agricultură cereale

Turcia va continua discuțiile privind extinderea unui acord care permite transporturile de cereale din porturile Ucrainei la Marea Neagră pentru 120 de zile, în loc de 60 de zile, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

„Am început negocierile în conformitate cu versiunea inițială a acordului. Continuarea acordului este importantă”, a declarat Akar. El a adăugat că acordul a permis exportul a 24 de milioane de tone de cereale și a contribuit la stabilitatea regională.

Rusia a acceptate luni ca Acordul cerealelor să fie reînnoit pentru 60 de zile, jumătate din termenul reînnoirii anterioare, în timp ce ONU s-a angajat să facă tot posibilul pentru ca integritatea acordului să rămână intactă.

Agenția de presă Tass l-a citat marți pe ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grushko, care a afirmat că a fost convenit un acord pentru o prelungire de 60 de zile.

Ucraina a declarat că o prelungire de doar 60 de zile „contrazice” acordul inițial și că va respecta termenii acordului convenit anterior pe o durată de 120 de zile care poate fi reînnoită.

Guvernul german a cerut miercuri Rusiei să prelungească acordul peste 60 de zile.

De când Rusia și Ucraina au semnat în data de 22 iulie Acordul pentru culoarul cerealelor, susținut de ONU și intermediat de Turcia, milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate din porturile ucrainene, contribuind la scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial de la niveluri record.

În luna noiembrie a anului trecut acordul a fost prelungit cu 120 de zile, însă Rusia a semnalat în mai multe rânduri că va fi de acord cu o prelungire doar dacă vor fi ridicate restricțiile care îi afectează propriile exporturi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024