TOGG

La aniversarea a 99 de ani de existență a Republicii Turcia, președintele Recep Tayyip Erdoğan a lansat ieri prima mașină electrică C-SUV produsă intern, TOGG.

„Cu toții asistăm la împlinirea unui vis de 60 de ani”, a spus președintele turc, asistând la ceremonia de deschidere a campusului TOGG din orașul Gemlik, situat în provincia Bursa.

Conform Anadolu Agency, prima mașină electrică din Turcia, TOGG, va ieși pe șosele în primul trimestru al anului 2023, iar fabrica are o capacitate anuală maximă de 175.000 de vehicule.

A fost încheiat și un acord pentru o fabrică de baterii litiu-ion

La lansarea autoturismului TOGG, președintele Erdoğan a declarat că Turcia a încheiat un acord cu una dintre cele mai importante firme din lume, pentru producția de baterii litiu-ion în Turcia.

„Vom pune în curând bazele unei fabrici de baterii care va fi construită pe un teren de 609.000 de metri pătrați lângă instalația TOGG”, a adăugat președintele turc.

De asemenea, cu sprijinul Ministerului Industriei și Tehnologiei din Turcia a fost implementat un proiect prin se vor instala peste 1.500 de unități de încărcare rapidă în toate cele 81 de provincii din Turcia.

“Am eliberat licențe de funcționare a stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice pentru 54 de companii. TOGG, cu propria sa marcă Trugo, oferă 1.000 de încărcătoare rapide în mai mult de 600 de puncte din 81 de provincii”, a mai spus președintele Erdoğan.

Cetățenii turci vor putea precomanda vehicule Togg începând cu februarie 2023.

Președintele Erdoğan a cerut managerilor tuturor băncilor de stat și din sectorul privat să faciliteze împrumuturile, pentru ca oamenii să poată cumpăra cu ușurință autovehiculul electric TOGG. „Din moment ce numim acest vehicul „mașina Turciei”, să facem împreună tot ceea ce este necesar.”

Context

În iunie 2018, cinci giganți industriali: Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell și Zorlu Holding, precum și o organizație-umbrelă, Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia, s-au unit pentru a crea TOGG.

Până în 2030, TOGG va produce cinci modele diferite – SUV, sedan, C-hatchback, B-SUV și B-MPV.

Mașina a fost proiectată de compania de design Pininfarina din Italia, care a creat modele pentru Ferrari și producătorul de mașini electrice Karma din California.

TOGG a ales compania de tehnologie avansată pentru baterii litiu-ion Farasis, ca partener de afaceri. Se estimează că vehiculul va atinge 80% încărcare în mai puțin de 30 de minute, cu încărcare rapidă. Acesta va avea o autonomie de la 300 la 500 de kilometri.

Testele pe pistă au arătat că pentru a accelera de la zero la 100 km/h durează aproximativ 7,6 secunde pentru motorul de 200 de cai putere și mai puțin de 4,8 secunde pentru motorul de 400 de cai putere.

Vehiculul va fi conectat în mod constant la internet prin 4G și 5G.

Cu modelul C-SUV, TOGG a devenit primul brand turcesc care a primit un iF Design Award în 2021, unul dintre cele mai prestigioase premii de design din lume.

Numele culorilor mașinii TOGG au fost inspirate de frumusețile fascinante ale Turciei, precum „Anatolia, „Gemlik”, „Oltu”, „Kula”, „Capadoccia” și „Pamukkale”

.