Simpatizanții organizației teroriste PKK/YPG au organizat duminică o demonstrație în capitala Suediei, Stockholm, cerând încetarea operațiunilor Turciei de combatere a terorismului în nordul Siriei și Irakului, anunță TRT World.

Susținătorii grupării teroriste PKK/YPG s-au adunat în Piața Sergels Torg, cerând Suediei să impună un embargo asupra armelor Turciei și să anuleze acordul încheiat în luna iunie cu privire la posibila aderare a Suediei la NATO.

Teoretic, Suedia face eforturi pentru aderarea la NATO

Reamintim că în data de 28 iunie 2022 a fost semnat la Madrid un Memorandum, referitor la aderarea Suediei și Finlandei la NATO și cerințele Turciei pentru acceptarea acestora. După cum declara la momentul respectiv președintele Recep Tayyip Erdoğan, „semnăturile celor 3 miniștri de externe nu înseamnă totuși că problema este deja rezolvată”.

Prin semnarea memorandumului, Finlanda și Suedia s-au angajat să nu sprijine PKK/YPG sau Grupul Terorist Gülenist (numiți în Turcia membri FETÖ). De asemenea, se angajează că vor da curs cererilor în așteptare pentru deportarea sau extrădarea suspecților de terorism. Turcia a solicitat ca 45 de persoane să fie extrădate: 33 din Suedia și 12 din Finlanda.

O cerere esențială din partea Turciei pentru a aproba candidatura Suediei pentru aderarea la NATO, se referă la modificări legislative pentru a restrânge libertatea de asociere pentru grupurile implicate în terorism.

Săptămâna trecută, Suedia a declarat că a inițiat procedurile către o modificare legislativă pentru a-și modifica legea anti-terorism.

CITEȘTE ȘI: Turcia nu va lăsa Suedia și Finlanda să intre în NATO, dacă acestea nu își vor respecta promisiunile

Operațiuni aeriene ale Turciei împotriva țintelor teroriste PKK/YPG

În cursul nopții de sâmbătă, Turcia a desfășurat operațiuni aeriene împotriva țintelor teroriste PKK/YPG în nordul Siriei și nordul Irakului. Astfel, la finalul raidurilor, ministrul turc al apărării declara că „Turcia a distrus „cu succes” ascunzătorile teroriștilor din regiunile de nord ale Irakului și Siriei.” Operațiunile au avut loc după atacul terorist de duminică trecută de pe strada Istiklal din Istanbul, în urma căruia au murit 6 persoane și 81 au fost rănite.

Turcia a precizat că operațiunile s-au desfășurat în conformitate cu dreptul la autoapărare care decurge din articolul 51 din Carta O.N.U.

2 comentarii la „Simpatizanții PKK/YPG au protestat în capitala Suediei, cerând încetarea operațiunilor Turciei de combatere a terorismului

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.