legume fructe hypermarket

Autoritatea de control a concurenței din Turcia a acordat o amendă administrativă de 2,6 miliarde TL (aproximativ 173 milioane de euro la cursul zilei), pentru 5 lanțuri de hypermarket și o companie petrolieră, după ce a descoperit mai multe conversații între aceste rețele, pe email și Whatsapp, pentru a stabili prețuri de comun acord, într-o perioadă în care Turcia se lupta cu instabilitatea monedei naționale.

Amenzile aplicate hipermarketurilor

Companiile amendate în urma anchetei începute în octombrie 2021 sunt:

  • BİM – 958 milioane TL (63.894.550 euro)
  • A101 – 647 milioane TL (41.969.313 euro)
  • Migros – 518 milioane TL (33.590.901 euro)
  • Şok – 384 milioane TL (24.901.363 euro)
  • CarrefourSA – 142 milioane TL (9.208.316 euro).

Valoarea amenzilor în euro este stabilită la cursul valutar al zilei de 19 ianuarie 2022.

Reprezentanții mai multor companii spun că vor contesta în instanță aceste amenzi. CarrefourSA și Migros au anunțat că vor plăti penalitățile pentru a beneficia de reducerea de 25% pentru plata anticipată.

Ce au descoperit anchetatorii turci

Autoritățile turce spun că din documentele analizate reiese și că existau acorduri de preț și prin intermediul companiei petroliere Savola, iar din convorbirile de pe Whatsapp e lesne de constatat intenția managerilor, care în urma discuțiilor stabileau prețurile alimentelor pentru a doua zi, în mod diferit pentru anumite regiuni ale Turciei.

Practici specifice cartelurilor

În decizia Consiliului Concurenței se arată că prețurile și tranzițiile de preț au fost coordonate între A101, BİM, CarrefourSA, Migros și Şok. În plus, informațiile cum ar fi prețurile viitoare, activitățile sezoniere și campaniile erau partajate și prin intermediul companiei Savola.În motivarea deciziei de aplicare a amenzilor, se arată că prin coordonarea prețurilor și tranzițiilor între A101, BİM, CarrefourSA, Migros și Şok a fost încălcată concurența, prin aplicarea unor acorduri sau practici specifice cartelurilor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024