vaccin anti covid

În această dimineață a ajuns în Turcia, după câteva săptămâni de întârziere, un nou lot de vaccin CoronaVac produs de compania chineză Sinovac. Ministerul Sănătății a informat Aeroportul Ankara Esenboğa despre sosirea vaccinurilor. Până azi, în Turcia 10.627.406 persoane au primit ambele doze de vaccin, iar 14.705.449 persoane o doză.

harta infectari
harta infectari

Despre vaccinul Sinovac

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că a început procesul de pre-evaluare pentru vaccinul chinezesc Sinovac, care este utilizat în țări precum Turcia, Ucraina, Ungaria, Brazilia, Thailanda și Mexic.

Decizia de a iniția revizuirea secvențială se bazează pe rezultatele preliminare din studii de laborator (date non-clinice) și studii clinice. Aceste studii sugerează că vaccinul declanșează producerea de anticorpi care vizează SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19 și poate ajuta la protejarea împotriva bolii.

Recent, a fost publicată o cercetare extrem de interesantă despre vaccinul numit CoronaVac, dezvoltat de Sinovac. Au fost analizate datele obținute la 28 de zile după a doua doză de vaccin a 25.374 lucrători din domeniul sănătății din Jakarta, capitala Indoneziei, iar rezultatul indică faptul că după 28 de zile, rata de protecție a vaccinului împotriva decesului a fost stabilită la 100%, iar în termen de 7 zile de la vaccinare, rata spitalizării a ajuns la 96%. Ministrul Sănătății din Indonezia, Budi Gunadi Sadikin,spune că angajaților li s-a oferit o protecție de 94% împotriva transmiterii bolilor și că s-a înregistrat o scădere foarte mare a spitalizării și decesului în rândul cadrelor medicale.

Aceste rezultate au fost cu mult peste rezultatele testelor de fază a treia anunțate de CoronaVac în ultimele luni. Conform datelor, în cercetările efectuate în Brazilia, s-a stabilit că efectul vaccinului Sinovac a fost de puțin peste 50 la sută, iar această situație a atras reacție de îngrijorare în țările în care a fost administrat vaccinul.

Ce vaccinuri folosește Turcia

Recent, Turcia semnase noi acorduri pentru 100 de milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, 90 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech și 50 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, care de altfel acesta din urmă va fi produs și în Turcia, după cum a declarat ministrul sănătății, Fahrettin Koca.  Acestea 3 vor fi folosite până în momentul lansării oficiale a vaccinurilor anti-Covid de producție autohtonă, care se află deja în faze avansate de cercetare.

În urmă cu câteva zile, din cauza întârzierii unui nou lot de vaccin Pfizer / BioNTech s-a luat decizia de a crește timpul de aplicare a rapelului până la 6-8 săptămâni.

Turcia contină astfel vaccinarea la nivel național, acum fiind vaccinați cei cu vârsta peste 55 de ani și anumite categorii profesionale, prioritare (angajați din turism, educație).

Programările pentru vaccinare se fac prin sistemul MHRS (Sistemul central de programări medicale): aplicația digitală E-Pulse, pe site-ul https://www.mhrs.gov.tr/ sau la telefon 182. De altfel, orice cetățean turc sau rezident poate afla prin aplicația e-Pulse, dacă se încadrează la vaccinarea anti-Covid.

În Turcia, cetățenii pot alege vaccinul prin sistemul de programare, însă specialiștii spun că dacă o persoană folosește medicamente pentru sistemul imunitar, ori face ședințe de chimioterapie, tratament pentru cancer sau a avut o boală neurologică severă, prima alegere ar trebui să fie vaccinul Sinovac. Dar dacă e vorba de un tânăr sănătos, fără vreo boală cronică, atunci rata de protecție a vaccinului Pfizer/Biontech reprezintă un avantaj, comparativ cu vaccinul Sinovac.

Vaccinul anti-Covid turcesc, în faza de testare

În mai multe rânduri autoritățile din Turcia au precizat că va continua folosirea vaccinurilor din străinătate până când va fi lansată propria variantă de vaccin anti-Covid, denumit Erucov-Vac, acesta fiind dezvoltat de Universitatea Erciyes din Turcia. 

La începutul lunii aprilie, reprezențanții Universității Erciyes au anunțat că vaccinul turcesc anti-Covid a încheiat faza a doua de testare, următoarea etapă fiind centralizarea datelor adunate în urma injectării voluntarilor de la Centrul de Cercetare și Practici Clinice ERÜ (IKUM), urmând trecerea în faza 3 de cercetare.

Membrii corpului științific spun că mai sunt și alte vaccinuri în diferite stadii de cercetare, mai exact fiind vorba de 18 studii efectuate pentru dezvoltarea vaccinului anti-Covid intern, și că în clipa în care aceste vaccinuri vor fi folosite la scară largă, dacă cetățenii vor prefera vaccinuri de altă proveniență, atunci acestea vor fi vândute în farmacii, statul turc stabilind și o limită superioară a prețului.

Context

Inițial, campania de vaccinare a început cu cei peste 90 de ani, apoi cei între 85-90 de ani, 80-84 de ani, 75-79 de ani, 70-74 de ani, 65-69 de ani, 55-60 de ani, persoanele cu handicap, precum și personalul din azilele de bătrâni.

În faza a doua, primesc vaccin cei din sistemul de apărare al țării, cei din ministerul de interne (inclusiv pompierii, jandarmii etc.), cei din serviciile corpurilor de control de pe lângă primării, angajații firmelor de pază, cei din ministerul de justiție, din penitenciare, angajații din educație, cei din sectorul alimentar și transportatorii, și așa cum arătam mai sus, tot personalul din domeniul turismului și cele conexate acestuia. Tot în această etapă vor fi vaccinate persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani.

În etapa a treia de vaccinare anti-Covid din Turcia se vor găsi persoanele cu boli cronice care au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, după care urmează persoanele din aceeași categorie de vârstă, dar fără boli cronice.

În data de 9 mai, Turcia folosise peste 25 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, astfel 10.627.406 de persoane sunt vaccinate cu ambele doze, iar alte aproape 14.705.449 persoane cu o doză.