Președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat la Summitul extraordinar comun al Organizației pentru Cooperare Islamică și al Ligii Arabe, desfășurat la Riad, capitala Arabiei Saudite, exprimându-și cu această ocazie speranța că întâlnirea va fi benefică pentru palestinieni și pentru întreaga lume islamică.

La summit-ul de astăzi, noi, ca lume islamică, ne exprimăm clar solidaritatea cu poporul palestinian. Vom întări acest mesaj de solidaritate prin deciziile pe care le vom lua și le vom pune în practică”, a declarat președintele turc, citat de Anadolu Agency.

Președintele Erdoğan a declarat că niciun cuvânt nu poate descrie ceea ce s-a întâmplat din 7 octombrie în Gaza și Ramallah. „Ne confruntăm cu o barbarie fără precedent în istorie, în care spitalele, lăcașurile de cult, școlile, taberele de refugiați și ambulanțele sunt bombardate, iar civilii care migrează în zone așa-zise „sigure” sunt masacrați.”

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 73% din cei aproape 12.000 de palestinieni uciși în Gaza și Ramallah sunt femei și copii, spune președintele Turciei, care susține că „nu e nimic scuzabil în această stare de nebunie. Este păcat că țările occidentale, care vorbesc mereu despre drepturile și libertățile omului, rămân tăcute în fața masacrelor care se desfășoară în Palestina. Aproape 12.000 de oameni au murit în Gaza, aproape toată Gaza a fost distrusă, dar aceste țări nici măcar acum nu cer încetarea focului cu Israelul”.

„Lumea islamică a adoptat de data aceasta o atitudine de unitate și solidaritate”

Afirmând că în timp ce șefii de stat și de guvern mărșăluiau la Paris în timpul atacului de la Charlie Hebdo, acum aceleași nume nu au mișcat niciun deget pentru Gaza, unde au fost uciși peste 12.000 de oameni, președintele Erdoğan a mai spus: „Aceasta nu este doar neputință, ci e de asemenea lașitate și lipsă de conștiință. Cei care rămân tăcuți în fața opresiunii sunt la fel de responsabili de vărsarea de sânge ca și asupritorii.

Declarând că vocile care se ridică împotriva masacrelor Israelului se găsesc în toate colțurile lumii, președintele Erdoğan a declarat că se așteaptă ca guvernele care susțin Israelul să țină seama de acest strigăt. „De data aceasta, spre deosebire de alte crize, lumea islamică a luat atitudine într-o mai mare măsură, fiind unită. Ceea ce este urgent nu este o pauză de câteva ore, ci o încetare permanentă a focului”, a mai spus președintele turc.

10 avioane cu ajutor umanitar au fost expediate către Gaza

Cu acest prilej, președintele Erdoğan a reamintit că, în cooperare cu Egiptul, 10 avioane pline cu materiale de ajutor umanitar au fost expediate la aeroportul El-Arish pentru a fi livrate în Gaza.

„Nava noastră civilă, care transportă un total de 666 de tone de ajutor umanitar, a pornit ieri și sperăm că va ajunge astăzi la portul El-Arish. De asemenea, ne continuăm munca pentru tratamentul răniților, în special al pacienților cu cancer și al copiilor.

În plus, președintele Turciei spune că ajutorul umanitar ar trebui furnizat neîntrerupt i a reamintit că purtătorul de cuvânt al Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a comparat cu un iad nordul Fâșiei Gaza, acolo unde camioanele cu ajutoare nu sunt livrate.

„Toate țările membre ale organizației ar trebui să ofere sprijinul necesar fraților noștri egipteni și să se asigure că Poarta de Frontieră Rafah este ținută deschisă în orice moment. De asemenea, trebuie să ne străduim să tragem Israelul la răspundere pentru crimele sale de război și umanitate. Acestea ar trebui să fie examinate de Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite și de Curtea Penală Internațională și ar trebui să fie inițiate procedurile necesare împotriva celor responsabili. În mod similar, ar trebui investigată și problema armelor nucleare, a căror existență a fost admisă de miniștrii israelieni, iar dacă există bombe nucleare scoase ilegal de sub controlul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, acestea trebuie dezvăluite”, susține Erdoğan.

„Credem că ar trebui înființat un fond pentru a reconstrui Gaza”

În cadrul întâlnirilor de azi, președintele Turciei susține că o altă problemă critică este problema compensației.

„Administrația israeliană, care acționează ca copilul răsfățat al Occidentului, este obligată să compenseze daunele pe care le-a provocat. Până când se va întâmpla acest lucru , ca lume islamică, nu putem, desigur, să-i lăsăm pe frații noștri palestinieni abandonați și neputincioși. Ar trebui înființat un fond în cadrul Organizației pentru Cooperare Islamică pentru restaurarea Gazei”, susține președintele turc.

„Atât timp cât problema Palestinei este ignorată, eforturile de normalizare din regiune sunt sortite eșecului. Calea către o soluție permanentă a problemei este de a elimina cauzele fundamentale. Acest lucru poate fi realizat doar prin granițele suverane și geografice din 1967, a căror capitală este Ierusalimul de Est”, susține Erdoğan, care spune că sunt necesare noi mecanisme pentru a garanta securitatea palestinienilor, atrăgând atenția asupra faptului că lumea musulmană trebuie să fie vigilentă în ceea ce privește încălcarea sfințeniei și a status quo-ului istoric al Haram Al-Sharif, unde se află Moscheea Al-Aqsa. „Este foarte probabil ca Israelul să profite de ceea ce s-a întâmplat și să facă fapte împotriva Haram Al-Sharif. Cea mai evidentă dovadă în acest sens sunt iluziile „pământului promis” care amenință integritatea teritorială a multor țări din regiune, inclusiv a Turciei,” susține președintele Erdoğan.

Proteste de susținere pentru palestinieni

Reamintim că la Istanbul în Piața Sultanahmet continuă protestul tăcut de 15 zile inițiat de Asociația de solidaritate cu femeile palestiniene împotriva atacurilor Israelului asupra Gazeii. La acțiunea susținută de 74 de organizații neguvernamentale, femeile poartă steaguri turcești și palestiniene, dar și pancarte în limbile turcă, engleză, arabă și ebraică. Ele spun că Israelul continuă să lovească spitalele în care se află civili răniți și că 44% din spitalele din Gaza nu funcționează și nu pot furniza servicii. Participantele la acest protest tăcut, care se va desfășura zilnic până pe 15 noiembrie, între orele 12.00-17.00, sunt susținute și de Asociația Internațională a Medicilor, dar și de asociații ale farmaciștilor, sau alte forme asociative ale profesioniștilor din domeniul sănătății.

Un protest pașnic pro-palestinieni s-a desfășurat azi la Maltepe, în Istanbul, organizat de mai multe asociații neguvernamentale pentru tineri.

Sursa foto: https://www.tccb.gov

CITEȘTE ȘI: Tensiuni la protestul de la baza americană de la İncirlik (Turcia)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.