card vaccinare HES

După cum arăta Turcia News, din data de 20 august Uniunea Europeană acceptă certificatele de vaccinare anti-Covid din Turcia, iar în acest sens în aplicația Hayat Eve Sığar a fost inserată funcția prin care acest certificat poate fi descărcat.

De asemenea, aplicația permite schimbul de informații despre vaccin, imunitate, precum și aspecte legate de cerințele companiilor aeriene pentru călătoriile interne și internaționale.

Atunci când este accesat butonul „Pașaport de sănătate conform UE” de pe ecranul principal, se redirecționează către aplicația HealthPass dezvoltată de Ministerul Sănătății. După ce aplicația este instalată pe telefon, se poate crea certificatul digital de sănătate.

Reamintim că până acum, cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își puteau face un „card de identificare a vaccinării” tot prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), a Ministerului Sănătății din Turcia.

Deoarece la începutul campaniei de vaccinare, Turcia a folosit vaccinul chinezesc Sinovac, unul dintre criteriile luate inițial în calcul în procesul reciproc de recunoaștere a vaccinării era similitudinea vaccinurilor folosite, mai ales cu țările care au folosit vaccinuri care nu erau recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Astfel, Turcia, Ungaria și Serbia și-au recunoscut reciproc certificatele de vaccinare încă din luna mai a acestui an.