În ultimele zile în Turcia au fost semnalate cutremure în Marea Marmara, Marea Egee, în Antalya și în Hatay. Seismologul turc, prof.univ.dr. Şükrü Ersoy, spune că activitatea seismică s-a intensificat în toată țara după cutremurele din 6 februarie, soldate cu peste 45.000 de morți. Estimările indică faptul că cele două seisme au provocat pagube ca pentru un cutremur de magnitudine 11 pe scara Richter. „Cred că au fost 65-66.000 de cutremure în această perioadă de 10 luni. În acest caz, cutremure care ar fi trebuit să aibă loc în 3 ani”, a declarat prof.univ.dr. Şükrü Ersoy pentru CNN Turk.

În opinia acestuia, cutremurele recente cu magnitudini între 4.2 și 4.8 pe scara Richter pot fi percepute ca primii paşi ai unor cutremure majore care ar avea loc în viitor, ba chiar un cutremur pe uscat în sudul Marmara.

În urmă cu câteva luni, ministrul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice de la acea oră, Mehmet Özhaseki, spunea că în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7 pe scara Richter aproape un sfert din Istanbul este în pericol. De altfel, și fostul ministru de interne, Suleyman Soylu, declara că autoritățile turce se pregătesc pentru un scenariu de cutremur cu magnitudinea de 7,5 care va lovi Istanbulul.

Clădiri în pericol în Fatih, Istanbul

O cercetare recentă a Primăriei Istanbul, arată că numărul clădirilor construite în metropolă înainte de anul 2000 este de peste 818.329, districtul Fatih fiind lider, cu 39.786 de clădiri vechi. Acesta este urmat de Üsküdar cu 35.353 de clădiri, Bağcılar cu 34.618, Pendik cu 34.592, Beykoz cu 34.333, Ümraniye cu 33.727 și Sarıyer cu 33.068 de clădiri.

Conform unei cercetări efectuate de Primăria Provinciei Istanbul și Universitatea Boğaziçi, într-un scenariu al consecințelor unui cutremur cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, 13.500 clădiri din Istanbul sunt în risc de prăbușire totală, numărul clădirilor puternic deteriorate din Istanbul va fi de 48.000, iar numărul clădirilor cu daune medii va fi de 194.000. De asemenea, pierderea de vieți omenești la un cutremur cu magnitudinea peste 7,5 pe Richter la Istanbul este estimată la 12.000 de morți.

Zonele cele mai riscante ale Istanbulului nu au fost niciodată incluse în lucrările de transformare și îmbunătățire urbană. Cele mai riscante zone din punctul de vedere al cutremurelor sunt pe partea europeană și lângă coasta Mării Marmara, atrag atenția seismologii turci. Reputatul specialist, dr. Murat Güney, spune că districte din Istanbul precum Zeytinburnu, Bahçelievler și Küçükçekmece sunt în pericol, iar districte precum Fatih și Bahçelievler sunt zonele cele mai riscante din Istanbul în ceea ce privește terenul și fondul de locuințe.

La Istanbul, în cazul unui cutremur cu magnitudine peste 7 vor fi afectate major peste 2.000 de clădiri din superbul cartier Arnavutköy, 3.000 în Atașehir, 10.000 în Bağcılar, 6.000 în Bakırköy, 4.200 în Beyoğlu, 9.000 în Büyükçekmece, 2.000 în Çatalca, 5.000 în Esenler, în Fatih 15.000, în Kâğıthane 2.000 de clădiri, în Kartal 4.000, 13.000 de clădiri în Küçükçekmece, 3.000 în Sancaktepe, 9.000 în Silivri, 45.000 în Sultanbeyli, 7.000 în Tuzla și 4.000 în Üsküdar.

Naci Görür: Ne așteptăm la un cutremur de cel puțin 7,2 grade la Istanbul

După cutremurul recent din Marea Marmara, un alt seismolog turc, prof. dr. Naci Görür, a declarat că seismul nu a avut loc pe ramura nordică a faliei din Anatolia de Nord (NAF), ci pe ramura sudică. „Ne așteptăm la un cutremur în Istanbul cu magnitudinea de cel puțin 7,2 și maxim 7,6”.

La un simpozion organizat de Universitatea Marmara din Istanbul cu ocazia zilei mondiale a urbanizării a fots dezbătut din nou subiectul legat de posibilitatea unui cutremur major la Istanbul, prilej cu care prof. dr. Naci Görür a susținut că seismul recent din Marmara arată că deja este acumulată multă tensiune la nivelul faliilor.

