spital medici Turcia

Statisticile din domeniul medical din Turcia arată că a crescut deficitul de medici. Dr. Derya Uğur, președintele unei forme asociative din sănătate, spune că numărul celor care s-au pensionat sau au demisionat în timpul pandemiei este de aproape 10.000 de medici. Conform presei din Turcia, majoritatea celor care au plecat din sistem, sunt medici specialiști și din domeniul academic.

Penurie de personal în sistemul medical

Publicarea recentă a anuarului cu statistici din sănătate a relevat amploarea penuriei de personal în serviciile de sănătate. Dacă în anul 2002 în Turcia se înregistrau doar 59 de cereri de eliberare de documente din partea medicilor care doreau să plece în străinătate, de la începutul anului 2022 și până acum, numărul cererilor a ajuns la 1402.

Este îngrijorător de mare numărul medicilor specialiști din specializări ca medicina de urgență, neurochirurgie, anestezie și reanimare, chirurgie generală, pediatrie, ginecologie și obstetrică, în condițiile în care la examenele naționale pentru aceste specializari scade numărul de opțiuni pentru multe dintre ele.

Specialiștii estimează că dacă cererile de plecare în străinătate continuă în acest ritm, numărul medicilor care vor pleca din sistem va ajunge în acest an la 3.000.

De ce părăsesc medicii Turcia?

Principalele cauze care îi determină pe medicii turci să părăsească țara sunt violența pacienților către cadrele medicale, salariile mici și programul epuizant.

Multe forme asociative ale medicilor atrag atenția că nu există nicio zi fără violență verbală în instituțiile de sănătate din Turcia și că au crescut îngrijorător și cazurile de violență fizică. Dr. Derya Uğur spune că dacă se va continua așa, există riscul ca sistemul de sănătate să se blocheze. Este urgent ca statul să regleze cerințele medicilor, de la problema creșterii violenței împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății, la orele de lucru aglomerate, condițiile proaste de muncă, managerii necalificați și scăderea salariilor.

„De fapt, problema nu este nouă, ci a început să fie percepută în momentul în care a afectat foarte multe persoane, atunci când nu se putea obține o programare în spitale. În multe filiale și subfiliale, pacienții nu pot ajunge la serviciul de sănătate publică, deoarece nu pot obține o programare prin sistemul central de programare a medicului (MHRS)”, spune dr. Derya Uğur.

Context

Conform statisticilor Ministerului Sănătății din Turcia, pentru anul 2020 situația este următoarea:

– Numărul total de medici raportat la 100.000 de persoane era de 205, media Uniunii Europene este de 389, media Organizației pentru Dezvoltare Economică (OCDE) este de 356.

– Numărul total de stomatologi la 100.000 de persoane este de 42 în Turcia, media Uniunii Europene este de 79, media OCDE este de 73.

– Numărul de asistenți și moașe la 100.000 de persoane a ajuns la 342 în 2020. Media Uniunii Europene este de 873, media OCDE este de 919.

Un comentariu la „Deficit major de medici în Turcia. Care sunt principalele cauze

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.