
O nouă ediție a Festivalului „Ruta culturală Beyoğlu”, organizat ca parte a proiectului amplu „Ruta culturală” (tr. “Kültür Yolu”) derulat de Ministerului Culturii și Turismului din Turcia, va începe în data de 1 octombrie și se va desfășura până pe 23 octombrie.
„Ruta culturală Beyoğlu” – peste 1.000 de evenimente
„Ruta culturală Beyoğlu” este una dintre cele mai ample mișcări culturale ale Turciei, care cuprinde acțiuni cu teme legate de teatru, cinema, literatură, dans, muzică, arte digitale, expoziții și mese rotunde.
Toate acestea se vor desfășura în 51 de locații diferite, emblematice pentru Istanbul. Multe activități se vor derula în Piațetele Taksim, Galatasaray și Tünel, care vor fi principalele atracții ale evenimentelor artistice legate de patrimoniul cultural, cum ar fi jocul de umbre Hacivat & Karagöz, Nasreddin Hodja și Keloğlan.
Programul evenimentelor se află pe site-ul oficial al Festivalului „Ruta culturală Beyoğlu” și este grupat astfel:
- concerte,
- spectacole de operă și balet
- ateliere
- spectacole de teatru
- expoziții,
- activități pentru copii,
- proiecții de filme, etc.
Întreg programul festivalului și locațiile le găsiți – AICI.
Repere din evenimentele propuse de „Ruta culturală Beyoğlu 2022”
- Muzeul Cinematografiei din Istanbul va găzdui în cadrul festivalului expoziția regizorului de film cult Stanley Kubrick, cea mai cuprinzătoare de până acum dedicată geniului cinematografic care a deschis noi drumuri în istoria cinematografiei;
- Vor fi prezentate manuscrise ale unor personaje literare turcești, ca Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar și Orhan Pamuk;
- Vor fi comemorați poetul național Mehmet Akif Ersoy și cântărețul popular turc Neşet Ertaș, supranumit „Vocea Preeriei”;
- Casa Galata Mevlevi va oferi vizitatorilor săi o experiență eterică, prezentând un spectacol al dervișilor învolburați care căutau fericirea veșnică prin explorarea interioară a lui Dumnezeu și prin respingerea materialismului;
- expoziția „Caftane” a lui Hakan Yılmaz, care va fi deschisă la Grand Pera Cercle D’orient, va prezenta publicului caftane realizate cu motive turcești;
- expoziția intitulată „Beyoğlu prin ochii turiștilor străini”, de la Galeria de Artă Istiklal Beyoğlu
- spectacole de operă și balet la Sala de Operă AKM Türk Telekom. Astfel, în prima zi a festivalului, pe 1 octombrie, este programată opera „Carmen”, care va fi pusă în scenă de Opera și Baletul de Stat din Istanbul. Iubitorii de operă vor mai putea urmări „Răpirea din seraglio (uvertură)” a lui Mozart, spectacolele de balet „Don Quijote”, „Picasso Eterno”, de Carlos Rodrigez, „Lacul lebedelor”;
- vor concerta cântăreața de fado Mariza, cântăreața spaniolă Buika, cântăreața de operă letonă Kristine Opolais, precum și tenorul turc Murat Karahanal.
Mariza concertează la „Ruta culturală Beyoğlu”
Pe 2 octombrie, de la ora 20, va concerta în sala de la Ataturk Kultur Merkezi Turk Telekom Opera Salonu cântăreața de fado din Portugalia, Mariza. Marisa dos Reis s-a născut în Lourenço Marques, în Mozambicul portughez, dintr-un tată portughez, José Brandão Nunes, și dintr-o mamă din Mozambic, Isabel Nunes. Când avea trei ani, familia ei s-a mutat în Metropolitan Portugalia și a crescut în cartierele istorice din Lisabona, Mouraria și Alfama. Pe când era foarte tânără, a început să cânte într-o mare varietate de stiluri muzicale, inclusiv gospel, soul și jazz. Tatăl ei a încurajat-o însă să adopte fado, deoarece a simțit că abordarea muzicii tradiționale îi va oferi o mai mare acceptare în comunitatea portugheză.
Artiști din Republica Moldova, pe scena de la „Ruta culturală Beyoğlu”
Pe 6 octombrie, de la ora 20, în cadrul festivalului vor concerta în piațeta de la Galataport artiștii din Republica Moldova: Irina Rimes, Zdob și Zdub și Sasha Lopez & Dara. Accesul este gratuit.
Havasi – unul dintre artiștii faimoși invitați la „Ruta culturală Beyoğlu”
Pe 11 octombrie, la ora 20, va concerta în sala de la Ataturk Kultur Merkezi Turk Telekom Opera Salonu unul dintre cei mai faimoși artiști ai momentului, Havasi. Născut la 18 septembrie 1975, Balázs Havasi este un pianist și compozitor maghiar, care e faimos pentru că a fondat patru proiecte muzicale diferite, inclusiv compoziții pentru o orchestră simfonică, tobe rock și pian. La doar 21 de ani, Havasi era deja profesor la Conservatorul Weiner Leó. În 2010, a cântat la Shanghai World Expo Center cu Orchestra Simfonică din Shanghai în timpul Expoziției Mondiale. Evenimentul a fost urmărit de aproximativ 200 de milioane de telespectatori. În 2019, a devenit primul muzician maghiar care a avut un concert la Wembley Arena din Londra. În martie 2022, Havasi a cântat la Dubai Expo și a avut, de asemenea, un concert sold out la Opera din Dubai.
Ce este ”Ruta culturală”
„Ruta culturală” (tr. “Kültür Yolu”) este unul dintre cele mai cuprinzătoare proiecte culturale și artistice implementate de Ministerul Culturii și Turismului. Acesta nu numai că transmite valorile culturale ale Turciei prin arhitectură, istorie, cultură și artă, dar aduce și evenimente excepționale în marile orașe. Pe traseul proiectului cultural se împletesc evenimente, oameni de toate vârstele și vizitatori în unele dintre cele mai emblematice locații.
Festivalurile sunt organizate periodic sub marca „Ruta culturală”, care are ca scop unirea diferitelor tipuri de artă, localnici și reprezentanți din diferite culturi într-un limbaj universal al artei în orașele selectate de organizatori, precum și în traseele/locațiile alese.
Ce alte orașe au intrat în „Ruta Culturală”
Proiectul a început în octombrie 2021 cu „Ruta Culturală Beyoğlu” de la Istanbul și a continuat cu organizarea în anul 2022 a festivalului în capitala Ankara, reunind peste 10.000 de artiști și 2.000 de evenimente în mai mult de 150 de locații. Din septembrie 2022, sub umbrela „Rutei Culturale” au intrat festivalurile organizate în Çanakkale cu „Ruta Culturală Troya”, în Diyarbakır cu „Ruta Culturală Sur” și în Konya cu „Festivalul de muzică mistică”.