„De fapt, sudul Marmarei acumulează mai mult stres decât nordul, adică Istanbulul. Ce este acest lucru pe care îl numim stres? Înseamnă puterea de a sparge aceste roci. Forța pe unitate de suprafață. Deci ne așteptăm la un cutremur în Marmara. Regiunea Marmara este o regiune care acumulează stres serios. Desigur, se așteaptă să se întâmple ceva și pe ramura sudică a faliei. Dar nu este nimic de care să vă faceți griji. Ne așteptăm la primul cutremur pe Brațul Nord, nu în sud. Dar, desigur, toată lumea trebuie să se pregătească pentru un cutremur”, susține prof. dr. Naci Görür.

„Ne așteptăm la un cutremur cu magnitudinea de cel puțin 7,2 și maxim 7,6 la Istanbul. Acestea pot fi pe falia Kumburgaz sau pe falia Adalar”, se arată în presa turcă. De altfel, seismologii de pretutindeni spun la unison că Istanbulul trebuie să fie pregătit de cutremure majore.

CITEȘTE ȘI: Care ar fi consecințele unui cutremur puternic la Istanbul? RAPORT Primăria Istanbul

Moriwaki, despre un cutremur la Istanbul: „Pot fi de 2-3 ori mai multe victime decât la cutremurul din 6 februarie”

În cadrul seminariilor organizate în Gaziantep și Adıyaman, expertul japonez Yoshinori Moriwaki estimează că în regiunea Marmara e posibil un cutremur care poate avea o magnitudine de 7,9 sau mai mult. „Pot fi de 2-3 ori mai multe victime decât cutremurul din 6 februarie”.

În ceea ce privește regiunile în care pot avea loc cutremure în Turcia, Yoshinori Moriwaki a spus: „Credem că se pot produce cutremure în Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muș, aceste regiuni și Marmara și Izmir”.

„Știm că Turcia a acumulat energie până acum, această energie încă nu a fost spartă și cutremurele pot continua. Ar trebui să fii mereu pregătit pentru asta. Dacă falia se sparge în interiorul mării în regiunea Marmara, poate ajunge până la 7,7 și 7,9”, susține Moriwaki.

De ce e important pe ce fel de teren e construită o casă nouă?

Seismologul japonez Yoshinori Moriwaki atrage atenția asupra caracteristicilor solului pe care sunt construite noile locuințe.

„După îmbunătățirea terenului, este necesară construirea unei clădiri. Clădiri noi s-au prăbușit și în Hatay. Motivul este că acele clădiri au fost construite fără a îmbunătăți complet terenul. Clădirea este puternică, dar terenul nu este solid. Este necesar să se facă cofraje de tunel sau piloți forați. Dacă terenul este rău, este o clădire construită după anul 2000, există sau nu autorizație de construcție a clădirii… Ar trebui luate în considerare și acestea”, concluzionează seismologul japonez.

Cutremurele din 1999

Reamintim că Istanbulul a fost zguduit de două cutremure majore în 1999, unul în data de 17 august 1999, la ora locală 03:02, la Izmit / Gölcük, cu o magnitudine de 7,6 pe scara Richter și o durată de 45 de secunde. În urma cutremurului au murit 18.373 persoane, 23.781 de persoane au fost rănite și 505 au rămas invalide.

Al doilea cutremur major a avut loc în data de 12 noiembrie 1999, cu magnitudinea de 7,2 la Düzce, a provocat cel puțin 845 de morți. Cutremurul a durat 30 de secunde și a fost resimțit în multe provincii ale Turciei, inclusiv în Ucraina. Acel cutremur din noiembrie, s-a format ca urmare a mișcării faliei Düzce. Secțiunea vestică de 30 km a acestei falii lungi de 73 km a fost spartă în urma cutremurului din 17 august 1999.

Instruirea în caz de cutremur

Maestrul inginer civil, arhitect și expert în cutremur, Yoshinori Moriwaki, spune că în Turcia sunt 3 priorități: transformarea urbană, educația și reglementările referitoare la antreprenorii din construcții. Mai mult, spune că în ceea ce îi privește pe copii, nu este suficient doar un exercițiu pe an în caz de cutremur și că în astfel de situații turcii intră ușor în panică, tocmai de aceea educația trebuie să fie oferită la vârstă fragedă și într-un mod foarte strict.

Morawaki spune că va merge cu un camion privat în zone expuse cutremurelor din Turcia și că va explica cetățenilor ce trebuie făcut pentru a fi protejați în caz de cutremur, dar va oferi și instruire profesioniștilor din industria construcțiilor cu privire la cutremur și armarea clădirilor, anunță Agenția Anadolu.

De altfel, la scurt timp după cutremurele din Kahramanmaraș, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, recomanda consolidarea clădirilor vechi cu polimer de carbon, aceasta fiind o opțiune bună pentru a face structurile rezistente la cutremure, motiv pentru care este folosită la repararea şi consolidarea elementelor în regiunile seismice.

CITEȘTE ȘI: Harta riscurilor în caz de dezastru în Turcia

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.