiilor din domeniul sănătății, cu cele 8 unități spitalicești separate, toate echipate cu cea mai recentă tehnologie medicală.

etlik spital foto AA / Mehmet Kaman

Încă 13 spitale de stat sunt în construcție în Turcia

Acesta este cel de-al 20-lea spital municipal construit în Turcia, de când Recep Tayyip Erdogan a preluat puterea în urmă cu aproximativ 20 de ani. Numărul acestor spitale va ajunge la 35. Încă 13 spitale sunt în construcție, iar 2 spitale municipale sunt în faza de proiect.

Unele dintre unitățile spitalicești sunt implementate prin parteneriate public-privat, așa cum este cazul Spitalului Etlik, inaugurat astăzi.

Președintele turc spune că prin această metodă poate oferi cetățenilor turci cel mai eficient, rapid și mai înalt standard de servicii medicale, iar modelul prezintă interes pentru a fi implementat și în alte țări. Recep Tayyip Erdoğan spune că multe țări au infrastructuri publice de sănătate care sunt îmbătrânite și inadecvate. Limitele acelor sisteme s-au văzut în timpul pandemiei, când au fost atât de neputincioase să ofere servicii de sănătate, că aproape și-au lăsat cetățenii să moară, a mai spus astăzi președintele Turciei la inaugurarea noului spital din Ankara.

Turcia începe să se confrunte cu un deficit de medici

Statisticile din domeniul medical din Turcia arată că a crescut deficitul de medici. Numărul celor care s-au pensionat sau au demisionat în timpul pandemiei este de aproape 10.000. Conform presei din Turcia, majoritatea celor care au plecat din sistemul public de sănătate sunt medici specialiști și din domeniul academic.

În Turcia, medicii nu pot lucra și în sistemul de stat și în cel privat.