Turcia people walking on the street near concrete buildings

Recent, autoritățile din Turcia au făcut un studiu referitor la dezvoltarea socio-economică a țării, pentru a determina cel mai dezvoltat district din Turcia. În top 10 se află 7 districte din Istanbul, 2 din Ankara și 1  din Bursa.

Potrivit cercetării care măsoară dezvoltarea socio-economică a districtelor din Turcia, cu date precum rata de urbanizare, rata absolvenților de facultate, numărul de medici pe cap de locuitor, numărul de dispozitive POS, etc. cel mai dezvoltat district al Turciei este Șișli, din Istanbul.

Sondajul de Dezvoltare Socio-Economică a Districtelor (Districtul SEGE-2022) elaborat de Ministerul Industriei și Tehnologiei indică faptul că districtele aferente primului nivel de dezvoltare sunt 36 în regiunea Marmara, 13 în regiunea Egee, 9 în Anatolia Centrală, 5 în regiunea Mediterană, 2 în Marea Neagră, câte unul în Anatolia de Est și Sud-Est. Populația totală a districtelor dezvoltate este de 25,3 milioane în 2020, reprezentând 30,2% din populație.

Regiunile Marmara, Egee, Anatolia Centrală și Mediterana sunt în general incluse în prima etapă de dezvoltare, care include cele mai dezvoltate raioane, Trabzon – Ortahisar și Samsun – Atakum din regiunea Mării Negre, Erzurum – Yakutiye din regiunea Anatolia de Est și Gaziantep – Şehitkamil din Regiunea Anatolia de Sud-Est.

Cele mai dezvoltate 10 districte ale Turciei

Conform cercetării, cele mai dezvoltate 10 districte ale Turciei sunt următoarele:

  1. Șișli (Istanbul)
  2. Cankaya (Ankara)
  3. Beșiktaș (Istanbul)
  4. Kadıköy (Istanbul)
  5. Yenimahalle (Ankara)
  6. Bakirkoy (Istanbul)
  7. Fatih (Istanbul)
  8. Nilufer (Bursa)
  9. Atașehir (Istanbul)
  10. Bașakșehir (Istanbul)

În aceste districte se află 49% din toate sucursalele băncilor din Turcia și 56% din suma plăților cu cardul. Conform cercetării, există 173 de districte la nivelul doi, 175 de districte la nivelul al treilea, 215 districte la nivelul al patrulea, 222 de districte la nivelul al cincilea și 121 de districte la nivelul al șaselea.

Districtele cu cel mai mic punctaj la acest nivel sunt: Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Muș, Hatay, Gaziantep, Ağrı și Siirt.

Dezvoltarea socio-economică a districtelor se măsoară prin date precum rata absolvenților de facultate, numărul de medici pe cap de locuitor, numărul de dispozitive POS, raportul femeilor cu absolvenți de școală primară și superioare, ponderea industriei prelucrătoare, prețul unitar de vânzare al bunurilor imobiliare și deținerea de pașapoarte.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.