card vaccinare HES

Cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își vor putea face un „card de identificare a vaccinării”, prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), a Ministerului Sănătății din Turcia. Cardul conține numele și prenumele persoanei, data nașterii, codul numeric personal și opțional numărul de pașaport.

Cardul de identificare a vaccinării, prin HES

Turcia a activat așadar un „card de identificare a vaccinării”, prin sistemul Hayat Eve Sığar (HES), o aplicație online care ține evidența contactelor COVID-19, deoarece în țările Uniunii Europene vor fi puse fie puse în practică pașapoartele de vaccinare pentru turiști. Astfel, persoanele care au prima și a doua doză de vaccin anti-Covid efectuate în Turcia își vor putea crea un astfel de „card de identificare a vaccinării”, potrivit cotidianului Milliyet.

Acest „card de identificare a vaccinării” va putea fi utilizat în toate călătoriile internaționale, oferind astfel posibilitatea ca informațiile privind statutul de vaccinare al unei persoane să poată fi accesat la intrarea în țara respectivă. Pe lângă datele de identitate ale persoanei, se va preciza tipul vaccinului, data efectuării acestuia și sigla „turism sigur”, pe care Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a pus-o în practică vara trecută.

Va exista, de asemenea, un cod QR pe ​cardul de identificare a vaccinării, care va direcționa autoritățile către aplicația e-Nabız [E-Pulse], un site web care arată dacă oamenii sunt eligibili pentru vaccin și prin care se fac și programările pentru vaccinare. Atunci când autoritățile la intrarea în orice țară vor scana codul QR, informațiile vor fi disponibile atât în ​​limba engleză, cât și în limba turcă și li se va arăta că „ID-ul vaccinului aparține persoanei XX cu numărul de identificare 12345678910 și numărul pașaportului Z12345678. Acest ID a fost creat la 09.05.2021 de Ministerul Sănătății al Republicii Turcia”.

Dacă pe cardul de vaccinare se dorește includerea unor informații de pe pașaport, acest lucru se va putea în secțiunea „Contul meu” din aplicația HES. Dacă există deja un număr de pașaport introdus anterior în aplicație, veți fi avertizați să selectați numărul, după care cardul de vaccinare va fi creat în scurt timp.

Care sunt țările cu care se vor recunoaște reciproc certificatele de vaccin

De la începutul campaniei de vaccinare, Turcia a folosit vaccin chinezesc Sinovac, apoi din luna aprilie vaccinul Pfizer / BioNTech, iar din această lună autoritățile au anunțat că se va folosi și vaccinul rusesc Sputnik V. Tocmai de aceea, unul dintre criteriile luate în calcul în procesul reciproc de recunoaștere a vaccinării este similitudinea vaccinurilor folosite, mai ales cu țările care au folosit vaccinuri care încă nu au fost recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

De altfel, recent EMA a anunțat că a început procesul de pre-evaluare pentru vaccinul chinezesc Sinovac, care este utilizat în țări precum Turcia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Brazilia, Thailanda și Mexic.

Între timp, Turcia și Ungaria își vor recunoaște reciproc certificatele de vaccinare pentru o călătorie sigură, a declarat deja ministrul de externe al Ungariei în data de 10 mai. Acest certificat de vaccinare va permite cetățenilor să călătorească între Turcia și Ungaria fără un test PCR negativ.

De asemenea, Turcia și Serbia intenționează să ridice restricțiile de călătorie prin recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccin COVID-19.

Câte persoane s-au vaccinat în Turcia?

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății din Turcia, până azi, 14.714.328 de persoane au fost vaccinate cu o doză de vaccin, iar 10.643.880 cu ambele doze. 

Recent, Turcia a semnat noi acorduri pentru 100 de milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, 90 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech și 50 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, care de altfel acesta din urmă va fi produs și în Turcia, după cum a declarat ministrul sănătății, Fahrettin Koca.  Acestea 3 vor fi folosite până în momentul lansării oficiale a vaccinurilor anti-Covid de producție autohtonă, care se află deja în faze avansate de cercetare.

Turcia contină astfel vaccinarea la nivel național, acum fiind vaccinați cei cu vârsta peste 55 de ani și anumite categorii profesionale, prioritare (angajați din turism, educație).

Programările pentru vaccinare se fac prin sistemul MHRS (Sistemul central de programări medicale): aplicația digitală E-Pulse, pe site-ul https://www.mhrs.gov.tr/ sau la telefon 182. De altfel, orice cetățean turc sau rezident poate afla prin aplicația e-Pulse, dacă se încadrează la vaccinarea anti-Covid.

În Turcia, cetățenii pot alege vaccinul prin sistemul de programare, însă specialiștii spun că dacă o persoană folosește medicamente pentru sistemul imunitar, ori face ședințe de chimioterapie, tratament pentru cancer sau a avut o boală neurologică severă, prima alegere ar trebui să fie vaccinul Sinovac. Dar dacă e vorba de un tânăr sănătos, fără vreo boală cronică, atunci rata de protecție a vaccinului Pfizer/Biontech reprezintă un avantaj, comparativ cu vaccinul Sinovac.

Un comentariu la „Turcia lansează cardul de identificare a vaccinării. Care sunt țările cu care se asigură reciprocitatea

Comentariile sunt închise.